Kausi avattu Vanajanlinnassa

Henna13
Maalissa jaksaa hymyilläkin : )

(Sisältää paljon tekstiä höystettynä kuvakavalkadilla kisan kulusta)

Kyllä sen kesän tietää tulleen kun triathlonkisakausi on avattu! Kesäkuun puoliväliin asti se otti, mutta hyvinhän siitäkin selvittiin. Ensimmäinen kisa on aina vaikea, kun kaikki rutiinit ovat hukassa ja etenkin, kun enempiä vaihtoharjoituksia ei ole tullut tehtyä, niin aikaa palaa sprinttimatkalle turhankin paljon kovaan aikaan tähdätessä.

Mistä tietää, että kesä on täällä? Sää vaihtelee kylmästä tuulisesta auringonpaisteesta kylmään tuuliseen vesisateeseen ja uimaankin pääsee +15C veteen, jossa juuri tarkenee märkäpuvulla 🙂 Ja tietenkin siitä, että Somessa asiasta keskustellaan ja kirotaan 😉

Vanajanlinna ei tehnyt asiassa poikkeusta. Aamusta päivän sää alkoi valjeta minullekin, kun heräsin jo hyvissä ajoin syömään aamupalaa. Hitaasti mutta varmasti sää alkoi harmaantua. Halusin mennä paikalle jo katselemaan muitakin lähtöjä, oma lähtö 25-29 -sarjassa oli viimeisenä vuorossa mm. yleisen sarjan kanssa klo 14. Naisillahan oli oma lähtö klo 12, ja ruuhkaisimmilla miesten starteilla oli omansa vieläkin aiemmin, klo 10. Siinä ehti hyvin tutustua kisapaikkaan ja seurata kilpailuja mielin määrin.

Saavuin paikalle aika tasan klo 10, joten siirryin suoraan rantaan, jossa miehet olivatkin jo lähteneet uimaan ja menivät takasuoraa. Uintipaikka näytti hyvältä, riittävän iso lähtöalue vedestä, poijut näkyivät pilvisessä, sateettomassa, säässä hyvin ja etusuora oli riittävän pitkä, sisältäen kaksi poijua. Miehet rantautuivat pitkässä letkassa sieltä, parhaat siinä 11min tuntumaan uiden. Siitä siirryin nopeasti kohti vaihtoaluetta, josta tilannetta pystyi seuraamaan hyvin. Näki pitkälti koko vaihdon, ja pyörän kääntöpaikan, jossa käytäisiin 4*5km lenkin aikana useasti ja kisaa pystyi näin pitämään hyvin silmällä. Juoksun aikana siirryin sitten maalialueen tuntumaan, jossa pystyi niin ikään 2*2.5km lenkkiä seuraamaan mennen tullen, ja toki sitten lyhyen maalisuoran, noin 25m spurtin 180 asteen mutkan jälkeen 🙂

Naisten kisa starttasi sitten omaan aikaansa, ja siirryin taas rantaan kisaa seuraamaan, jossa Team Cervelo TriathlonSuomen edustajana Anni Antikainen kisasi jo toista kisaansa viikonlopun aikana, edellisenä päivänä saavuttaen jo yleisen sarjan SM-kultaa! Monet kilpakumppanitkin olivat edellisenä päivänä kisanneet, joten tarjolla oli revanssien paikkoja suuntaan ja toiseen. Uinnissa eroja alkoi hitaasti syntyä, ja pyörällä ne alkoivat valitettavasti kasvaa edelleen, joten juoksuun oli kova työ. Kuten Anni itse kirjoitti, ihan ei paukut tänään voittoon riittäneet, mutta hieno toinen sija lopulta! Loppuaika naisilla samaa luokkaa kuin ikämiesten sarjassa, joten kovaa siellä painettiin! Onnea vielä Annille!

IMG_3790
Annille hieno 2. sija tänään!

