Täydellisen uimahallin metsästys

Viimeisten viiden vuoden aikana kun uimahalli on tullut varsin tutuksi, niin mielessä on pyörinyt pohdinta; millainen on täydellinen uimahalli. Kaikissa käyttämissäni halleissa on ollut jotain, mitä voisi parantaa.

Heinolan uimahallissa on tullut vietettyä melkoisen paljon aikaa ennen muuttoa Jyväskylään ja suureen maailmaan. Heinola on pieni, noin 20 tuhannen asukkaan kaupunki, joten halli on sen mukainen. Kuusiratainen 25 metrin allas, lastenallas sekä vesijumppa/terapia-allas. Viimeisimmästä löytyy vesisuihku hartiahierontaan sekä kokovartalohieronta voimakkailla vesisuihkuilla lattiasta ja seinästä. Missään muussa hallissa vastaavat vesisuihkut eivät ole niin voimakkaita. Heinolassa siis oikeasti saa hartiahieronnan vesisuihkulla, jos niin haluaa. Hallissa on harvoin hirveää ruuhkaa. Kuudesta radasta kaksi on varattu kuntouintiin, kaksi vesijuoksuun ja keskimmäiset radat nopeampaan uintiin tai paikallisen uimaseuran käyttöön. Heinolan uimahallin taksat ovat kohtuulliset tilojen monipuolisuuteen nähden ja opiskelijahinnan (3,5€ kellonajasta riippumatta) saa millä tahansa opiskelijakortilla. Halli menee lähiaikoina remonttiin, joten kunto on sen mukainen. Mutta tilat ovat kuitenkin puhtaat verrattuna esimerkiksi Aaltoalvariin.

Heinolassa uimassa
Heinolassa uimassa

Aaltoalvari, eli Jyväskylän suurin uimahalli, on vakiopaikkani. Sieltä löytyy uimahyppyallas, ”kylpyläpuoli” sekä kahdeksanratainen 50m allas. Tuon pitkän altaan radat ovat leveitä, jopa neljä uimaria mahtuu rinnakkain uimaan vaparia. Aamuisin siellä on varsin ruuhkaista, mutta päiväsaikaan tilaa piisaa. Lämpötila isossa altaassa on 26 astetta, eli vilu tulee varsin helposti, jos ei kokoaikaa ui. Halli on hiljattain remontoitu, joten tilat ovat periaatteessa kunnossa. Mitä nyt irtonaisia kaakeleita siellä sun täällä jne. pientä. Tilat ovat Alvar Aallon käsialaa, eli järjenkäytön ja toimivuuden irvikuva. Naisten pukuhuone on sentään tietääkseni yhdessä kerroksessa, mutta miesten pukuhuone on periaatteessa kolmessa tasossa. Luonnollisesti portaissa saa pidemmät ihmiset varoa päätään ja pohjaratkaisu muistuttaa labyrinttiä. Kummallisuuksia löytyy vaikka muille jakaa, kuten yksisuuntainen (toivottavasti ainakin) ikkuna suihkutiloista uimahyppyaltaaseen, muuratut jakkarat suihkutiloissa ja niillä istuessa rinnankorkeudelle jäävät kiinteät suihkut. Alvarista löytyy myös kylmä-altaat pesutilojen yhteydestä. Tosin miesten puolella sinnekin saa kiertää sisäkautta sakkolenkin tai sitten oikaisee allastilojen läpi.

Aaltoalvarille on tunnusomaista myös kenties Suomen korkeimmat uimahallin hinnat sekä likainen vesi. Pitkässä altaassa näkee joka kerta useita hiustuppoja, laastareita, kinesioteipin paloja, tunnistamattomia roskia jne. Hallin korkeita hintoja perustellaan kylpyläpuolella, joka on pikemminkin vitsi. Mutta hinnoilla taataan se, että päiväsaikaan ruuhkaa ei ole. Tuolla edellämainitulla kylpyläpuolella oleva poreamme on erikoinen, onhan sekin ilmeisesti Alvarin suunnittelema. Altaan toisessa puolessa tulee vähän poreita lattiasta ja toisessa puolessa on metrin välein vesisuihkuja häntäluun korkeudella penkin selkänojassa. Lisäksi löytyy sokkeloinen koskiallas, missä on mitä kummallisempia virtauksia ja paikkoja, mihin lyödä päänsä tai raajansa. Kylpyläpuolella on myös aaltoallas, missä tulee puolen tunnin välein kiva aallokko. Siellä voi hakea vähän tuntumaa isossa aallokossa uintiin tai sitten koittaa vaan kellua uimapatjalla. Aaltoaltaaseen laskee myös vesiliukumäki, missä on nykyään valokennopohjainen ajanotto. Muutamaan kertaan on tullut treenin jälkeen kellotettua pari laskua vesiliukumäessä ennätyksen ollessa 11 sekunnin pintaan. Mutta Alvari on kaikesta huolimatta erinomainen treenipaikka pitkän altaan ansiosta.

