Kisakalenteri 2016 ja ajatuksia A-kisojen tavoitteista

Kausi 2015 on tukevasti takanapäin ja lepokausikin alkaa olla lusittu. Viikko Barcelonan täysmatkasta vedin ensimmäisen TriathlonSuomen treeniryhmän kaksituntisen spinningin ja se taisi kuitenkin olla vähän aikaisin. Etenkin kun siellä edessä on taipumusta innostua eikä suunniteltu “vähän kevyempi harjoitus” ihan toteutunut. No seuraavana yönä alkoi flunssan oireet puskea ja olinkin alkuviikon kokonaan treenaamatta.

On se muuten kumma juttu, mä olen ollut ihan älyttömän terve aiemmin eikä mun ole tarvinnut muun muassa varoa kylmettymistä treenin jälkeen, pestä flunssakaudella käsiä joka välissä tai pelätä samassa tilassa olemista sairastavan henkilön kanssa. Lyhyen otannan jälkeen (Ironman Frankfurtin 5.7.2015 jälkeen) olen sairastellut enemmän kuin varmaan viimeisen 10 vuoden aikana. Ei mitään merkittävää, mutta flunssat ovat tarttuneet. En tiedä vedänkö liian hätäisiä johtopäätöksiä ja löydän syy-seuraus-suhteita sieltä, missä niitä ei ole.

Kona-päivitys: vielä ei ole lentoa eikä majoitusta, mutta kannustusjoukkoja on värvätty! Tatun tueksi huolto- ja kannustusjoukkoihin ovat lähdössä iskä, mun veli Mikko ja Mikon avopuoliso Satu. Mahtavampi juttu, kannustusta ja tukea nimittäin tarvitaan ja kivempi isommalla porukalla reissata 🙂 Kona-kävijöiltä otetaan erittäin mielellään vinkkejä esimerkiksi majoituksen ja lentojen suhteen vastaan… laittakaa rohkeasti suosituksia maililla tai facebookissa.

Kuvasta kiitokset Marjo Ruipolle! Lauantaiaamut 9-11 on pyhitetty treeniryhmän spinningtunnille. Treenit on lajispesifejä eli poikkeavat aika paljon siitä, mihin kuntosalien spinningtunneilla ollaan totuttu. Jos haluaa kehittyä, harjoitukset tulee suunnitella hyvin, jotta ne oikeasti kehittävät optimaalisesti eteenpäin.

Saldona viime kesältä minulla on 2 puolimatkaa, 2 täysmatkaa, 1 puolimaraton, Länsiväyläjuoksu (17,4km) ja pyöräilyn puolelta SM-tempo. Mielestäni kilpailin aivan riittävästi, vaikka hinkua olisi triathlonin lyhemmille matkoille ollut ja nyt syksyllä juoksutapahtumiin (puoli- ja täysmaraton). Keskittyminen Frankfurtin Ironmanille karsi alkukesästä kilpailuja ja toisaalta palautuminen siitä sekä valmistautuminen Barcelonan Ironmanille loppukesästä / alkusyksystä. Yhtään sprinttiä tai perusmatkaa ei tästä syystä tullut tehtyä, mutta tilanne korjantuu ensi kesänä.

Olemme Tatun kanssa koonneet kisakalenterin ensi vuodelle, joka sisältää triathlon-, juoksu- ja pyöräkisoja. Kesällä kisailen Suomessa pääasiassa triathlonkisoja ja keväällä kisakausi käynnistyy tyyppilliseen tapaan juoksutapahtumilla. Dubain puolimatkan ajankohtaa ei ilmeisesti ole vieläkään julkaistu ja sinne osallistuminen on muutenkin epävarmaa. Katsotaan jaksetaanko lähteä 🙂

Ehdottomasti tärkein kilpailuni ensi kaudella on Ironmanin maailmanmestaruuskisat Havaijilla. Havaijilta tavitteena on mahdollisimman kova tulos. Toivotaan, että se riittää palkintopallille. Onneksi Frankfurtissa olosuhteet vastasivat kuumuuden osalta Konassa olevaa kuumuutta (mutta ei kosteutta eikä tuulta), joten minulla on jonkunlainen ennakkokäsitys millaiset olosuhteet tulevat olemaan. Olen kuullut sanottavan, että juuri olosuhteiden vuoksi ensimmäinen kerta Konassa menee harjoitellessa. Toivottavasti minun ensikertani oli jo Frankfurtissa. 🙂

Koska Ironman Kona on vasta 8.10, on minulla hyvin aikaa alkukaudesta keskittyä erityisesti Pariisin maratonille ja heinäkuussa SM-puolimatkan kisaan Finntriathlon Joroisiin. Nämä kolme ovat niin sanotut A-kisani, joista lähden hakemaan huippusuorituksia. Koska koko ajan ei voi olla iskussa ja treenatakkin pitää, muut kauden kisat ovat otetaan valmistavina kisaharjoituksina.

Pariisista minun piti lähteä hakemaan 30-vuotissynttäreideni kunniaksi kolmen tunnin maratonia. Ironman Barcelonasta tuomisena ollut Kona-paikka muutti kuitenkin suunnitelmia ja tulimme Jarnon kanssa siihen lopputulokseen, että kolmen tunnin maraton -tavoite vie liikaa aikaa triathlonharjoittelulta. Niimpä Pariisista haetaan niin kova suoritus kuin mahdollista, mutta kolmen tunnin aikatavoitteen saan siirtää kaudelle 2017.

SM-puolimatka on keskikesän päätavoitteeni ja sieltä lähden hakemaan mahdollisimman hyvää aikaa ja sitä myöten korkeaa sijoitusta. Kesäkuun lopussa kisattavassa SM-temmossa olisi kiva onnistua.

Kisakalenterissa on vielä muutama epävarma kilpailu. Länsiväyläjuoksu voi tulla vähän turhan nopeasti maratonin jälkeen ja Vantaan ja Vaasan perusmatkat ovat hyviä täytekilpailuja, jos kilpailemisen vuoksi haluaa niissä käydä. No okei, Vaasassa järjestettävä Sun City Triathlon olisi minulle kotikilpailu, joten se ei ehkä kuulu täytekisojen kanssa ihan samaan lohkoon.

Lauantai meni Kisakalliossa TriathlonSuomen treeniryhmän kick-off -päivässä. Mirka veti erinomaiset luennot triathlonharjoitteluun liittyen ja päästiin me treenaamaankin uinnin, polkujuoksun ja kahvakuulan muodossa. Illalla saunottiin ja syötiin.

Meidän treeniryhmässä on mahtavaa porukkaa ja henki on todella vertaansa vailla. Ryhmä treenaa yhdessä 2-3 kertaa viikossa, joten triathlonin sosiaalinen puoli tulee hyvin hyödynnettyä ja treeneistäkin saa paljon enemmän porukassa irti = ryhmässä on voimaa! Kyllä ollutkin meidän porukkaa jo ikävä! 🙂

Mikäli yhtään tuntuu siltä, että treenaaminen ryhmässä ja ammatimaisessa valmennuksessa kiinnostaa, niin tule kokeilemaan. Mukaan pääsee koska tahansa.

Kuvista kiitokset Heidi Harjanteelle ja Elena Kozharskayalle.

Minski-lempinimi saa väistyä Kanki-Koistisen tieltä… What, are you kidding me?! 😀 Yritä edes!

Similar Posts