|

Finntriathlon Vierumäki

­­Finntriathlon Vierumäki

Puolet takana, puolet edessä? Sprintti ja perusmatka takana, puolimatka ja täysimatka edessä? Kesän toinen kilpailu siis takana Vierumäellä 4.7.2015. Lähtö klo 12.00. Sää, huomattavasti erilainen kuin Vanajanlinnassa! Jos sää oli jopa viileähkö Vanajanlinnassa, niin nyt oli ehkä jopa tukalan kuuma. Lähtiessä klo 08.45 mittari näytti jo 24C. Aamu kuitenkin valkeni mukavan aurinkoisena, joten kyllähän sitä mieluusti kisaamaan lähtee.

Kisaa edeltävä viikko meni vaihtelevasti. Treenillisesti ihan hyviä treenejä, maanantaina tosiaan kova juoksu, tiistaina kova pyöräily keskiviikkona siten lähinnä lepäämistä, ja mahdollisesti torstain oma sprinttimatka saattoi olla liian lähellä kisaa. Perjantai oli sitten lepopäivä taas.

Torstaina pyöräillessä pieniä murheita aiheutti pyörään il­­­mennyt nopea naksutus keskiön seudulta… Perjantaina kävin näyttämässä sitä paikallisessa pyöräliikkeessä, joka totesi että mahdollisesti laakerit hajalla. Öljyttiin runsaasti, mutta jatkuihan se raksutus.

Lauantaina herätys aikaiseen, jotta ei liian kiirettä tulisi. Hieman ennen kymmentä olin perillä Vierumäellä, jossa olikin jo todella runsaasti porukkaa. Kuinka ollakaan kiirettä meinasi tulla, kun jonotin pitkään ensin ilmoittautumiseen, ja sen jälkeen kävin kurkkaamassa, onko infossa jotain uutta sanottavaa. Ei ollut. Ennakkomatskut olivat erittäin kattavat ja kertoivat asiansa hyvin.

Ennen klo 11 pääsin viemään pyörän vaihtoon, ja siinä se naksutti hienosti. Toivoin, ettei se vaikuttaisi kisaan. Tästä sitten uintipaikalle, jossa oli täysi kuhina jo päällä, 250 triathlonistia olisi starttaamassa samaan aikaan ja katsojia oli alueella jo paljon paikalla, tuolla Vierumäen opiston takana olevassa monttujärvessä, kapean kirkasvetisen lätäkön rannalla. Märkäpuku päälle, Baby Oilia olkapäihin, jotta kädet pyörivät ja etenkin, että puku luikahtaa hartioista hyvin paikoilleen.  Siinähän se kello tuli jo luokkaa 11.40, kun pääsin veteen. Tällä kertaa ehti tehdä tarvittavat ja halutut asiat vedessä ennen lähtöä, vaikka turhaa aikaa ei kisa-alueella tänäkään päivänä ollut! Pitääkin muistaa jatkossa varata vähintään, huom. vähintään, 2½h ennen lähtöä paikallaolo, ja suunnitella, että kaikki menee joutuisasti, jotta ehtii hieman levähtääkin paikanpäällä 🙂

IMG_4033
Hetki ennen lähtöä, itse kuvasta oikeassa reunassa

Lähtöön oli aikaa 5min, kun kaikki alkoivat olla viivan tuntumassa. Lähdettiin kahden poijun välistä, ja nopeasti se ränni kapeni reitin kapeimpaan kohtaan. Reittinä tuo on hieno, ja kirkas vesi kruunaa sen. Tällä kertaa vesi oli noin 19C ja kun ilma oli luokkaa lähes 30C, niin mieluusti siellä vedessä oli ennen lähtöä.

No, se lähtötöräys tuli taas aikanaan ja porukka alkoi kiskoa ihan hullua vauhtia. Oma paikka oli eturivistä aika vasemmasta laidasta, jossa mm. Juuso Manninen lähti, jonka odotin tekevän kovimman ajan lähdöstä, ja niin tekikin! Oma lähtö lähti ihan hyvin, lähdin heti peesaamaan Juusoa, ja pian olin toisena lähdössä. Uinnissa oli kaksi kierrosta, ja jo ensimmäisen kierroksen ennen puolta väliä olin menettänyt tuon hyvän peesin, sen verran hyvin Juusolla kulki uinti nyt. Niinpä hetken yksin uituani erittäin kovaa uintia tekevä Mira Leskinen, naisten yleisessä kisaavana tuli vierelle ja lopulta ohitsekin, ihan huippu uinti häneltä! Oma tuntuma veteen ei ollut mitenkään loistava, ja jotenkin oli tukkoinen fiilis, ei sellainen rento veto otteessa. Niinpä Mirankin mennessä ohi vierelle tuli vielä yksi kaveri nuoremmasta ikäsarjasta, jonka kanssa uin sitten toisen kierroksen käytännössä kokonaan.

