|

Tuusulanjärvi Triathlon 2017

Kauden avaus

Kausi avattiin 4.6. Tuusulanjärvellä, kun matkaksi oli kaavailtu perusmatkaa. Kuten monet tietävät jo, koko viikon oli somessa kova pöhinä päällä, uidaanko, jos uidaan, niin kuinka paljon uidaan ja jos ei uida, mitä tehdään? Mikä on veden lämpötila, miten siellä tarkenee, saako käyttää neopreenivarusteita märkäpuvun lisäksi? Miten pukeutua pyörä- ja juoksuosuudelle? Kisan matkavaihtoehdoista oli hyvin kattavasti kerrottu tapahtuman fb-ryhmässä järjestäjien toimesta, heillä oli myös suunnitelmat kaikkien mahdollisten vaihtoehtojen varalle jo olemassa.

Kisainfo oli netissä videolla, jossa käytiin hyvin selkeästi kaikki asiat läpi, ja oikeastaan yhtään mitään kysyttävää ei jäänyt sen videon jälkeen. Ja vaikka olisi jäänyt, olisi kysymykset ehtinyt hyvin laittaa vaikka someen, ja vastaus olisi tullut hyvin pian sieltä. Paikan päällä opastus oli riittävää ja kisa-alue oli kompakti riittävine (?) parkkipaikkoineenkin ja yleisöäkin alkoi valua paikalle kivasti, ja päivän lopuksi porukkaa oli jo todella mukavasti.

Omaksi onneksi muutama aurinkoinen päivä sattui vielä ennen kisaa, jotka lämmittivät vettä, ja vedenlämpötila oli juuri sopiva uintiin, vaikkakin lyhennetyillä matkoilla, perusmatkalla 1500m –> 800m ja sprintissä 750m –> 400m. Pakkohan se on myöntää, että osallistujalista tuli katsottua läpi, että ketäs siellä on viivalla samaan aikaan. Selväksi tuli että jos ei uida vaan on duathlon, en ole vahvin ehdokas voittajaksi. Ja toisaalta jos uinti on täysimittainen, on itselläni mielestäni ihan kohtuullisen hyvät mahdolliset menestyä jos vain uinti menee kohtuullisesti. Lopulta kun uintimatka suunnilleen puolittui, en kovasti uskonut omiin mahdollisuuksiini. Miettisen Tuukan kanssa saattaisi tulla tiukkaa lajissa kuin lajissa, ja toisaalta tiimikaverin Piikin Jarnon kanssa uinnissa saatava ero olisi merkittävä lopputuloksen kannalta.

Uinti

Uinti suoritettiin perusmatkalla kahtena kierroksena ja välissä käytiin n. 10m pätkä rannalla kääntymässä lyhyesti. Kävin ennen starttia kastelemassa kädet, kasvot, nilkat, eli paljaat alueet. Kasvoja totuttelin veteen, jotta mitään shokkia ei tule veteen kaatuessa. Pahemmin ei tehnyt mieli uida etukäteen. Kuivalämppäys (kuminauha + omapainoharjoitteet) sai hyvin riittää. Toisaalta sama tilanne tulee esiin monissa muissakin kisoissa, joissa uintialue suljetaan merkittävästi ennen omaa lähtöä, joten maalla tehtävä lämmittely olisi merkittävimmässä roolissa.

Uintiin lähdin eturivistä, ja normaalista poiketen vähän myöhästyin paukusta, ja jäin lopulta toiseen riviin veteen juostessa. Siitä sai kamppailla tiensä takaisin keulaporukkaan. Kärki oli kuitenkin melko kapea, joten nopeasti kävi selväksi, että jonoksi porukka menee. Edellä meni yksi vähän irti minusta ja otin kakkospaikan vedestä. Siinähän oli helppo suunnistaa kaverista, toki myös poijut olivat erityisen hyvät täällä, joten niiden mukaan pääsi helposti etenemään ilman koukeroita. Kierroksen päätyttyä nappasin eron kiinni maalta veteen juostessa, ja melko peräkanaa tultiin toinen kierros, muutaman sekunnin tulin kärkeä perässä.

Oma aika oli 11.16, joten aika perus kauden avaus, kun avovedessä ei Suomessa ole tullut vielä oltua ja vajaa 1kk takaperin viimeksi märkäpuvulla uin (selvästi parempi tilanne, kuin suurimmalla osalla muista!).

