Kauramoottorin lahjavinkit

Emosivusto jo omansa tuossa muutama päivä sitten julkisti, joten täydennän hieman muutamalla omalla poiminnalla. Noista poiminnoista ajolaseissa suosittelen käyttämiäni Alpinan laseja. Hinta-laatusuhde on aivan mieletön. Muutamalla kympillä laseihin saa jo valon mukaan tummuvat linssit. Omassa käytössä on kahdet Dribs-mallin lasit ja parempia ei ole vielä vastaan tullut. Kyseisiä laseja saa ainakin Bike-Discountista. Omat lahjavinkit voi jakaa karkeasti pariin kategoriaan: triathlonistin turvallisuus, pyöräverstaan varustelu ja treeniavut. Aloitan vinkkini turvallisuuskategorialla.

 

Ehdoton lisä lenkkeilyyn on turvaranneke. Monella meistä on lenkillä mukana vain kännykkä ja avaimet. Näin älypuhelinten aikakautena puhelin on useimmilla salasanasuojattu, joten siitä ei hätätilanteessa ole iloa, jos itse ei ole soittokunnossa. RoadID-rannekkeeseen voi kaiverruttaa tärkeitä hoitotietoja ja läheisten numeroita hädän varalle. Oma ranneke oli kovassa käytössä kisoissakin. Jos rapakon takaa tilaaminen epäilyttää, niin on olemassa myös kotimainen vaihtoehto, ICE-ranneke.

DSC_0592

Yksi erinomainen lahjavinkki on Saferswimmer-uintipussi. Avovesitreeniin loistava turvaväline, jonne saa vielä kännykän, avaimet ym tärkeän jemmaan, ettei tarvitse rannalle mitään piilotella. Pelkästään Staminan ja Heinolan triathlonisteillä näitä on käytössä nelisenkymmentä ja kehuja on sadellut. DC Rainmakerkin tykkäsi tuotteesta. Joulun kunniaksi Saferswimmeriltä tuli tarjous lukijoille. Tämän linkin kautta kun menee verkkokauppaan ja alekoodiksi syöttää “Kauramoottori” isoilla kirjaimilla kirjoitettuna, niin tuote tulee ilman toimituskuluja.

 

Seuraat vinkit menevät pyöräverstaalle. Näitä voi toki kauniimman sukupuolen atleeteillekin ostaa, mutta vetoavat ehkä hitusen enemmän miehiin.

 

Hyvä pumppu. Monella on suoraan sanoen paska pumppu. Bilteman halpis tms. millä sitten työllä ja tuskalla pumppaillaan kumeihin toivottavasti oikeat paineet. Hyvällä pumpulla pumppaaminen on kevyttä ja mittarin näyttämään paineeseen voi luottaa. Vaihdoin hiljattain oman pumppuni SKS:n halvemmasta perusmallista Lezynen pumppuun. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Lezyne on kevyempi pumpata ja näyttää paremmalta. Mukaan tuli vielä sovituskappale levykiekkoa varten. Kivana lisänä pumpussa on nappi, millä saa paineet letkusta pois. Ei siis enää sitä rasittavaa sihahdusta, kun lähtee repimään suutinta irti. Bonusta tulee myös prestaystävällisestä kierrettävästä suuttimesta. Moni harrastaja käyttää surutta rahaa kaikkeen muuhun, muttei kutakuinkin joka viikko tarvittavaan käyttöesineeseen. Parikymppiä lisää hankintahinnassa tuo paljon iloa käyttömukavuuden muodossa.

 

Erikoisemmat työkalut. Perustyökalut löytyy lähes jokaiselta, mutta erikoisemmat ja varsin hyödylliset kapistukset sopivat myös lahjaksi. Ketjunvenymämittari on näppärä apuväline ketjujen vaihtokunnon selvittämiseksi. Ajetut kilometrit ovat huono mittari, sillä voitelu, puhtaus, ketjujen laatu ym vaikuttaa venymiseen. Ketjupesuri on toinen erittäin käyttökelpoinen kapistus. Paria eri versiota olen kokeillut ja paras tähän mennessä vastaan tullut on Park Toolin pesuri. Parin pesukerran jälkeen ketjut hohtavat kuin uusina. Säästää hermoja ja ketjuja. Muutenkin jos työkalupuolta meinaa lahjaksi antaa, niin Park Toolin välineet ovat niitä, mitkä kelpaa vaativimmillekin pyöränhuoltajille.

