Kypärävertailua

Olen viimeisen viiden vuoden aikana käyttänyt useampaa erilaista kypärää treeneissä ja kilpailuissa. Kypärän olemukseen turvalaitteena en tässä kirjoituksessa perehdy. Tämä kirjoitus käsittelee enemmänkin kypärän merkitystä kilpailusuorituksen aikana. Kirjoituksen kuvissa esiintyvistä kypäristä BBB on saatu testiin Huntterilta, muut kypärät ovat itse ostamiani. Kisoissa näkee, että monella pyörä ja kiekot ovat viimeisen päälle kunnossa, mutta kypärä on edelleen se sama useamman vuoden käytössä ollut maantiekypärä, mikä ilmanvastusta ajatellen on hieman ristiriitaista. Jo vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että testin huonoin aerokypärä vähensi ilmanvastusta huomattavasti verrokkiin nähden. Vuodelta 2010 olevassa Cyclingtipsin artikkelissa kypärästä sai huomattavan hyödyn esimerkiksi kiekkoihin nähden. Aerodynamiikka on noista ajoista kehittynyt niin kiekkojen kuin kypärien osalta ja nykymallin aerokiekot ovat ilmanvastuksessa säästettyjen wattien määrässä parempia kuin markkinoilla esimerkiksi viisi vuotta sitten olleet kiekot.

 

Myös tuoreemmissa testeissä on saatu selviä eroja aerokypärien hyväksi maantiekypäriin verrattuna. Esimerkiksi Cycling weekly teki testin sisävelodromilla. Bikeradar puolestaan teki vuosi sitten tuulitunnelitestin, missä verrattiin aerokypäriä maantiekypärään eri kategorioissa. Tuon testin ongelmana on suppea testattujen kypärien määrä vs. markkinoilla olevien kypärien määrä. Mutta tuonkin testin sanoma oli, että hyvällä aerokypärällä voi tulla merkittävä ero maantiekypärään verrattuna. Tuo testi tehtiin 32km/h nopeudella, kun yleensä vastaavat testit tehdään 48km/h nopeudella tuulitunnelissa. Testien tulokset voivat vaihdella käytetyn nopeuden mukaan. Yleensä kisoissa jokainen säästetty sekunti on tärkeä. Jos niinkin yksinkertaisella hankinnalla, kuin aerommalla kypärällä saa sen 2-3 sekuntia etua, niin ne voivat olla omien tavoitteiden tai mitailitaiston kannalta juuri ne tarvittavat sekunnit.

 

Mutta on olemassa myös poikkeusolosuhteita ja mukavuustekijöitä, jotka sotkevat kypärävalintaa. Käyn seuraavaksi läpi kärjistetyt esimerkit erilaisista kypärätyypeistä ja omat kokemukseni niistä. Toisella kisaajalla voi olla erilainen kanta näihin asioihin, koska esimerkiksi lämmöntuotto ja sitä kautta kypärältä vaaditut tuuletusominaisuudet ovat erilaiset. Myös kilpailijan niskojen liikkuvuus, ajoasento sekä kypärän asento päässä vaikuttavat huomattavasti siihen, millainen kypärämalli on se paras mukavuuden tai ajonopeuden suhteen. Kirjoituksen lopussa käyn läpi erilaisia tilanteita ja omat kypärävalintani niihin.

Kuvan kypärät ovat olleet aktiivikäytössä 1-3 vuotta. Jokaisella kypärällä on omat hyvät ja huonot puolensa.
Kuvan kypärät ovat olleet aktiivikäytössä 1-3 vuotta. Jokaisella kypärällä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Tavallinen maantiekypärä.

Tavallinen maantiekypärä on tuuletusominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras. Tavalliset kypärät ovat myös huomattavasti halvempia, kuin aerommat kypärät. Mutta aerodynamiikan kannalta tämän genren kypärät ovat yleisesti ottaen niitä huonoimpia. Mutta lähes jokaiselta meiltä löytyy tavallinen maantiekypärä ja se on päässä melkein jokaisella lenkillä.

BBB Tithon vs. pitkäpyrstöinen Kask K31. Ero sivuprofiilissa on massiivinen.
BBB Tithon vs. pitkäpyrstöinen Kask K31. Ero sivuprofiilissa on massiivinen.