T1

Eroa taakse en tiennyt muuta kuin, että Tuukka tuli jossain kohtaa vaihtoalueelle kai juosten, samalla kun itse lähdin pyöräilemään, eli jotain 30s luokkaa (virallisesti 31s uinnissa ja vaihdon jälkeen 32s). Vaihto sinällään meni aika rutiinilla vikkelästi, hörppy urheilujuomaa ja menoksi, turhia aikailematta nopeimmalla vaihdolla. Jarnoon toivoin mahdollisimman isoa eroa, ja ero selviäisi ensimmäisellä kääntöpaikalla.

Pyöräily

Pyöräreitti oli 2x18km ja rapiat päälle, eli reilu 36km taisi olla yhteensä pyöräilyä, tämäkin oli tiedossa hyvin etukäteen. Pyöräily lähti hyvin käyntiin, ja kisaviikolla tehdyt ajot saivat pohtimaan, että joku 270W voisi olla ihan hyvä tavoiteteho, eikä varmaan olisi liikaa ainakaan. Tehot kuitenkin tasaantuivat siihen lähelle 280W alkupuolella, joten mentiin niillä, kun hyvältä tuntui ja syke oli kelvollinen. 5km kohdalla oli ensimmäinen viidestä u-käännöksestä reitillä, joissa pystyi katsomaan eroa taakse. 5km kohdalla ero Tuukkaan oli se noin 30s luokkaa, Jarnoon laskin, että vähän yli 2.30, eli yllättävänkin hyvin lyhyellä uinnilla (uinnissa eroa saatiin 2.32 ja T1 eroa tuli lisää 22s). Tästä sen vasta pääsisi näkemään, mihin ne erot lähtevät menemään mitäkin vauhtia. Toinen käännös oli jossain noin 11km kohdalla ja Tuukkaan ero oli aika sama, Jarnoon se kaventui koko ajan. Sama trendi oli havaittavissa käytännössä koko pyöräilyn ajan. Tuukkaan ero oli melko sama tai vähän kasvoi, ja toisaalta Jarnoon ero kapeni koko ajan. Toivoin vain, että pääsisin edes juoksemaan kärjessä. Viimeiselle 7km pätkälle lähdettiin ehkä noin minuutin erolla Jarnoon, Tuukka tuli siinä samoihin aikoihin. Ensimmäinen pyöräkierros tultiin AP 280w/ NP 286w ja toinen kierros AP 277w/ NP 283w eli mielestäni ihan tasaista vauhtia tultiin ja fiilis ihan hyvä.

Aika oli 53.03 ja matkaa se about 36km eli n. 41km/h. Lopputuloksista näki, että Jarno oli tykittänyt tämän matkan 1.46 kovempaa.

T2

Vaihtoon tulin edelleen, iloisesti yllättyneenä keulassa ja juoksemaan pääsin, ennen kuin näin seuraavaa vaihtoalueella. Kun lähdin juoksemaan, kuulutuksesta kuului, että Jarno tulee vaihtoon toisena. Juoksukisaksi siis menisi.

Juoksu

Ensimmäinen tieto erosta tuli noin 1km kohdalla u-käännöksessä. Yllätys oli pienoinen, kun Tuukka tuli n. 1.30 perässä, ja Jarno vasta tämän jälkeen? Noh, 9km jäljellä ja n. 10s/km hitaampaa saa korkeintaan juosta, jos voittoon haluaa. Tiedossa oli, että Jarno pääsisi noin 36min 10km matkan, joten siitä laskemaan… Noh, aika nopeasti se oma vauhti tasoittui 3.45–3.50/km välille. Päkiät olivat tunnottomat 4km kohdalle asti, sen jälkeen juoksu alkoi tuntua normaalilta. Pyörällä ei näköjään päkiöillä paljoa tarvitse tuntoa, en kyllä itse asiassa asiaa edes huomannut pyörällä. Toisessa päässä juoksureittiä ei ollut u-käännöstä vaan lenkki, joten siellä ei saanut väliaikatietoa. Kannustusjoukot huutelivat menneitä eroja ja tsemppasivat auringonpaisteessa, mutta eron toki tiesin riittävällä tasolla itsekin jo – supistuu supistuu… 😐

