FEET testi 3/3

No nin, nyt olen sentään jonkin verran saanut kilometrejä alle noilla FEETin kengillä.

Ensimmäinen havainto oli tunne, että tossut ovat liian isot. Muutaman sata metriä tuntui siltä, että jalka suorastaan “hölskyy” kengässä. Mutta kummallista kyllä tämä tunne katoaa yodella nopeasti. Tunne toistui aina lenkin alussa kunnes nyt viidennellä lenkillä sitä tunnetta ei missään vaiheessa tullut. Jalalla on tilaa toteuttaa itseään kengässä ja se on hyvä asia. Samalla kun itsellä on ollut aina aikalailla vaimennetut kengät niin näillä huomaa heti sen, että nyt tulee ihan uusia pieniä lihaksia mukaan. Tuntuu jalkapohjissa ja säärissä ihan uudella tavalla lenkkeily.

Tässä tosiaan on ollut sairastelua aika lailla perheessä, ja itsellä samaan aikaan kun piti näitä tossuja testailla, eli en ole mitään hirvittävän massiivista testimäärää saanut aikaiseksi. Eli varmasti keväällä vielä palaan asiaan ja kerron lisää kokemuksia näistä juoksutossuista.

Olen kyllä tykännyt näistä juoksukengistä todella paljon. Itselle juoksuvauhdit ovat olleet todella millyttävä yllätys. Tuntuu juoksu menevän eteenpäin ihan kuin itsestään, niin kuin valmistaja vähän lupaileekin. Olin aika yllättynyt omasta vauhdista kun nostin tempoa selkeästi, mutta kuitenkin pysyen sykkeiden kanssa PK alueella. Niin jostain tuli “normaaliin” verrattuna n. 10-20 sekuntia kovempi tahti per kilometri, ihan ihmeissään joutui siinä olemaan.

 

Näistä lenkeistä mitä olen juossut:

Marraskuun 29. Pyrin juoksemaan mahdollisimman tasaisella maastolla joista ensimmäiset kaksi kilometriä juoksin koiran kanssa, ja loput sitten ihan yksikseen. Tässä jo huomasin sen, että vauhtia piisaa ja juoksin vähällä vaivalla alle 6mi/km (toki koiran kanssa pysähdeltiin Roosan tarpeille, ja jos oli jotain TODELLA mukavan tuoksuista ihmeteltävää)

Joulukuun 10. päivä varovaisesti alettiin palautumaan sairastelusta ja ihan käveltiin koiran kanssa vähän pidempi lenkki.

Joulukuun 16. päivä rauhallinen iltalekki, tasaisella maastolla ja ihan pikkasen yli 6mi/km tahtia. Edelleen sairastelusta paluuta rauhallisesti lenkkeillyyn. Jälle
en ensimmäinen kilsa mentiin Roosan kanssa.

Joulukuun 23. päivä uskaltauduin jo normaalille aamulenkille mitä tuli tehtyä viime vuonna todella paljon kun valmistauduin triathlonin täydelle matkalle. Lenkissä on huomattavaa se, että se on todella mäkinen. Juoksen kolmesti Nummelanharjun yli tällä lenkillä

Joulukuun 27. päivä oli sitten jo surullisempi, koiran kanssa lähdettiin lenkille ja niin siinä kävi, että aloin tulemaan sairaaksi jälleen. Oli parempi jättää siihen, palata kotiin ja ottaa rauhallisesti.

Tammikuun 9. Nyt meidän pikkasen vaille vuoden (12.1. on synttärit) saksanpaimen koira pääsi mukaan koko matkalle. Tämä oli koiramme ensimmäinen näin pitkä lenkki kanssani siten, että minä juoksin. Mentiin verkkaiseen n. 6:30/km tahtiin tämä lenkki. Ja tuli kokeiltua myös lumen päällä FEET tossuja. Yllätyin todella positiivisesti siitä, ettei ihan hirveästi ollut likastelua, tosin sen verran suti, ettei mitään huippuvauhteja viritelty.

Kenelle voisin tossuja suositella?

Tämä onkin hyvä kysymys. Jos olet aloittamassa juoksuharrastusta laihduttaaksesi painoa, niin silloin en tätä kenkää suosittelisi. Perustelen sitä ihan sillä, että koska nämä kengät aktivoivat todella paljon lihaksia joita ei ole käytetty, ja varsinkin kovalla alustalla sen alustan kovuuden tuntee. Tämä voi olla liikaa sellaiselle joka tekee suurta elämäntapa muutosta, jos itse näillä kengillä aloittaisin juoksu harrastuksen voisi se olla äärimmäisen kivuliasta, varsinkin jos on sitä ylimääräistä painoa paljon mukana. Mutta heti kun se juokseminen alkaa tuntumaan luonnolliselta ja siitä saa hyviä fiiliksiä niin tähän tossuun siirtyminen olisi hyvä liike.

Sellainen henkilö joka on harrastanut jo lenkkeilyä, niin tämä on ihan ykkösostos. Löytyy varmasti juoksuun uusia ulottuvuuksia. Sitten taas sellaiset juoksijat jotka suosivat “paljasjalka” tossuja, niin tämä olisi heille jopa vaimennettu vaihtoehto todella pitkille lenkeille.

Lopuksi

Itselle jäi tästä juoksukengästä todella positiivinen fiilis, ja tulee olemaan ne tossut millä lähdetään espoon rantamaratonia pelaamaan läpi ensi syksynä, sitä ennen todennäköisesti parit triathlonit ja puolimaratonit, mutta ne onkin sitten varmasti oma tarinansa. Niin, ja näitä tossujahan testasi muutkin Takomorunners yhteisön juoksijat:

Anna

Susanna

Similar Posts