13/13 ja kohti seuraavaa vuotta

Mukava aamu koitti

Viimeinen viimeistelyviikko sujui hyvin. Kroppa lepäsi ja uinti tuntui hyvältä, pyörä tuntui lentävän (kisatehoilla 44km/h piti olla ihan realistinen! 😲) ja juoksussa ei ollut viitteitä, että tuollainen 4min/km vauhti selkeästi pk-sykkeillä ei olisi mahdotonta juosta. Joskus päivä ei vain ole sinua varten, kuten viikonloppu osoitti. Joskus pieni herpaantuminen sotkee kaiken, vaikka kaikki focus on laitettu suoritukseen ja sitä ajattelee ennakoineensa kaiken. Päivä, tai aamu, valkeni erittäin maagisissa olosuhteissa ja lupaili hyvää keliä suoritukseen. Kaiken piti olla valmista – kaikki olikin valmista. Kunto oli juuri sitä mitä olin ajatellut, jopa kovempi. Nyt sain mitattua siitä ainoastaan marginaalisen osan, kun uinti meni juuri kuten toivoin (53.09, @1.24/100m), T1 1.10, ja pyörä liikkui levänneenä niin hyvin kuin olin toivonutkin lepäilyn jälkeen ja uskoin pääseväni, kuten mittari siinä kohtaa osoittikin, avg.@ >43.5kmh ja mäkisimmät osuudet takana. Kaikki viitteet osoittivat, että nyt menee alle 8h, kunhan vaan mitään ei sattuisi… normaali pieni pomppu tiessä, vaan niin hankalaan hetkeen kuin vain pystyi, pompautti unelmat pientareelle.

Onneksi mitään isompaa ei näytä sattuneen (käsi kuvattu, eikä lopulta murtunut), mitä nyt sieluun tuli aika iso kolhu kaikesta panostuksesta tähän, joka purkautui ennen maaliviivaa, ennen kuin projektia saatiin oikeastaan edes testattua tosissaan. ”Kisa” alkaa vasta maratonin lopulla kuitenkin, jonne en lopulta ikinä päässyt. Juoksun piti olla vaihtunut minulle jopa vahvimmaksi lajiksi, ja 2.50-2.55 maratonin piti olla niin paperia kuin se vaan voi täydellä matkalla olla 😅

Pitäkää kuitenkin mielessä, jokainen suoritus voi olla se viimeinen, arvostakaa sitä älkääkä turhaan odottako aina parempaa hetkeä, jota ei välttämättä koskaan tule ❤️🏊🏼‍♂️🚴🏃

Viikko 35

Ma: Uinti 1900m/30min

Ti: Pyöräily 3x ~26min @251-255w @43.0-43.6km/h (kisareittiä selkeästi mäkisemmällä reitillä ei-kisavarustuksella),yh. 1h36min

Ke: Juoksu 6km @3.58/km @136bpm + uinti 1000m osissa @1.26/100m

To: Uinti 950m @1.24/100m + Pyöräily 60min kevyt + Juoksu 1,5km kevyt

Pe: Uinti 6x100m @1.22/100m + Pyöräily 12min verra ja testailu

La: Uinti 3800m 53.09 + T1 1.10 + Pyöräily 37km ja kaboom.

Su: Lepoa

Yht. 6h28min, josta uintia 8,2km + pyöräily 3h45min + juoksu 7,5km

Sunnuntain levon jälkeen lepäsin vielä maanantainkin makoilemalla ja toipumalla. Tiistaina kävin tekemässä lyhyen verran juoksemalla, 5km @3.57/km @142bpm ja uimalla kokeilemalla, kestääkö käsi uintia ylipäätään. 1km osissa tehtynä pystyi ihan hyvin, pientä tuntemusta lähinnä ja yleistä kolotusta. Mustelmia ja muutamia ihorikkoja on yläraajassa, rintakehällä ja toisessa jalassa enemmän tai vähemmän 🤷🏼 Keskiviikkona kävin uimassa uudestaan, 6x100m @1.22/100m ja tuntui jo paremmalta. Illasta pyörällä vielä 10min verra, joka nyt meni, pientä kireyttä ehkä lähinnä, ja löysä olo useamman päivän makoilusta.

Torstaina kävin uudestaan suorituspaikalla. Keli oli hieman muuta kuin edellisellä viikolla, sadetta ajoittain, ja myöhemmin päivällä kaatamalla…

Ajattelin, josko voisin hyödyntää vielä kuntoa, vaikka olo ja lataus ei ollutkaan sitä mitä edellisellä viikolla. Enemmän kieli poskella ajattelin mennä, ja jos ei SE mielessä niin kohtalainen meno kuitenkin.

