Almost race ready! 4 viikon ison blokin kuulumiset.

Ihmiskoe suoritettu! Olipahan mielenkiintoinen päivä, kun viime viikon epäonnistuneen 5h maantielenkin jälkeen päätin taas naulata Cervelon talliin kiinni (pääsin 30min ennen kuin alkoi *ituttaa ihan armottomasti ja tuli niin tylsää, että meinasin heittää pyörän aika monta kertaa ojaan: sitä jatkui sitten seuraavat 3,5h…. poljettiin yhteensä 4h alitehoilla, jee!). En ole Frankin jälkeen maantiellä käynyt, koska tallissa on niin paljon helpompi ja kivempi vetää treeniä. Lauantaina oli vika pitkä juoksu (20km @ 4.46) ja sunnuntaina vika pitkä pyörä trainerilla (5 h) + brick-juoksu. Treeni oli ihan unelma! Nautin polkemisesta ja tehot tuli helposti. Kuuntelin hyvää musiikkia, fiilistelin tulevaa kisaa, muistelin koko kauden aikana tehtyjä treenejä ja keräsin “henkeä” kahden viikon päähän. Tehot oli missä piti ja ne oli helppo ylläpitää. Juoksu lähti kuin telkkä pöntöstä. Nyt on sellainen olo, että olen niin valmis Barcaan kuin vain voin olla. Fyysisesti ja henkisesti. Tulis jo kisa-aamu!

Uskomatonta, että iso blokki on jo ohi. Nyt alkaa kahden viikon laskettelu kohti kisaa. Kaksi viikkoa kevennettyä ja kisakuntoa terävöittävää treeniä jäljellä. Viikkotreenimäärät ovat olleet nousujohteisia tuolta 14 tunnista tämän viikon pikkasen päälle 18 tuntiin (18.15h). Onneksi saan tehdä mitä rakastan ja näinkin suurten treenimäärien toteuttaminen on ollut pääasiassa tosi hauskaa. Saan treenaamisesta hirveitä kiksejä ja tää on ollut aika mahtava syksyn alku.

IMG_20150920_094114

Treenit on kulkenut joka lajissa tosi hyvin. Musta tuntuu, että olen uinnissa saanut kestävyyttä lisää ja pitkät sarjat nopeita vetoja menee koko ajan paremmin. Pyörässä on tehoja ja juoksu tuntuu kevyeltä. Harjoituksia on viikossa ollut 11 – 13 kappaletta, joten paljon ollaan arkena treenattu aamuin illoin ja viikonloppuna tietysti pitkiä perättäisiä harjoituksia. Normaalin elämän eli työn ohelle suurten treenituntimäärien sovittaminen on välillä kyllä kysynyt todellista luovuutta, mutta onneksi meillä on aamut ja illat käytettävissä. Paljon on saanut aikatauluttaa ja pakata kasseja illalla valmiiksi, mutta onneksi olen kalenteri-ihminen = päivien aikataulutus ja suunnittelu ennakkoon tulee luonnostaan. Kello siis käteen ja menoksi!

Vaikeinta on ollut varmaan syödä riittävästi ja etenkin oikeaan aikaan. Ei liian lähellä treeniä, heti treenin jälkeen oikean sisältöistä ruokaa ja tarpeeksi, lounaalla riittävästi energiaa, mutta ei sellaisesta lähteestä, että vatsassa paina etenkään juoksulenkillä. Pelkästään treenikulutus on ollut 1000 – 2000 kcal luokkaa per päivä (keskimäärin 1500-1700kcal) pois lukien isot treenipäivät eli pääasiassa sunnuntait, jolloin ollaan treenattu 5-6,5h ja kulutus ollut luonnollisesti paljon keskimääräistä korkeampaa. Kun kulutus on näin suurta, olen joutunut kaivaa muun muassa kuivahedelmät kaapista esiin ja huolehtia siitä, että koko ajan on laadukasta hiilaria saatavilla. Kaikki kestävyysurheilijathan tietävät, että oikeanlainen, oikea-aikainen ja riittävä ravinto on harjoitusten ohella elintärkeää kehittymisen kannalta.

Lauantaina käytiin treenien välillä kannustamassa Espoon rantamaratonille osallistuvia juoksijoita. Juoksin samaisessa tapahtumassa ensimmäisen puolimaratonini 3v sitten, joten pidä tapahtumaa omana juhlapäivänäni. Tällä kertaa joutui puolikkaan jättää väliin, eikä siellä ollut hakemassa kolmatta perättäistä voittoa maratonilla meidän valmentaja Jarnokaan, kun se valmistautuu valloittamaan Berliinin maran tulevana viikonloppuna.