Pitkäpyrstöinen aika-ajokypärä. Esim. Kask K31, Giro Advantage, Bell Javelin

Pyrstölliset aika-ajokypärät pärjäävät yleisesti ottaen hyvin tuulitunnelitesteissä. Mutta kisakäytössä niistä saa merkittävän edun vain silloin, kun tuuliolosuhteet ovat maltilliset ja ajoasento on todella staattinen. Pitkäpyrstöiset kypärät ovat kuin purjeita ja ajomukavuus varsinkin puuskittaisella sivutuulella on huono. Sivutuulessa niska on kovalla rasituksella tuulen tuottaman paineen myötä. Kovassa tuulessa on pakko kääntää katsetta hieman tuulen suuntaan, mikä on varsinkin pidemmissä kisoissa rasittavaa. Pitkäpyrstöiset kypärät pakottavat pitämään katseen suht edessä, sillä alas katsoessa pyrstö nousee pystyyn ja jarruttaa menoa huomattavasti. Useimmat pitkäpyrstöiset kypärät peittävät myös korvat, mikä heikentää tuntuvasti kypärän tuuletusominasuuksia. Tuon kuvissa esiintyvän Kaskin kypärän kanssa olen kisannut useamman vuoden ja tuskaillut heikkoja tuuletusominaisuuksia useimmissa kisoissa. Monesti olen nostanut visiirin ylös, että saisin naamalleni viilentävää ilmaa. Visiirin nostaminen luultavasti heikentää tuon kypärän aerodynamiikkaa, koska visiiri on selvästi irti kypärän pinnasta ollessaan ylhäällä. Todennäköisesti minun tapauksessa pitkäpyrstöisestä kypärästä on enemmän haittaa kuin hyötyä pidemmissä kisoissa, koska en pysty pitämään ajoasentoa riittävän staattisena eikä kypärän tuuletusominaisuudet riitä.

Maantiekypärän ja aeron maantiekypärän välillä ei ole suurta kokoeroa.
Maantiekypärän ja aeron maantiekypärän välillä ei ole suurta kokoeroa.

Pyrstötön aerokypärä/aero maantiekypärä. Esim. Giro Air attack, Specialized S-works TT, BBB Tithon

Tämän genren kypäriä on viimevuosina tullut markkinoille varsin tasaiseen tahtiin. Kyseessä on erittäin monipuolinen yleiskypärä. Yleisin kisoissa nähtävä tämän genren kypärä on Giron Air Attack. Tuo kyseinen kypärämalli ei tuulitunnelitesteissä ole se paras (Bikeradarin testi), mutta on se silti tavallista maantiekypärää parempi. Giron Air Attack on myös niitä harvoja tämän ryhmän kypäriä, missä on visiiri. Tosin tuon visiirin magneettikiinnitys ei taida olla luotettavimmasta päästä, koska visiireitä näkee hyvin usein kisareittien pientareilla. Tuuletusominaisuudet ovat tämän ryhmän kypärissä huomattavasti paremmat, kuin pyrstöllisissä ja korvat peittävissä aerokypärissä. Pyrstöttömät kypärät ovat huomattavasti rennompia ajoasennon suhteen kuin pyrstölliset kypärät. Pyrstöttömyyden ansiosta päätä voi kääntää melkein joka suuntaan ilman merkittävää ilmanvastuksen kasvua, toisin kuin pitkäpyrstöisissä kypärissä. Oman kokemuksen mukaan testaamani BBB Tithon oli parhaimmillaan erittäin tuulisella kelillä. Sivutuuli ei aiheuttanut samanlaista painetta niskaan, kuin Kask K31-kypärällä. Tavalliseen maantiekypärään verrattuna sivutuulen paineessa ei ollut merkittävää eroa. Testasin Tithonia myös hellekelissä pk-lenkillä ja ainakin testatuissa olosuhteissa tuuletus oli maantiepyörällä riittävällä tasolla. Kisatehot ja aika-ajopyörä hieman muuttavat testiasetelmaa, mutta uskoisin tuuletuksen olevan silti useimmille riittävällä tasolla. Wattimittaria en omista, joten tarkkaa wattisäästöä normaaliin kypärään verrattuna en osaa sanoa. Mutta tämänkin genren kypärillä saavutetaan tuulitunnelitestien mukaan merkittävä wattisäästö tavallisiin kypäriin verrattuna. Ja jokainen säästetty watti tuntuu loppuajassa. Tämän genren kypärän heikkous on hinta maantiekypärään verrattuna ja tuulitunneleissa hieman huonompi testitulos varsinaisiin aika-ajokypäriin verrattuna. Mutta tämän kategorian kypärät ovat useimpiin olosuhteisiin erittäin hyvä kompromissi mukavuuden, aerodynamiikan sekä tuuletuksen suhteen.