Läksin uimaan rennolla otteella ilman isompaa puristusta, eikä sellaista kyllä olisi paljoa ollutkaan. Siihen nähden kun rantauduin 54min ja muutama sekunti päälle, oli ihan kiva aika. Hyvältä näyttää kun ottaa kevään huomioon, kun ns. ”Kevyelläkin uinnilla” yksin uituna tulee tuollainen suoritus.

Vaihdon otin rauhassa kävellen. Yksin kun olin liikkeellä, piti pyöräkin kaivaa autosta. Ainoa huono puoli yksin tehdessä oli, että piti pitää ylimääräistä juomapulloa mukana ja työkaluja myös, kukaan ei tulisi hakemaan jos jäisi tienpieleen. Ja siitä huolimatta mukana oli vain 2 pulloa juomaa, huollon kanssa sen ollessa 4 pulloa. Ehdin vaihdon aikana myös chättäillä puhelimella 😅 aikaa meni reilu 6min.

Pyöräily lähti ihan ok liikkeelle, joskin melko nopeasti huomasin, että tehot eivät ole siellä missä edellisellä viikolla, n. 25-30w uupui. Todennäköisesti useamman asian summa – kaatumisen aiheuttamat kolotukset ja tärskyt, 4pv ylimääräinen ”taper” lähinnä istuen ja makoillen ja syöden parannellessa itseään. Ja toki latauksen puute, mutta sen ei pitäisi alkumatkasta kyllä näkyä näin. Vauhti oli ”ihan ok”, joten jatkoin matkaa. 50km kohdalla tosin totesin, että jopa ~1,5km/h olisi pitänyt enemmän olla vauhtia siinä vaiheessa jos olisi tavoitetehoilla päässyt ajamaan. Pian siitä alkoikin ripsimisen sijasta kunnon kaatosade, joka koetteli, vaan en hyljännyt menoa. 90km kohdalla sai miettiä, jatkaako, vai mennä autolle todeten päivän olevan tässä. Ennätystuntuma ei todellakaan ollut. Väliaika 90km kohdalla oli kuitenkin kohtalainen 2.05 (ajatelluilla kisatehoilla 2.02-2.03 olisi pitänyt päästä) joten päätin jatkaa, teho ei ollut kuitenkaan tippunut, hieman jopa kasvanut alkumatkaan nähden. 130km kohdalla alkoi kuitenkin vasen puoli, joka otti enemmän tärskyä edellisellä viikolla, näyttää puutumisen merkkejä lonkasta ja reisien alueelta. 135km kohdalla loppui juomat. Viimeinen 35km oli sitten lähinnä kruisailua takaisin autolle päin… Tehot taisi olla viimeiselle 1h:lle luokkaa 160w (n. 48-50%ftp tällä hetkellä) jalkaa venytellessä ja vauhti sen mukaista 😅 Niinpä kun autolle pääsi 180km jälkeen, pyöräaika oli painunut jo 4.21 aikaan. Viime vuonnahan tuollainen olisi ollut jotain täydellistä hipovaa, nyt lähinnä lannistavaa, kun viikkoa aiemmin olin treenien perusteella ihan realistisilla tehoilla (77-78% ftp) matkalla jopa sellaiseen 4.06 alkuiseen aikaan, hmm.

Niinpä kun pyörällä ei ilman kolotuksia päästy (varsinaista kipua ei kuitenkaan) ja nesteetkin pääsi loppumaan (voi osaltaan olla ollut vaikuttamassa oireisiin), päätin, että en turhaan lähde juoksemaan, vaikka omaan ennätykseenkin olisi hyvin voinut ollut saumoja. Lopulta tuollainen 8h20min aikakaan ei olisi kovasti innostanut, kun tavoite oli vielä hetki sitten jopa sub 8h.

Niinpä nyt ensi kertaa pariin vuoteen ollaan tilanteessa, jossa kisakausi päättyy ja on syyskuun alku ja kroppa siinä kunnossa, että periaatteessa pääsisi hyvin treenaamaan. Viime vuonna Tahkolta toipuminen vei fyysisesti useamman viikon ja henkinen palautuminen vielä kuukauden, ja lokakuun lopulta pääsi vasta oikeammin treenaamaan kunnolla. Sitä edeltävänä vuonna oli Havaijin kisa, jonka takia pääsin vasta marraskuun puolivälin jälkeen treeniin takaisin kunnolla.