IMG_20150919_150732

Myönnettäköön, että vaikka olen yrittänyt olla erityisen tarkka, niin olen sekä syönyt ajoittain liian vähän (näkyy treeneissä väsymyksenä ja treeneistä palautumattomuutena) että liian paljon, liian lähellä harjoitusta tai vääränlaista (sulamatonta) ravintoa. Tuossa pari viikkoa taaksepäin jouduin muun muassa keskeyttää lenkin Westendin kohdalla ja kävellä viimeiset 3km kotiin, kun meinasi vatsa pettää. Olen myös huomannut, että verensokerin pitäminen tarpeeksi korkealla tasolla päivän mittaan on erityisen tärkeää. Aamutreenin jälkeen tulee aina hyvin syötyä, kun yleensä vatsa kurnii nälästä. Mutta iltapäivävälipalan kanssa onkin sitten tullut unohduksia. Jos en ole huolehtinut iltapäivävälipalasta, tulen kotiin väsyneenä ja treenien aloittaminen tuntuu olevan ylitse pääsemättömän raskasta. Väsyttää ja sohva tuntuisi niin houkuttelevalta. Mutta kun pitää huolta, että aivoilla on koko ajan sokeria käytössään, säästyy väsymykseltä ja negatiivisilta fiiliksiltä. Yksin kun saa itsensä treeneihin kammeta (verrattuna joukkuelajeihin ja vaikkapa ryhmäliikuntaan), niin päättäväisyys on paras kaveri sellaisena hetkenä, kun on päästänyt itsensä energiamonttuun.

Vatsaongelmien lisäksi pieniä muitakin takapakkeja on ollut. 2 viikkoa sitten kroppa nosti yhtäkkiä tiistaina kuumeen, jonka sain onneksi vahvalla buranakuurilla pidettyä kurissa ja taltutettua. Jouduin tiistain levätä, mutta onneksi pääsin heti keskiviikkona taas kevyesti pyörän päälle. Tosin viikkotreenitunteja tuollainen ihmeellinen yhden päivän kestävä kuumeilu laski enkä aivan päässyt viikon tuntitavoitteeseen.

Tämän lisäksi treenituntimäärien ollessa korkeita me ollaan saatu Tatun kanssa taistella erilaisia (pääasiassa juoksu-) rasitusvammoja vastaan. Kummallakin on pakaran ja lonkankoukistajien seutu sekä nilkat/akilleet/jalkapöydät kovilla. Mitään pahempaa ei onneksi ole tullut; kiitos ahkeran päivittäisen lihashuollon. Samaa en voi valitettavasti sanoa Tatusta: se sai harmillisen viime hetken ongelman venäyttämällä eilen aika pahasti selkälihaksen aloittaessaan “ennen treeniä venyttely/aktivointi” -rutiinin. Tatun piti jättää kokonaan pitkä kova pyörätreeni väliin ja koka hän ei ole hirveesti pitkiä ajanut, eilinen olisi ollut tärkeä harjoitus – ainakin henkisesti. No, pääasia nyt olisi, että selkä tulee ennen kisaa kuntoon.

Saan apua myös SUF:in Tony Elomaalta, jonka vastaanotolla olen käynyt jo parin vuoden ajan. Etenkin pyörässä huomasin, miten lonkka avautuu ihan eri tavalla Tonyn käsittelyn jälkeen ja pyörittäminen helpottui. Tatu käy samasta syystä tällä viikolla Tonyn luona ja minun pitäisi varmaan toistamiseen ennen kisaa yrittää mahduttaa itseni Tonyn täyteen kalenteriin.

Kun treenimäärät kasvaa, niin muistakaa venytellä kunnolla ja käykää asiansa osaavalla fyssarilla, jos joku paikka vaivaa. Meidän viikoittaiset treenimäärät eivät sisällä lihashuoltoa, jota tehdään joka ikisen treenin päätteeksi. Iltaisin saatetaan venytellä ja rullailla foam rollerilla helposti 30 – 45 min ja ennen treenejä aktivoidaan core-lihakset sekä pakaran ja lonkankoukistajan seutu, jotta juuri erilaisilta vammoilta vältytään. Iltauutisia katsellessa meistä jompikumpi (jos ei kumpikin) on poikkeuksetta lattialla rullaamassa tai venyttelemässä.

Tänään todellakin käynnistyy kisaan valmistava blokki ja me treenataan enää pikkaisen päälle 9h tällä viikolla. Vapaa-aika lisääntyy merkittävästi, kun yli työpäivän verran enemmän saa laiskotella aamulla tai illalla. Mitähän sitä lisääntyneellä vapaa-ajalla oikein keksii tehdä. Ainakin nukun enemmän, kun aamutreenejä voinee vähentää. 🙂

Alla vähän treenituntien jakaumaa eri lajien kesken parin viime viikon osalta.

treenimäärät

 

 

Similar Posts