Ihan koko naisten kisaa en seurannut, koska oman kisan info alkoi klo 12.45, ja siitä siirryin sitten hakemaan varusteita ja viemään vaihtoalueelle. Vähän siinä säätöä tuli, että mitäs nyt sitä vaihtopaikalla tarvitaan… Lopulta sain kaiken sinne, eikä turhiakaan tavaroita sinne eksynyt. Aikaa tähän tuhraantui kuitenkin, joten siitä sitten vaan vaatteita vaihtamaan rantasaunalle, kun pukuhuonetta en muualtakaan löytänyt. Saunalla sitten Team Cervelo TriathlonSuomen uusia kisa-asua päälle, ja kyllä, hyvältähän se päällä tuntui ja näytti! 😉 Aika tuntui menevän kuin siivillä, joten kun olin saanut märkäpuvun lopulta hyvin päälle, oli lähtöön enää 10min aikaa! Huh! Tästä sitten nopeasti meninkin veteen, joka oli virallisen mittauksen mukaan aamulla 15.7C, ja samaa luokkaa se oli varmaan oman treenilammen kanssa. Mitään uutta ei siis tässä tullut. Naisten kisan aikaan tuuli oli ollut uinnin aikana vielä tyyni, mutta juuri ennen meidän lähtöä alkoi tuulla etusuoralle vastaan ja niin poispäin. itseä tämä ei juuri haitannut, mutta jälkeenpäin kuulin joitakin tilanteen häirinneen.

IMG_3815
Oma lähtö muutamaa sekuntia ennen laukausta. Taidan olla kolmas oikealta eturivissä

Lähtö paukahti klo 14.00, ja vasta kisan jälkeen tajusin kun kuulin, että yleisessä sarjassa olleilla olikin vihreä lakki? Vai vain kärkipään kisaajilla? En tiedä vieläkään, käytännössä vain valkolakkisia näkyi vedessä ennen lähtöä. Kisan ennakkoon kovin kärki lähti vasemmasta reunasta, laiturin reunasta, mutta itse en kyllä jaksa painia ikinä tilastani, joten otin oman paikan oikeasta reunasta ja siellä ei porukkaa edes lähtöpamauksen hetkellä juuri ollut, joten en varmaan koskettanutkaan koko uinnin aikana ketään! Olipas mukava uinti 140 kisaajan kanssa 🙂 Lähtöpamaus tosiaan kajahti TRÖÖÖT, ja niin sitä mentiin. Omaa rentoa vetoa lähdin menemään, ja rauhaksiin sai mennä. Edelle kiirehti joku uimaan, välillä ihan kroolia, mutta huomio kiinnittyi pahasti siihen, että kaveri alkoi alle 100m jälkeen uida SELKÄÄ? Tästä vähän hämmennyin, mutta jatkoin omaa uintia. Pian kaveri meni RINTAA? Ja pian taas kroolia. Sitten pian mentiinkin taas SELKÄÄ? Ja silloin päätin kyllä mennä jo kaverista ohi, sen verran ikävältä tuntui itselle 😛 Kaveri ei ihan suoraan selkää uinutkaan, joten vähän painuin sisäreunaan turhankin paljon, mutta ensimmäiseen kääntöpoijuun olin kaverista ohi, ja edellä ei näyttänyt menevän kuin kaksi kaveria… Kova kaveri siis ui SELKÄÄ, Respect. Tämän jälkeen nopeasti omat lasit huurtuivatkin, joten kauempia poijuja näin harvakseltaan, mutta suuntaa otin edellä menevästä kaverista (Juuso Manninen, 20-24v). Kärjessä meni jo selvemmin edellä kisan lopullinen voittaja, kova uimaan oleva Henrik Goesch (ja melkeinpä kovin kaikissa osalajeissa…). Paluusuoralla ero kärkeä kohti vähän kasvoi, mutta takaa ei tullut kukaan vielä ohi. Oma uinti tuntui todella helpolta, ihan kovin kovaa en edes kokenut painaneeni, ihan sitä viimeistä kaasua en vain saanut irti. Täten yllätyin, kun rantautuessa kello näytti aika tasan 10min. Virallinen väliaika matolla oli sitten 10.03, joten hyvä aika näin helpolla uinnilla!

