Miksi?

“Miksi kuntoilet, osallistut tapahtumiin tai olet muuten mukana kuntoilussa ja urheilussa?”

Facebookissa avoimessa ryhmässä “Kestävyyttä pintakaasulla 24/7” oli eräs Antti esittänyt viattoman kysymyksen, josta itsekin totesi, että nyt on lyhennetty iso kysymys lyhyeen… Aloin ensin kirjoittamaan tuohon facebook keskusteluun vastausta, mutta samalla ymmärsin, että tämän kysymyksen eteen on hyvä istahtaa hetkeksi ja vastata ihan kunnolla,

Ihan ensin aloin kuntoilemaan siksi, että elopaino alkoi olla todella kovissa lukemissa, oltiin 100 gramman päässä kolminumeroisesta kilomäärästä, eikä tuossa massassa ollut sitä lihasta nimeksikään, rasvaa sitten taas piisasi. Ymmärsin olevani vielä tilanteessa missä voin tehdä asialle jotain. Jos olisin jättänyt silloin tekemättä muutoksen elintavoissani, olisi nyt muutos itselle mahdoton tehdä omin avuin.

Pikkuhiljaa siitä sai sitten painoa putoamaan ja ikäänkuin vahingossa huomasin, että oma energia piisaa tekemään huomattavasti enemmän asioita päivän aikana. Nyt nykypäivänä se onkin syy miksi liikun, jotta saisin energiaa ja jaksamista jokaiseen päivään. Kyllä jaksaisin olla je hengittää jokaisen päivän muutenkin, mutta silloin kun oma vireystila on korkealla tulee siihen jokapäiväiseen elämään paljon enemmän mielekästä sisältöä. Työpäivän jälkeen menessä kotiin, jaksankin lähteä vaikka pihalle leikkimään lasteni kanssa, tai kaupassakäynti ei tunnu mitenkään ylitsepääsemättölmältä haasteelta mitä varten pitäisi erikseen jaksaa.

Investointi

Samalla tässä taannoin töissä totesin työkaverille, että tämä harrastaminen on samalla investointi tulevaisuuteen, en voi kiistä ettenkö miettisi jo sitä missä kunnossa olen 50 vuotiaana, 60 vuotiaana, jne. Samalla tämä on investointi siis sitä varten, että mahdolliset elinvuoteni seniorikansalaisena olisivat täynnä elämää ja mahdollisuuksia. En niinkään kaipaa pitkää ikää, vaan mielummin sitä, että ne  vanhuusvuodetkin olisivat aktiivisia vuosia. Toki tämä investointi omaan terveyteen ja virkeyteen maksaa jo nyt takaisin päin. Ei pelkästään sillä, että itse voin paremmin ja jaksan, vaan myös sitä kautta mitä esimerkkiä näytän omille lapsilleni. 10-vuotias poikani päätti mennä talvellakin pyörällä kouluun n. kahden kilometrin matkan, tämä on hänen mielestään ihan normaalijuttu. OIkeastaan kaikki neljä lastamme ovat todella aktiivisia liikkumaan. Juuri eilen vaimoni kirosi sitä, että pitääkin olla talvi kun kuopuksemme on yksi vuotias. Hän ei pääse nyt liikkumaan ulkona niin paljoa kuin muut enemmän kesällä syntyneet yksi vuotiaina, niin tämä meidän kuopus liikkuu eniten tällä hetkellä ylöspäin. Kiipeää oikeastaan kaiken päälle, pöydälle, tuolille, hyllylle, kerrosängylle, mihin vain oikestaan.

Miksi minun pitää osallistua tapahtumiin?

Niin, jos saan jo treenaamisesta irti kaiken mitä tarvitsen ollakseni vireä ja aktiivinen kotona, niin miksi pitää osallistua sitten urheilutapahtumiin? Itselläni tämä selittyy sillä, että tarvitsen motivointia siihen, että teen niitä treenejä. Eikä siihen oikein riitä tieto siitä, että “olet oikealla tiellä”. Minun vain tarvitsee sitoutua johonkin tapahtumaan, jotta treenaisin tavoitteellisemmin ja olisin enemmän kiinnostunut treenaamisen monipuolisuudesta. Muutenkin tykkään urheilutapahtumien hengestä, ollaan yhdessä liikkumassa ja kokemassa. Itsellä myös kisoissa tulee koettua sitä itsensä ylittämistä. Se tunne on se mikä saa minut lopulta uudestaan osallistumaan, se hetki kun ylittää myös sen maaliviivan. Jo suoritus itsessään on joka kerta mahtava juttu, on aina syitä miksi olla lähtemättä sille ensimmäiselle viivalle, lähtöviivalle. Siksi sekin, että tulet lähtöviivalle on todella kova juttu, olit siinä sitten hetken mielijohteesta, tai olit sitten pitkään harjoitellut tuota tapahtumaa varten. Mutta summatakseni, osallistun siis motivoidakseni itseäni harjoittelemaan, ja harjoittelen pitääkseni itseni vireänä ja energisenä, mistä taas hyödyn minä itse, sekä perheeni kun on kotona mies/isä joka on läsnä ja jaksaa tarttua leikkeihin mukaan, lumitöihin ja muihin kodin askareisiin. Toki joskus on huonoja päiviä, kaikilla on. Samalla toimin esimerkkinä omille lapsilleni. Siksi siis kuntoilen ja osallistun tapahtumiin.

 

Similar Posts