Näy ja tule nähdyksi

Talvella on pimeää ja moni ninjailee tietoisesti tai tietämättään. Valottomat pyörät ovat arkipäivää, valitettavasti. Heijastimetkin loistavat poissaolollaan useimmilla. Silti ulkona liikutaan ajatuksella “kyllä mut p*****e nähdään!”, vaikka se musta tuulipuku ei varsinkaan syyspimeällä näy mihinkään. Valitettavan monta läheltä piti-tilannetta käy vuosittain itselläkin, kun esim. Jyväskylän Rantaraitilla tulee pimeissä kohdissa vastaan mustiin pukeutuneita lenkkeilijöitä ilman mitään heijastimia. Jos pyörälläkin joutuu tekemään nopeita väistöjä ninjojen takia, niin autoilla tilanne on kahta kauheampi. Isompi massa ei niin vain väistä tai pysähdy. Muutamalla pienellä teolla saa oman näkyvyyden paremmaksi, eikä maksa maltaita.

Ensimmäinen näkyvyystekijä on luonnollisesti heijastimet. Oman kokemuksen mukaan vaatevalmistajat laittavat naurettavan vähän heijastimia vaatteisiin. Tuulipuvuissa sentään yleensä löytyy parin sentin pätkä heijastinnauhaa jostain, yleensä nilkkojen seudulta. Mutta niin alhaalla heijastimet eivät paljoa auta, kun talvella on lumipenkat jne blokkaamassa näkyvyyttä jaloille. Minulta löytyy muutama ulkoilutakki, missä ei ole valmistajan toimesta yhtäkään heijastinta. Eli näkyvyys täysi nolla pimeimpinä keleinä. Poikkeuksiakin löytyy, mutta valtaosa valmistajista säästää heijastimien määrässä. Ns. lyötävät heijastimet on onneksi hyvä tapa lisätä omaa näkyvyyttä helposti ja ne menevät näppärästi taskuun. Juoksussa tuo ratkaisu ei se mukavin ole. Silloin käytän heijastinliiviä. Ennen Asicsin haastetta käytin halpaa bilteman tms. heijastinliiviä, mutta Asicsilta sain juoksuun sopivamman ja erittäin hengittävän liivin. Lisäksi heijastavat pinnat ovat ylhäällä, jolloin ne näkyvät penkoista jne huolimatta joka suuntaan.

Ulkoilija ilman heijastimia.
Ulkoilija ilman heijastimia.
Heijastinliivi ja muutama vaatteisiin ommeltu heijastin. "Pieni" ero havaittavissa.
Heijastinliivi ja muutama vaatteisiin ommeltu heijastin. “Pieni” ero havaittavissa.

Pyörissäkin heijastimilla saa lisättyä omaa näkyvyyttään huomattavasti. Huomiovalot näkyvät yleensä vain eteen ja taaksepäin etenemissuuntaan nähden. Sopiva määrä heijastimia pinnoihin, vanteisiin ja vaikka runkoon, niin pyörä näkyy joka suuntaan kelissä kuin kelissä. Moni jättää harrastepyöristä heijastimet pois uskottavuussyistä, mutta se on huono tapa. Minulla maastopyörä on ympärivuotisessa käytössä, joten siinä on heijastimia. Niitä perinteisiä muovisia pinnoissa kiinni olevia läpysköitä siitä ei kuitenkaan löydy. Olen korvannut ne heijastinteipeillä, jotka ostin joskus vuosia sitten jämäpaloina mainostoimistosta. Niillä on saanut teipattua vanteet varsin näkyviksi ja pinnojen ympärillekin saa halutessaan huomaamattoman pienet, mutta silti erittäin hyvin toimivat heijastimet. Heijastinteipin eduksi voi laskea myös runsaamman värivalikoiman. Minulta löytyy mm. mustaa teippiä, joka valon sattuessa sopivasti hohtaa kellanruskeana. Mutta normaalioloissa se naamioituu lähes täysin tummaan maalipintaan. Myös arkiajossa olevan kypärän tuunasin heijastimilla näkyvämmäksi, kun jostain syystä niissäkään ei ole vakiona yleensä yhtään heijastavia pintoja.

Arkikypärä ja muutamia kypärään liimattuja heijastimia
Arkikypärä ja muutamia kypärään liimattuja heijastimia
Keltaiset laikut kehällä on heijastimia. Ei lisää painoa käytännössä ollenkaan, mutta näkyvyys paranee pimeällä.
Keltaiset laikut kehällä on heijastimia. Ei lisää painoa käytännössä ollenkaan, mutta näkyvyys paranee pimeällä.
Mustaa heijastinteippiä. Päivänvalossa ei juurikaan erotu.
Mustaa heijastinteippiä. Päivänvalossa ei juurikaan erotu.

Oma lukunsa on ajovalot pyörissä. Lakikin ne velvoittaa, eivätkä ne paljoa maksa. Valoton pyörä syyspimeässä on lähes mahdoton havaita ennen kuin on liian myöhäistä. Parin euron valoilla lisää omaa liikenneturvallisuuttaan huomattavasti. Arkiajossa käytän huomiovaloina pieniä Blackburnin lyhtyjä edessä ja takana. Jos lisää tehoa tarvitsee esim. lenkkeilyyn, niin jemmassa on muutama led-tehovalo. Toisinaan tosin liikenteessäkin niitä kaipaisi, kun sokeat autoilijat eivät sitä kirkasta huomiolediä ja runsaita heijastimiakaan huomaa. Ehkä se 1000lm lyhty olisi noille tapauksille riittävä huomiokyvyn herättäjä.

Tehovaloja, mistä valita.
Tehovaloja, mistä valita.
Hyväksi havaittu Blackburnin huomiovalo ja punainen heijastinteippi
Hyväksi havaittu Blackburnin huomiovalo ja punainen heijastinteippi

Kesäisin valot ja heijastimet eivät ole niin tärkeitä, kun valoa riittää. Silloin suurin ongelma on näkyvyys uidessa. Avovedessä uidessa uimalakki ei erotu oikeastaan ollenkaan.Tämä kannattaa tiedostaa, jos ui vesistössä, missä on veneliikennettäkin. Tähän aiheeseen minulla ei ole hyviä demokuvia, joten käykää kurkkaamassa DC Rainmakerin postaus aiheesta. Noita uintipusseja (vai poijuja, kumpi oikeampi termi?) löytyy nyt jo useammaltakin merkiltä. Olen nyt pari kesää käyttänyt Saferswimmerin tuotetta ja olen ollut tyytyväinen.

 

Summa summarum. Älä ninjaile, vaan näy rohkeasti.

PS. Muistakaa osallistua ystävänpäivän kisaani, niin voitte lisätä lähipiirin näkyvyyttä kesän uintitreeneissä!

Similar Posts