6km kohdalla pääsi taas u-käännökseen, ja eroa oli lähemmäs 30s enää. Tästä kohtaa piti kyllä jo vähän kiristää tahtia, ja kun jaloissakin oli tunto ihan hyvä jo, niin juoksu oli ihan kohtuullisen tuntuista. Huoltopisteillä otin vettä, varmistin asian, ja suuhun purskautus ja loput päähän. Alkoi lämmin keli vaatia viilennystä. T1 jälkeen en ollut juonut mitään kelin vuoksi, ja alle 2h suoritus pitäisi päästä ihan hyvin tässä kelissä ilman suurempia neste- tai energiatankkaustakin, ja niin pääsikin, kunhan viilennyt toimisi. Noin 2km ennen maalia oli ihan pakko ensi kertaa katsoa pitkällä suoralla taakse, ja koska näin Jarnon x matkan päässä, yritin lisätä vähän vauhtia. Jarnolla oli varmaan helpompaa katsella eron muuttuvan minuun, mutta itsellä ei ollut mahdollisuuksia arvioida eroa mitenkään ja pään kääntely taakse ei tekisi asiasta helpompaa. Aloin pohtia jo, että niin se matka vaan on liian pitkä, ja voitto kääntyy toiseen sijaan viimeisellä kilsalla… Jostain kuitenkin tuli, ehkä, vauhtia vähän lisää, eikä Jarnoltaan sitten ihan mitään viimeisintä vaihdetta irronnut enää perään, joten ero pysyi viimeisen kilsan lopulta aika samana ja ystävällisesti sain tuulettaa ilman loppukirikamppailua kauden ensimmäistä voittoa huiman 14 sekunnin erolla. Juoksuaika oli reilulla kympillä 38.41 (3.47/km).

Tulokset: http://online4.tulospalvelu.fi/tulokset/fi/2017_japytri/

Kisan jälkeen kävi selkeästi ilmi, että vaihdot ovat osa etenkin lyhyitä matkoja, koska eroa Jarnoon kertyi vaihdoissa T1 22s ja T2 34s (somen puolelta voi lukea Jarnon epäonnisen T2). Pidemmillä matkoilla ravinto korvaa enemmän vaihtojen merkityksen omana osuutenaan tässä lajissa, mutta nyt sillä ei ollut merkitystä omalta osalta.

Maalihuolto

Maaliintulo oli hyvä, vaikkakin vähän ahdas ehkä, etenkin jälkipäälle. Lisäksi pienet proteiiniöverit pystyi vetämään siinä, kun niin montaa proteiinituotetta oli tarjolla. Oma vatsa ei ainakaan ihan hurjasti tykkää kisan jälkeen liiallisesta tankkaamisesta. Siispä oli mukava siirtyä siitä kuulumisten ja kisafiilisten vaihdon ja nopeiden kommenttien jälkeen rantasaunalle, jonne ei näköjään ihan liian suurta tungosta ollut, liekkö ollut hieman piilossa ihmisiltä. Oli kyllä rentouttavaa ottaa hyvät löylyt suoraan kisan päälle!

Kisaajia oli runsaasti, vapaaehtoisia oli paljon ja vaikutti, että ovat hyvin hengessä mukana ja tsemppiä tuli runsaasti, kiitos siitä! Iso kiitos myös kisajärjestäjille, todella hieno kauden avauskisa saatiin Suomeen 🙂

Uinti meni siis ihan kohtuudella kauden avaukseksi ja lisää avovesiuintia, ja ennätyksen paukkuvat kauden kisoissa uintimatkoilla. Pyörä kulkee varmasti kovempaa kuin edellisinä vuosina ja toivonkin, että siinä ei tulisi annettua enää niin paljoa tasoitusta muille. Juoksu vaatii vaan (triathlon) kisoja alle, jotta pyörän jälkeen se paras vauhti löytyy, eikä olisi väärin, jos kisapainokin saavutetaan kesän pääkisaan mennessä, juoksussa sen huomaa vielä 😛

Tästä kohti uusia treeniviikkoja, ja seuraava kisa onkin jo Vantaa Triathlonin perusmatka reilun viikon kuluttua. Jätän nyt sprintin SM-kisan kuitenkin väliin, jotta pääsen ajamaan enemmän triathlonpyörällä ja matkatkin palvelevat enemmän kesän pääkisoja. Lyhyttä ja (riittävän) kovaa yritetään mennä sitten treeneissäkin (myönnetään, sprintissä ahdistaa niin pahasti, että se ei enää meinaa olla riittävän kivaa suorituksen aikana! :D).

Similar Posts