IMG_4060
Käsi nousee
IMG_4082
Toisella kierroksella

Vedestä nousin siis neljänneksi nopeimpana, kolmannen kanssa suunnilleen samaan aikaan ajalla 20.37. Ihan ei tuohon voi olla tyytyväinen, etenkin kun Juuso meni 2min nopeampaa, ja myöhemmässä lähdössä muutama muu kaveri myös alle 19min! On ne kovia… Oma aika oli kaikista 7. nopein (6. miehistä).

Vaihtomatka uinnista pyöräilyyn oli vähintäänkin mielenkiintoinen, sillä matkalle osui ainakin 20-30m nousu lammenrannasta vaihtoalueelle!  Sain kuitenkin juostua koko matkan, joten tyytyväinen pitää olla siihen 😉

Vaihtoalue oli pitkä kuin mikä, ja oma pyörä oli vaihtoalueen alkupäässä, joten pyörää sai taluttaa pitkän tovin. Vaihtoaika oli lopulta 3.05, kärkeen jäin vain ~10-20s, joten vaihtomatkaan nähden huomattava parannus Vanajanlinnaan.

Pyörän päälle lähdettäessä vähän kompuroin, mutta pääsin kuitenkin tienpäälle pystyssä. Hetken poljettuani mietin, miksi tuntuma on yllättävän helppo, vaikka olen vaihtanut melkein isoimman vaihteen päälle… Noh, se selvisi, kun katsoi rattaita. pikkurattaalla tuntuma on yleensä aika helppo. Käsin piti alkaa venkslata sitä, ja lopulta sain ison rieskan käyttöön. Vähän vaihtaja jäi hankaamaan ketjua, mutta ketju  pysyi kuitenkin hyvin rieskalla.

IMG_4128
Pysyy pysyy

Pyörä tuntui vähän väsyltä kyllä alusta asti, tai siis vauhtia ei vaan irronnut, vaikka kuinka halusi pyörittää, eikä jatkuvalta vastatuulelta tuntunut tuuli helpottanut menoa jatkuvassa ylä-alamäkirumbassa! Melko pian sain Miran kiinni, mutta muita en tainnutkaan saada pyörällä kiinni. Aikalailla koko kisan ajoin isolla rieskalla, ja monet mäet ainakin osin putkelta, joten taloudellista menoa se tuskin oli, monet paikat aika hitaalla kadenssilla… Mm. Samin kanssa keskusteluani hän ajoi yhden mäen käytännössä pienimmällä vaihteella koko pyörässä, ja itse runttasin putkelta isolla rieskalla…? Peesiini sain jäämään parikin pyöräilijää, jotka eivät ohi halunneet tulla, mutta jos tyytyivät hitaaseen vauhtiini ja pitivät peesirajan (en pahemmin jaksanut katsella paljonko sitä oli taakse eroa) niin mikäs siinä… Yksi pyöräilijä paineli ohitse toisen kierroksen lopussa, muuten aika samalla sijalla ajelin. Pyöräily oli kolmena kierroksena, jotka menivät suht tasaisesti 22.56, 22.24, 22.21. Lisäksi lyhyt pätkä vaihtoon 19s. Lopulta aika oli 1.08.02, matkaa sain mittariin 41.6km,eli vaivaiset 36.6kmh, joka taitaa olla hitaampaa kuin olen parina viime vuonna ajanut missään kisassa, edes puolimatkalla en näin hidasta vauhtia ole pitänyt! Kun katson lopputuloksiakin, olin omalla loppusijoituksellani huomattavasti hitaampi pyöräilemään kuin kukaan muu siinä edellä tai takanakaan. Ja siltä se oma vauhti tuntuikin…

IMG_4163
Petteri Mustonen perässä 🙂

Noh, toinen vaihto tuli lopulta, ja ihan kohtuu fiilis kuitenkin juoksemaan. Kuumahan sitä oli, olin juonut pyörän aika suunnittelemani määrän juomaa, n. 0,5-0,7 litraa urheilujuomaa. Olin varannut myös kaksi geeliä, mutta niitä ei tullut syystä tai toisesta syötyä vaikka oli tarkoitus. Tätä pitää treenata, muuten käy kalpaten pidemmällä matkalla! Toinen vaihto siis tuli, ja se tuntui kestävän, ja kestävän… Sai taluttaa pyörän takaisin sen pitkän pätkän, jonka oli tullessa uimastakin taluttanut. Aika vaihdossa oli 1.14, aikalailla samaa kuin kisan kärjellä, joten siinä ei sinällään tullut takkiin. Silti parannettavaa jäi ehdottomasti. Ilman sukkia lähdin matkaan, pienellä riskillä, koska en näillä kengillä ollut juossut aiemmin ilman sukkia. Yhdellä rakolla pääsin maaliin.

