Terveisiä telakalta

Ei ole tämä syksy mennyt ihan nappiin. Pari viikkoa sitten olin Vuokatissa treenileirin sijaan kuntoutuksessa ja vapaa-ajan ajattelin hyödyntää treenaten. Hitusen toisin kävi ja sain ensimmäisen päivän jälkeen sitkeän flunssan, josta jäänteenä on vieläkin vuotava nenä. Mutta ehdin sentään ajamaan Vuokatissa yhden kevyen treenin Wattbikella. Sentään selvisin pienemmillä “vammoilla”, kuin edellisellä kertaa Vuokatissa. Edellisellä kertaa olin nimittäin ajamassa Vuokatti MTB-kisaa, kaaduin helpossa kohtaa ja mursin kylkiluuni. Siihen verrattuna flunssa on aika paljon pienempi paha. Ajattelin tuon Vuokatissa vietetyn viikon jälkeen blogata, mutta ei vain energiaa riittänyt intensiivisen kuntoutusviikon jälkeen.

Maisemaa Vuokatin vaaralta
Maisemaa Vuokatin vaaralta

Kuten otsikosta voi arvata, niin telakalla olen tälläkin hetkellä, mutta vain osittain. Tällä hetkellä pystyn uimaan, sisäpyöräilemään ja tekemään lihaskuntoharjoitteita. Kaikki iskuttava liikunta on nyt poissa laskuista tuntemattoman aikamääreen ajan. Tällä hetkellä vikalista on seuraavanlainen:

Pää. Väsyminen paljon paremmin hallinnassa kuin alkukesästä. Paljon on edelleen työsarkaa arjen ja treenien kanssa. Aerobisissa harjoitteissa treenipituus on hitusen hakusessa, sillä liian pitkät treenit uuvuttavat pään niin, että mitään muuta ei sitten samana tai seuraavana päivänä saa aikaan. Nyt jaksamisen tukena on uusi lääkitys, joka ainakin aamupäivien vireystilaa parantaa. Silti vähintään kerta viikossa on nukuttava 10-11h yöunet+kolmet päiväunet. Mutta päivä päivältä oppii ymmärtämään enemmän omaa jaksamista ja sen sudenkuoppia.

bb2

Takareisi. Ainakin 1,5 vuotta on ollut tuon pirulaisen kanssa taistelua. Vuosi sitten akupunktiolla lähti jatkuva särky, mutta sen jälkeen on takapakkia taas tullut. Käytännössä viimeisen 1,5 vuoden ajalta on vain muutamia juoksutreenejä, joissa takareisi ei ole ilmoittanut olemassaolostaan negatiivisesti. Keväällä pystyin tekemään kovempia juoksuja matolla, mutta ulkona tilanne on toinen. Ylämäet ovat myrkkyä niin kävellen kuin juosten. Mitä jyrkempi nousu, sitä pahempi kipu. Muutamia kertoja ylämäkiä juostessa on meinannut kivun takia lähteä jalka alta. Tällä hetkellä odotan kutsua magneettikuviin, jos niistä vaikka selviäisi syy vaivoihin. Fysiatri heitti kuitenkin jo muutamia arvioita mahdollisista vaivan aiheuttajista; lihasrepeämä(t) tai vikaa selässä. Toki syy voi olla jotain ihan muutakin, mutta ehkä jatkotutkimuksissa se selviää.

bb1

Polvi. Nyt tuon terveemmän jalan polvi on kipeytynyt takareisivaivan myötä. Varon vasenta jalkaa takareiden takia, jolloin oikea kuormittuu enemmän. Tämä on johtanut fysiatrin mukaan jonkinasteiseen rasitusvammaan oikeassa polvessa. Iskutusta pitäisi nyt välttää tuonkin jalan osalta. Vielä kun saisi ajokuntoisen käyttöpyörän, niin saisi tuota kuormitusta vähenemään. Uinti-/salireissu kun tarkoittaa noin 7km kävelyä kumpuilevassa maastossa.

 

Mutta kuten laivoillakin on tapana, niin telakalta poistuttaessa tulen olemaan entistä paremmassa kunnossa. Tällä hetkellä treeneihin tulee vahvahko pyörä- ja uintipainotus, mikä ei välttämättä ole huono asia mielessä pyöriville kesän/syksyn 2016 tavoitteille.

 

 

Similar Posts