Lähtökohdat ensi vuoteen ovat siis varsin kelvolliset.

Uinti ei ole ottanut suurta takapakkia ja parinkin minuutin parannus soolouintiin olisi jopa riittävää (tavoitteena, ettei kaikki ns uber-bikerit olisi edellä, vaan pääsisi vähintään samaan junaan mm. Kienlen kanssa vaikkapa!). Pyörässä tavoitteena olisi vielä aavistuksen hinkata kynnystä ylemmäs ja edelleen parantaa kestävyyttä, jotta pyörä kulkee lähelle kärkivauhtia. Tähän auttaa mm. Zwiftin puolella varsin kansainvälinen ja jonkinlaista menestystä ko. alustalla saavuttanut pyöräilyjoukkue, johon olen liittynyt, joka varmasti talven aikana buustaa menoa. Aerodynamiikassa pitää miettiä, mitä sille vielä voisi tehdä, mutta jo nyt alle 0.200 cda taitaa toteutua täyden matkan menossakin, joka mahdollistaa varsin kovan vauhdin maltillisilla tehoilla. Juoksussa riittää vielä tekemistä ja uskon, että siinä on eniten otettavissa edelleen ja kun ajatellaan sijoituksia, juoksu ratkaisee usein eniten. Puhtaasti juoksuvauhdeissa puolimaraton olisi hyvä saada lähelle 1.10 vauhtia, jotta voidaan ajatella puolimatkalla kärkisijoista taisteltavan, ja maratonilla 2.30 taso pitäisi saavuttaa. Kuluneen kauden juoksukilsat ovat viimeisen 180 pv ajalta n. 100h/1200km eli n. 200km/kk, eli n. 50km/vko, jossa pitäisi olla varaa nostaa, mutta maltilla, jotta vammoilta vältytään. Kokonaismäärä 8kk/600h on selkeästi enemmän kuin ikinä aiemmin, joka on varmasti antanut hyvät lähtökohdat tekemiseen, ja samaa yritän jatkaa seuraavallekin kaudelle. Näemmä jonkinlainen ”tekemisen meininki” on löytynyt ja tuottanut varsin kivan loikan kunnossa etenkin pyörään ja juoksuun.

Ensi vuoden kisoja en ole suunitellut tarkemmin, mutta yritetään parantaa suoritusta kaikilla osa-alueilla ja näyttäköön se, mihin se riittää.

Iso kiitos kauden tukijoille useammalla rintamalla! @Larun pyörä pyöräilyn puolella, @Cervelo kulkee, ja ensi vuonna taas aavistuksen kovempaa! 😎 @Bioracer kisa-asun osalta on näyttänyt olevan liukastakin liukkaampi ja muutenkin treenivaatteet niin juoksuun kuin pyöräilyynkin olleet 👌 🙂 @Sailfish on taas purjehtinut taas veden puolella varsin näyttävästi vähäisestä uinnista huolimatta 😀 @endurancesports ja @gu energian puolella ei ole tuottanut pettymystä suorituksen aikana, eikä kisat siihen kaadu ainakaan. Tuppaa vaan suklaisimmat geelit loppua ennen kisoja kun mielellään söisi muutoinkin… 😅 kesällä kasvisruokavalioon täydellisesti sopiva uutuus on ollut @Beanit papuenergian muodossa, enemmän kuin mielellään liputan kasvisruokavalion puolesta ja on niin 🤩 maukasta, että muutenkin aiemmin pakastimesta ja jääkaapista tuotetta löytynyt siitä lähtien kun markkinoille tulivat. Ensi kaudelle ainakin @Puhti tuo tarkempaa analyysiä koko maajoukkueelle mm. laboratorion puolelta, jotta mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa, eikä vasta sitten kun on tarvottu suossa jonkin aikaa! Joten vahva suositus tämän laboratoriopalvelun helppokäyttöisyydestä! (Ei tarvitse lääkärin lähetettä, analyysin saa tarvittaessa kuitenkin) Itselläkin hemoglobiinin kanssa aiemmin ollut ongelmia, mutta nyt näyttänyt ihan hyvältä. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä varmastikaan, koko @TriathlonSuomen tiimille ja seurakavereille tuesta ja kannustuksesta ja myös koko triathlonyhteisölle, yksin tehdään, yhdessä mennään 😊

Kuulemiin! 💪😎

Similar Posts