Kaikkien käytössäni olevien kypärien sisäpuolet. Kask on selvästi vain maantiekypärä, mihin on liimattu ohut kuori.
Kaikkien käytössäni olevien kypärien sisäpuolet. Kask on selvästi vain maantiekypärä, mihin on liimattu ohut kuori. Viimeistelyn taso on paras BBB:ssä ja huonoin Kaskissa. Kaskin kypärän ja kuoren välinen liimaus petti alle vuoden käytön jälkeen.

Millainen kypärä sitten on paras valinta siihen omaan käyttöön? Entä kannattaako ostaa kypärä vai muita varusteita? Näihin kysymyksiin ei ole mitään yhtä oikeaa vastausta. Tässä muutamiin tilanteisiin omat valintani:

 

Poikkeuksellisen kuumat olosuhteet kisassa tai todella suuria nousuja reitillä ja pitkä kilpailu (puolimatka tai täysmatka) -> tavallinen maantiekypärä, koska suuri tuuletuksentarve

Tuulinen keli tai puuskittainen sivutuuli -> aero maantiekypärä/pyrstötön aika-ajokypärä. Vähemmän tuulipintaa, mukavampi ajaa.

Lyhyt peesikieltoinen kisa, kevyt tai kohtuullinen tuuli -> pyrstöllinen aika-ajokypärä. Maksimaalinen aerohyöty, lyhyen kisan voi sinnitellä tiukassa aeroasennossa.

Täysmatka tai puolimatka, normaali suomalainen kesäsää (noin 20 astetta, kohtalainen tuuli) -> aero maantiekypärä/pyrstötön aika-ajokypärä, koska pitkässä suorituksessa ajoasentoa on vaikea pitää kokoaikaa optimaalisena.

Kypärä vai paremmat kiekot? – Kypärä ennen kiekkoja. Huipputason aerokypärä maksaa 200-300 euroa ja huipputason kiekot 1000+€. Jos budjetti sallii, niin sitten osta molemmat.

Visiirillä vai ilman? – Jos tarvitset hyvän tuuletuksen, niin ilman visiiriä. Jos tuuletus ei ole ongelma ja haluat maksimaalisen aeroedun, niin sitten visiirillinen kypärä, kuten BBB Aerotop, Bell Javelin tai Kask Bambino. Kannattaa myös miettiä, onko visiiristä muuta hyötyä. Jos ajelee paljon peltomaisemissa, niin sitten visiirin tuoma suoja hyönteisiltä on ihan kiva juttu (kimalainen tms. suuri hyönteinen ei tunnu kivalta osuessaan otsaan tai jäädessään ajolasien sangan alle).

Ajolasit vai visiiri? – Hyvät ajolasit voittavat visiirin mukavuudessa. Lisäksi visiiri voi aiheuttaa ongelmia nopeissa vaihdoissa. Ajolasit ovat paljon huolettomammat ja muuttuviin tilanteisiin helpommat (ajolasien vaihto vs. visiirin vaihto).

 

Jos suunnitelmissa on aerokypärän hankinta, niin useimmille suosittelisin aeromallisia maantiekypäriä/pyrstöttömiä aika-ajokypäriä. Niistä saa huomattavan aeroedun ilman, että tarvitsee tinkiä mukavuudesta. Omalla kohdalla tuo kuvissa esiintyvä Kaskin kypärä jää tulevina vuosina hyvin vähälle käytölle, koska testaamani BBB on niin paljon mukavampi käyttää. Aeromallisissa maantiekypärissä on myös yksi hyvin merkittävä etu aika-ajokypäriin verrattuna; niitä voi käyttää vaikka työmatkapyöräilyssä, koska ne ovat niin mukavia eivätkä ne hyppää liikenteessä silmille aika-ajokypärien tavoin.

Similar Posts