Triathlonin osa-alueita: maraton

Triathlonin osa-alueita: maraton

Maraton on suosituimpia pitkänmatkan kisoja, eikä suotta. Se on toisaalta todella kova fyysinen suoritus huippujuoksijallekin, toisaalta taas matka, johon kunnollisella valmistautumisella pystyy lähes kuka tahansa terve ihminen.

Maratonmatka on 42,195 metriä pitkä, maileissa 26 mailia ja 385 jaardia. Vuosittain ympäri maailmaan järjestetään tuhansia maratontapahtumia, jotka vaihtelevat kooltaan muutamasta kymmenestä osallistujasta kymmeniin tuhansiin. Maraton on matkojen kuningas, jonka 42 kilometriä ovat enemmän kuin vain juoksu.

Maratonin juokseminen vaatii kunnollista valmistautumista ja monipuolista treeniä. Henkilökohtaisesta tavoitteesta riippuen matka voi olla aikaa vastaan taistelemista, tai maaliin pääsemiseen pyrkimistä. Kummassakin tapauksessa maaliintulo tuo euforisen tunteen, joka synnyttää maratonnälän. Harvalla nimittäin ensimmäinen maraton jää viimeiseksi.

Maratonin historiaa

Maratonin kisa juontaa juurensa antiikin Kreikasta, 400-luvulta eKr. Taru kertoo, että Feidippides, kreikkalainen viestintuoja, juoksi koko n. 40 kilometrin matkan Maratonin taistelukentältä Ateenaan kertoakseen, että persialaiset on voitettu Maratonin taistelussa. Tarina kertoo, että päästyään perille hän huusi ”me voitimme!” ja kupsahti saman tien kuolleena maahan. Tarinasta on olemassa variaatioita, eikä sen paikkansapitävyyttä ole voitu todistaa.

Alun perin maratonin matka vaihteli hieman, ja oli suurin piirtein 40 kilometriä. Nykyinen etäisyys juostiin ensimmäisen kerran Lontoon kesäolympialaisissa vuonna 1908, kun päätettyä 26 mailin reittiä pidennettiin 385 jaardia, jotta sen maali saatiin sijoitettua kuninkaallisen aition kohdalle, jolloin kuningatar näki kisan päättymisen aitiopaikalta. Pikkuhiljaa olympialaisten jälkeen matka vakiintui 42,195 metriin.

Maraton oli melko pitkään vain miesten laji. Vaikka jotkut yksittäiset naiset olivatkin juosseet maratonmatkan, ei heitä noteerattu virallisissa tuloksissa, ja maratonia pidettiin yleisesti liian vaativana matkana naisille. 1960-luvulla naiset vihdoinkin otettiin mukaan kilpailemaan olympialaisissa, ja nykyään monet naisjuoksijat ovat nousseet maratontähdiksi.

Jokamiehen maraton

Maratonjuoksijoiden taso vaihtelee suuresti. Huippuajat maratonilla ovat hieman päälle 2 tunnin, kun taas rauhallisemmat juoksijat voivat käyttää maratonmatkan suorittamiseen lähemmäs 6 tuntia. Kävelijät tietysti kuluttavat suoritukseen vielä muutaman tunnin lisää. Keskimääräinen maratonaika vaihtelee eri tietolähteiden mukaan, mutta on noin 4 tunnista 30 minuutista 5 tuntiin. Aloittelijan voi olla vaikea arvioida omaa aikaansa, ja paras tavoite ensimmäiseen kisaan onkin päästä maaliin asti ajasta välittämättä.

Maratonin voi suorittaa juoksun lisäksi kävellen tai esimerkiksi pyörätuolilla. Lisäksi maratontapahtumissa on usein erilaisiin naamiaispukuihin pukeutuneita ihmisiä, jotka suorittavat maratonin esimerkiksi haarniskaan tai eläinpukuun sonnustautuneena.

Tämän hetkinen miesten maratonennätys kuuluu kenialaiselle Patrick Makaulle. Hän juoksi ennätyksensä 2:03:38 Berliinin Maratonilla vuonna 2011. Naisten ennätyksen haltija on yksinoikeutetusti Paula Radcliffe, jonka vuoden 2003 Lontoon Maratonin ennätystä 2:15:25 ei ole kukaan kymmenessä vuodessa pystynyt rikkomaan.