hallit1
Sisäänkäynti Aaltoalvariin

Edellisten hallien lisäksi viimeviikkojen aikana olen käynyt uimassa Pyynikin hallissa sekä Porin hallissa. Pyynikin halli oli varsin mukava, mutta hieman pieni. Kuusiratainen ja syvä 25m allas oli uusi kokemus. Altaan pohjaviiva ei katkennut ennen päätyä, vaan nousi myös pystysuoran osan ylös. Tämä yhdessä mosaiikkikokoisen kaakelin ja syvyyden kanssa teki altaasta vaikeamman hahmottaa. Monet käännökset menivät liian lähelle seinää. Mutta sentään vesi oli Pyynikillä puhdasta. Pyynikin hallissa opiskelija-alennuksen saa vain Tampereen joukkoliikenteen kortilla, mikä oli ulkopaikkakuntalaiselle ikävä yllätys.

Porin uimahalli on ehkä paras käyttämistäni. Se on uusi (avattu syksyllä 2011), iso, monipuolinen ja halpa. Opiskelija-alennuksen saamiseen ei tarvinnut olla paikallinen. Hintavertailu Alvariin on aika raju. Opiskelija saa Poriin 20 kerran sarjakortin noin euron halvemmalla (57,60€), kuin Jyväskylään 10 kerran kortin (58,50€). Porin hallin pääallas on 8 ratainen 50m allas, jonka saa jaettua joko neljän radan tai kaikkien kahdeksan radan osalta 25m pituiseksi. Käydessäni siellä, oli neljä radoista puolitettu. Lyhyen osan syvässä päässä kaksi rataa oli varattu vesijuoksuun, muut oli kuntouintiin. Pitkässä puolessa kaikki radat olivat vapaassa käytössä, koska paikalliset uimarit eivät olleet paikalla käyntihetkellä. Yhden radan päädyssä oli tervetullut lappu ”nopeat uimarit” (huom. Ei nopeat kuntouimarit, kuten monessa muussa paikassa), minkä ansiosta rintauimarit loistivat poissaolollaan. Radat eivät olleet ihan niin leveitä kuin alvarissa, mutta päätyjen kaakelointi oli paljon parempi. Alvarissa toisessa päädyssä on lasikuituinen pinta, mistä ponnistaa ja toisessa liukas kaakelointi. Porissa molemmat päädyt olivat riittävän karheat ja pitävät tehokkaaseen ponnistamiseen.

Matkalla Porin halliin
Matkalla Porin halliin

Porin uimahallin muut tilat olivat erinomaiset. Kunnon poreallas löhöämiseen, vesiliukumäki hauskanpitoon sekä monitoimiallas melkein Heinolan veroisilla vesisuihkuilla. Eivätkä nämä oheispalvelut nostaneet hintaa, toisin kuin Jyväskylässä. Kokonaisuutena Porin halli on todella selkeä. Pohjaratkaisu toimii, toisin kuin Aaltoalvarissa. Käyttämistäni uimahalleista tämä on ylivoimainen ykkönen, vaikka parantamisen varaakin jäi. Vesi isossa altaassa oli kohtalaisen roskaista, mutta ei vielä pärjännyt ihan Aaltoalvarille, vaikka yksi terveyssidekin altaassa uiskenteli.

Jos lähden tältä pohjalta hahmottelemaan täydellistä uimahallia, niin prototyypiksi ottaisin Porin hallin. Sinne lisäisin Heinolan hierontapisteet ja leventäisin ison altaan ratoja hitusen. Pesutilojen puolella lisäisin höyrysaunaan eukalyptuksen tuoksua tms. että sillä saisi hengitysteitä hemmoteltua vielä paremmin. Suihkuiksi valitsisin kylpylätyyliset liiketunnistimella varustetut painonapillisten sijaan. Pukuhuoneen kaapisto saisi olla samaa mallia, kuin Jyväskylässä, sillä siellä rannekkeet toimivat hyvin ja ne saa kiinnitettyä vaikka juomapullon ympärille tai varustepussin lenkkeihin. Hintataso hallissa olisi tietenkin Porin hallin luokkaa sen ollessa kokeilemistani paikoista selvästi edullisin. Pitää joskus tulla vielä testaamaan pääkaupunkiseudun isoimmat uintikeskukset, että vastaako niistä joku omia ihanteita täydellisestä uimahallista.

Similar Posts