Nousukunto Fuertella

Etelä-Afrikan Ironmaniin on enää 11 päivää. Leiriltä ollaan kotiuduttu ja kuntokin on noussut lähes yhtä komeasti, kuin Barcelona PSG:tä vastaan Camp Noulla muutama viikko sitten. Kolmeviikkoinen Fuertella vierähti kyllä todella nopeasti ja parasta oli, että kroppa antoi tehdä treenejä ja ottaa ne myös vastaan.

Lempi duunissa
Lempi duuni

Ensimmäisellä viikolla oli oma harjoittelu kakkossijalla. Pääsin jälleen koutsaamaan yhtä hienoa TriathlonSuomen leiriä. Etenkin pyörää tuli ekalla viikolla ajettua ja jokaisen pyörän päälle kävin vähintään 15min juoksemassa. Tällä tavalla viikko kului nopeasti ja sain hyvän pohjan aloittaa oman kahden viikon urakka. Leirin tavoitteena oli tehdä niin paljon laadukasta treeniä kuin kroppa kestää. Edellisen puolen vuoden aikaiset määrät olivat niin vähäiset, että oloa sai kuunnella todella tarkasti ja usealta leireiltä tutut ”turhat kilsat” jäi nyt ajamatta.

Lenkillä pitää välillä katsoa MM-hiihtoja

Taaskaan en rupea jokaista treeniä tapän tilittämään, mutta muutaman kivasti onnistuneen harjoituksen jaan. Kirjoitin, että ”turhat kilsat” jäi ajamatta, mutta pyörällä tuli silti muutama pidempi lenkki ajettua. Pisin lenkki oli 213 kilsaa ja nousua tässä melkein 3000 metriä. Lenkistä teki erittäin onnistuneen se, ettei missään kohtaa ajaminen tuntunut pahalta. Aeroasennossa jaksoi murjoa ja tehot pysyivät loppuun asti 0,65-0,7 hujakoilla. Polvikaan ei kipuillut yhtään, vaikka mekaaninen rasitus on aikamoinen tällaisessa harjoituksessa.

Ja syödä juustokakkua

Juoksutreeneistä pitää nostaa 1,5h harjoitus, jossa oli 1h juoksua mäkeä ylös-alas. Treeni kuulostaa alkuun todella tylsältä, mutta loppujen lopuksi se oli todella hauska ja kehittävä. Vauhti vedoissa ei ollut päätähuimaava, mutta enemmän tällä haettiinkin lihaskestävyyttä jalkoihin, jotka eivät ole liiaksi joutuneet iskutukselle alttiiksi menneellä treenijaksolla. Leirillä sain myös juostua muutaman 20km lenkin, mitkä olivat pisimmät sitten Konan. Juoksut menivät hyvin ja huomaa, että talvella juostut 100, 200 ja 400m vedot ovat kyllä tehneet juoksulle hyvää.

Leirin päätreeneinä oli tutulla kaavalla kolme im-yhdistelmää. Pyörässä 2-3h suoraa tempoa Im-wateilla ja päälle aina 15-20km juoksu. Näihin harjoituksiin löytyi täydellinen tie Fuerteventuran pohjoisosasta. Reilu 20km uutta asvalttia, hyvä piennar ja tuulta vähintään riittävästi aina. Kun olosuhteet oli täydelliset, oli helppo tehdä erittäin onnistuneet yhdistelmät. Pyörässä watit löytyivät helposti ja juoksukaan ei ollut ollenkaan mahdotonta sen päälle. Etenkin kolmeviikkoisen kruunannut 3h + 21km, kulki niin hyvin, että koko leiristä jäi todella onnistunut olo.

Kerrankin molemmat jalat ilmassa

Uinnin osalta sankaritreenejä ei tullut tehtyä, mutta lähes joka päivä kävin uimassa vähintään 20min. Uusi tekniikka alkoi tuntua todella toimivalta ja oli kiva huomata, että kerrankin pyöräkilsat eivät paina altaassa, vaan leirilläkin pystyy uimaan säädyllisiä aikoja. Avovedessäkin tuli käytyä ja uuden tekniikan vieminen avoveteen sujui helposti. Liu’uttaminen ja vartalon käyttö toimi sielläkin ja se teki avouinnista taas asteen mukavampaa.

Treeni oli siis kokonaisuutena onnistunut. Vikalla viikolla huomasi selkeästi, että äkillen määrän nousu alkoi painaa ja lepoon joutui keskittymään vielä enemmän. Silti kaikki suunnitellut kovat tärkeät harjoitukset sai vietyä kunnialla maaliin ja leiriltä kotiutui erittäin luottavainen kaveri. Viimeisen puolen vuoden reeneistä kertoo parhaiten se, että lähestulkoon tuplasin kolmessa viikossa kuuden kuukauden treenitunnit ja juoksukilsat tuli tuplattua kirkkaasti.

Leiriltä kotiuduin noin kolme viikkoa ennen kisaa, joten aikaa palauttelulle ja viimeiselle voitelulle oli riittämiin. ¨Palautuminen lähtikin ihan mukavasti käyntiin. Viime viikonloppu vierähtikin sitten GoExpoilla Triathlonfactoryn ständillä. Oli kyllä mukava tavata kasapäin tuttuja ja erityisen hienoa nähdä kuinka paljon laji herättää kiinnostusta ihmisissä, jotka eivät sitä ole vielä kokeilleet. Expoiluin jälkeen tein sunnuntaina pyörällä viimeisen pidemmän treenin ja maanantaina aamusta juoksin Pirkkahallissa vastaavan juoksun. Molemmat menivät helposti tavoitteeseen, vaikka leirin rasituksen vielä kropassa huomasikin.

Kiitokset kaikille leirillä mukana olleille 🙂

Enää ei olekaan sitten paljoa tehtävissä. Tällä viikolla vielä muutama lyhyempi herättävä harjoitus, sunnuntaina matkustus ja ensi viikko meneekin sitten tutulla kisaviikon kaavalla. Kisaa odotan jo innolla ja olen omana kuntoon luottavainen. Tavoitteena on ainoastaan saada paikka Konalle. Sarjassani on tänä vuonna todella kova taso ja tavoite vaatii onnistunutta kisaa, mutta on silti täysin realistinen. Ironman Etelä-Afrikan kisa starttaa 2.4. Suomen aikaa 7:30. Live seuranta löytyy täältä. Suomalaisista minun lisäkseni löytyy mm. Suomenkärkitriathlonisti Kaisa Lehtonen ja tiimikaverini Joona Tuikka.

Ironmanin uudet säännöt kieltää vetoketjun avaamisen

 

 

 

 

Similar Posts