Hitaimmasta maratonajasta ei ole olemassa vastaavaa dokumentointia, mutta esimerkiksi brittiläinen Lloyd Scott suoritti Lontoon maratonin vuonna 2011 käyttäen siihen 26 päivää. Hän oli pukeutunut jättimäiseen etanapukuun koko matkan ajan.

Yksikin maratonmatka on jo melkoinen suoritus, puhumattakaan useammista maratoneista peräkkäisinä päivinä. Vuonna 2013 tanskalainen Annette Fredskov sai päätökseen uskomattoman suorituksensa, jossa hän juoksi 366 maratonia 365 päivässä – yhden päivässä, ja viimeisenä päivänä kaksi. MS-tautia sairastava Fredskov halusi todistaa, että sairaus ei estä ihmistä nauttimasta elämästä täyspainoisesti. Yksittäisten ihmisten tempausten lisäksi on myös olemassa maratontapahtumia, joissa juostaan useampi maraton peräkkäisinä päivinä. Kuuluisin lienee Marathon des Sables, joka järjestetään Etelä-Marokossa, Saharan autiomaassa. Reitti vastaa kuutta maratonia, ja se juostaan ääriolosuhteissa, sillä Saharassa lämpötila saattaa nousta 50 celsiusasteeseen.

Syitä siihen, miksi ihmiset lähtevät maratonille, on monenlaisia. Maratonin maineen vuoksi se on tietenkin matka, jonka monet juoksijat haluavat ”suorittaa” ja vetää to do -listaltaan yli. Maratonin voi juosta ylittääkseen itsensä tai juhlistaakseen jotakin merkkipäivää tai merkittävää elämänvaihetta. Lisäksi maratonin juoksemiseen voi motivoida rahan kerääminen hyväntekeväisyyteen tai läheisen ihmisen kunniaksi juokseminen. Jokaiselle ihmiselle maraton on ainutlaatuinen, juostaan se sitten itsen, toisen ihmisen tai jonkin muun syyn takia. Maratonilla ei siis kannata liikaa keskittyä huippuaikoihin ja ennätyksiin vertailuun, vaan jokainen maratoonari voi olla ylpeä omasta yksilöllisestä suorituksestaan.

Suomessa järjestettävät maratonit

Suomessa järjestetään useita kymmeniä maratoneja vuosittain. Suomen suurin ja tunnetuin maratontapahtuma on Helsinki City Marathon, joka järjestetään maamme pääkaupungissa elokuussa. Muita maratoneja ovat muun muassa pääkaupunkiseudulla järjestettävät Espoo Rantamaraton ja Westend Maraton, sekä Finlandia MaratonKuopio MaratonItämeri MaratonVaarojen Maraton jaTerwamaraton, sekä Suomen kuuluisimman kestävyysjuoksijan mukaan nimetty Paavo Nurmi Maraton. Suomesta löytyy sekä pienempiä että suurempia maratontapahtumia sekä kaupungeissa että maastossa.

Suomesta on melko helppo matkustaa maratonin perässä myös naapurimaihimme. Esimerkiksi Tukholman Maraton on erittäin suosittu, samoinTallinnan Maraton. Monet yhdistävätkin viikonloppu- tai lomamatkan juoksemiseen.

Maratonit maailmalla

Maailman viisi kuuluisinta ja arvostetuinta maratonia ovat New Yorkin Maraton, Lontoon Maraton, Bostonin Maraton, Berliinin Maraton ja Chicagon Maraton. Kyseiset maratonit ovat myös maailman suurimpia, esimerkiksi New Yorkin Maratonille osallistui vuonna 2010 yli 45,000 juoksijaa. Nämä kuuluisat kisat ovat todella suosittuja, ja niihin pääseminen voi olla vaikeaa. Hyvä tapa päästä juoksemaan yhdessä näistä suurista maratoneista on joko juosta jonkin hyväntekeväisyyskohteen puolesta, tai varata pakettimatka, johon kuuluvat sekä maratonosallistuminen, matka että majoitus.

Muita maailmalla järjestettäviä maratoneja voit etsiä täältä.

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Puolimaraton

Juoksuharjoituksia

Juoksuvarusteet

Valitse juoksulenkkarit oikein

 

Varaa maratonmatkasi eBookers:lta.

Lähde: MyNextRun. Suora linkki artikkeliin.