 

Kolmas tämän kategorian vinkki menee ehkä hitusen jo kategoriaan “jotain ihan muuta”. Poimin listaani nimittäin pyörän suojahupun. Joissakin isoissa kisoissa näitä jaetaan ja Joroisillakin on muutaman kerran näkynyt joillakin kisaajilla. Kiva lisä pyörän suojaamiseen, jos joutuu jättämään yöksi säilytykseen ja on sateenuhka. Tässä yksi esimerkkituote Bike-Discountista.

 

Neljäs apuväline pääsee listalle myös omien kokemusten myötä. Maastopyöräni etuvaihtajan niveliin oli menny likaa niin paljon, että vaihtaja oli jämähtänyt. Öljy ei auttanut, joten kaveri lainasi astetta rajumman puhdistusvälineen, ultraäänipesurin. Pesurilla saa pyöränosat varsin tehokkaasti puhdistettua aina ketjuista vaihtajiin. Laitteet eivät maksa maltaita ja ne ovat monikäyttöisiä. Esimerkiksi korujakin voi laitteella puhdistaa. Lainassani ollut laite oli Motonetistä, mutta noita saa BIltemasta ja Clas Ohlsonilta muunmuassa. Tuotenimike vaihtelee ultraäänipesurista ultraäänipuhdistimeen.

Takavaihtaja marinoimassa pesulientä
Takavaihtaja marinoimassa pesulientä

 

Treeniavut-kategoriaan keksin paljon kaikkea kivaa. Riittää, että katsoi peiliin ja mietti, mitäs kaikkea kivaa omista kätköistä löytyy. Useimmilla triathlonisteilla ja muillakin paljon urheilevilla on sykemittarit. Niihin saa merkistä riippuen vaikka mitä lisävarusteita. Esimerkiksi pyörän kadenssianturi on mainio lisä datankeruuseen. Merkistä ja mallista riippuu, tarvitseeko anturin olla ANT+ vai jotain muuta standardia. Kadenssianturi on kuitenkin lahjomaton apuri, jonka avulla voi treenata pyöritystä paremmaksi. Muita dataan liittyviä apuja on mm. juoksusensorit (Runteq/ZOI, Garmin Foot pod jne) ja tehomittarit (jos budjetti ei ole este).

 

Koska talvi on kovaa vauhtia tulossa ja kelit kylmenemässä, on yksi loistava lahjaidea hengityksenlämmitin. Astmaatikoille se on suorastaan välttämätön kovemmilla pakkasilla. Vaikka astmaa ei olisi, niin kylmä ja kuiva pakkasilma on melkoinen rasite keuhkoille. Hengityksenlämmitin ei haittaa treeniä ja säästää keuhkot kovemmilla pakkasilla. Omalla kohdalla alle -10 asteen lämpötiloissa hengityksenlämmitin menee naamalle koulumatkoillakin. Lenkkeilyä en edes harkitse ilman noilla lämpötiloilla. Ennätyspakkanen, missä olen lämmittimen kanssa liikkunut, on ollut -25 astetta. Yhtään ei tuolloin tuntunut pakkanen hengityksessä. Kotimaista lämmitintä voi ostaa vaikka suoraan Suomen Jonas OY:ltä.

 

Yksi jokaisen triathlonistin kaipaama tuote on foam roller. Lihashuolto tulee liian usein laiminlyötyä ja jumit pääsevät ajoittain liiankin pahoiksi. Foam rollerilla saa jumeja tehokkaasti auottua omatoimisesti. Pahimpiin tosin tarvitsee aina hierojan, mutta omatoimiseen kehonhuoltoon rulla on ehkä paras apuväline. Rullia on erilaisia ja sileä on se, mistä kannattaa aloittaa. Järeästi kuvioidut rullat sopivat ehkä paremmin niille, joille sileä rulla ei enää riitä ja on kokemusta rullan käytöstä. Lähiaikoina suunnitelmissa on oman foam roller vertailun tekeminen, johon tulee muutama käyttövinkkikin. Lisätietoa foam rollereista löytyy esimerkiksi tästä linkistä.

 

Mitkä ovat sinun lahjatärpit?

Similar Posts