IMG_4212
Juoksuunlähtö onnistui ihan hyvillä mielin
IMG_4275
Toinen kierros, askel nousee juuri ja juuri vielä 🙂

Juoksu lähti hitaasti, ainakin jos vertaa peesaaviin kavereihini. He vaihtoivat melko samaan aikaan, ja juoksemaan lähdettiin melkein yhtä aikaa, mutta ensimmäisen kilsan aikana eroa taisi tulla useita kymmeniä metrejä. Pian toisen ajoin kuitenkin kiinni, toinen pääsi pidemmälle karkuun matkan edetessä. Oma vauhti oli melko tasaista, siinä nelosen tuntumassa tai muutamia sekunteja päälle. Reittinä juostiin kaksi kierrosta vitosen lenkkiä, mäntykangasmetsässä golf-kentän ympärillä, hieno reitti noin yleisesti! Sinällään varjoa riitti, mutta toisaalta tuulta ei sitten ollutkaan ja päivä lämpimimmillään. Huoltoa oli omaan makuun ihan riittävästi, maali/vaihtoalueella ja sitten matkan varrella, eli neljä kertaa sai juotavaa/syötävää/kasteltavaa mukaan. Oma vauhti ei matkan edetessä juuri miksikään muuttunut, jopa nousi, tukala olo kuitenkin kasvoi tasaisesti. Mieli olisi halunnut heittää välillä kävelyksi, mutta sitä en sallinut kropalle. Takaa ei tullut onneksi kukaan ohitse, enkä taakse halunnut vilkaistakaan. Juoksuun lähdin kuudennella sijalla, ja toiselle kierrokselle juoksuun lähtiessä olin sijalla viisi. Edellä menevistä kolme näkyivät kuitenkin urheilukentän alueelta, ja hitaasti, mutta varmasti selät alkoivat lähetä. Seitsemän kilsan jälkeen alkoi vauhdit pudota alle 4min ja selät tulivat selvemmin vastaan. Niinpä pian nousin kolmanneksi, ja ehkä kahdeksannen kilsan kohdalla nappasin jo toisen sijan, maalissa eroa tähän olikin jo minuutin luokkaa, henkilöön, joka lähti minua kovempaa juoksemaan samaan aikaan vaihdosta. Voisi sanoa, että periaatteessa hyvä vauhdinjako itselleni, ainoastaan vauhti olisi saanut olla huomattavasti kovempaa. Nestettä otin vain hörppyjä suuhun, loput kaadoin päähän ja lippiksen alle. Juoksuaika oli 39.33, mutta snadisti taisi olla vajaa 10km, joten siinä nelosen luokkaa se vauhti varmaan oli keskiarvollisesti.

Maalissa kello pysähtyi (noh, ei siellä kelloa näkynyt?) aikaan 2.12.32, jolla irtosi oman sarjan voitto! Lisäksi kokonaiskisassa 9. sija, joten sijoituksen parani Vanajanlinnasta 🙂

IMG_4337
Juoksua – molemmat jalat ilmassa!

IMG_4356

IMG_4357
Oli se tiukka!

Team Cervelo TriathlonSuomi menestyi muutenkin hyvin, sillä Sami Tuomi tuli jälleen toiseksi samassa sarjassa, ja Anni Antikainen otti hienon kolmannen sijan vaikean kisan päätteeksi naisten yleisessä sarjassa! Yleisessäkin sarjassa mentiin hurjaa kyytiä, kun Jarmo Hast nappasi kauden kotimaisen kisakautensa avajaisiksi voiton noin 10min nopeammalla ajalla, vain viikko MM-kisojen jälkeen!

Lisäksi matkassa oli huimasti itsensä ylittäneitä liikkujia, joten erittäin paljon onnitteluja kaikille maaliviivan ylittäneille!

Viikko 27, valmistautuminen Vierumäelle:

MA:  Ip. Uinti 3.7km/52min + juoksu 13km, 4.11/km, sis. 6km kova 3.38/km

TI: Pyöräily 95km, 34kmh, sis. 43km TT 38.3kmh

KE: Uinti 2.2km/31min

TO: Harjoitussprintti ~400-21-5, uinti 4.45, pyöräily 35min, sis. 7km reipasta/kovaa n. 40kmh + juoksu kiihtyen 4.30-3.30/km

PE: Lepo

LA: Vierumäki 2.12.32

SU: Lepo

Yht. 8h14min, josta juoksua 28km/1h56min, pyöräilyä 157km/4h30min, uintia 7.8km/1h49min

Tästä kohti vielä yhtä kovaa viikkoa ennen Joroista, ja seuraava viikko on varmasti kevyempi kuin tämä viikko ennen Vierumäkeä…

P.s. Pyörä ei pidä enää ääntä! Sunnuntaina testilenkillä en ääntä kuullut, lisäöljyäminen tai joku mystinen henki oli korjannut äänen… Toivottavasti pysyykin poissa!

IMG_4394
Finisher!

Similar Posts