Henna12
Tähän ajanottomatolle 10.03, riitti 3. nopeimpaan aikaan

Uinnista nousin kolmantena, mutta hitaan ensimmäisen vaihdon aikana (2.26!, kun parhailla se meni sinne 1.37-1.50 välille, parhaaseen siis eroa 49 sekuntia!!) putosin sekä Joni Mustosen, että Thomas Darbyn taakse, joita johdin uinnin jälkeen vielä lähes 40s. Pyörälle lähdettäessä eroa heihin oli “kriittiset” noin 10s, joten en päässyt alusta asti kenenkään peesiin. Ei sillä, että tässä porukassa olisin pysynytkään!

IMG_3824
hitaasti mutta varmasti vaihtopaikan päähän
IMG_3828
ja ajamaan muita karkuun

2.5km vaiheille asti ajoin yksin, kunnes mahdollinen peesijuna (4hlöä, Miettinen, Söderdahl, Lemmettylä, Kasurinen?) tuli hitaasti mutta varmasti taakse ja ohi. Tähän junaan yritin päästä, ja siinä pysyinkin. Vetohommia en pystynyt tekemään, hyvä kun juuri pysyin mukana. Tästä samaisesta peesailusta sai mm. Kaitsu Kai Söderdahl kuulla osansa 😉 Erona meillä oli kyllä se, että hän pysyi loppuun asti junassa, ja itse putosin jo 7.5km kohdalla kääntöpaikalla. Kun kierroksia on 4, ja käännöksiä ja hidasteita riittää (mm. yhteensä 8 neulansilmää, lisäksi shikaaneja ja hidastetöyssyjä joka kierroksella), niin sehän tarkoittaa kunnon kiihdytyksiä! näissä en todellakaan ole parhaimmillani, joten aina oli tiukkaa seurata junaa ne muutamat käännökset ja kiihdytykset, jotka pysyin perässä. Tämän jälkeen pyöräilin omaa ajoani loppuun asti, aina välillä jonkun kierroksella ohitettavan takaa ottamaan vauhtia ja ohitse. Takaa ei tullut lopulta enää kuin yksi kaveri ohitse ihan viimeisellä kierroksella (Rissanen) ja kovaa, joten peesiin en päässyt, mutta vaihtoon oli matkaa enää noin kilometri, joten hurjasti en olisi siinä voittanutkaan. Aika pyörällä oli 31.10, joten parhaisiin eroa saatiin hulppeat 2min. Tässä on huomattavasti parannettavan varaa siis tuleville kausille!

IMG_3835
1. kierroksen jälkeen olin vielä letkassa mukana
IMG_3843
Toisen kierroksen jälkeen sai ajaa jo yksin
IMG_3863
Kai sitä jaksaa nyt 5km vielä juosta
IMG_3865
Sami tuli heti pari minuuttia perässä!

Toiseen vaihtoon tulin, ja jotenkin “yllätyksenä” tuli käännöksen jälkeen vaihtoalue kovinkin nopeasti. Nopeasti remmit auki, ja “viivalta” pyörän selästä alas ja läpsyttelemään kohti omaa paikkaa vaihtoalueella. Liikaa en mielestäni kuluttanut aikaa siellä, mutta niin siinä vain kului 51s, joka oli 10s nopeinta aikaa (Darby) hitaampi. Toki hän juoksee alueella kovempaa, mutta muutaman sekunnin tuostakin saa pois ihan paikallaan.

Juoksu lähti todella nihkeästi käyntiin, tuntui hyvin oudolta juosta. Oikea pohje kramppasi jo juoksuun lähtiessä, mutta onneksi se ei vaivannut tämän jälkeen kuin pelotteena. Vastaavasti vasen nilkka alkoi vaivata nopeasti, mutta tiedä sitten mikä siinä vaivasi… Joko ajanottoremmi painoi jotain jännettä tai ligamenttia, mutta askeleet sillä jalalla tuntuivat ikäviltä ja pistäviltä. Tuntui, kuin olisi voinut askeltaa hyvin lähinnä päkiältä, josta taas tuntui puuttuvan voima kokonaan. Juoksu oli kiihtyvävauhtinen, mutta en ohittanut juoksun aikana ketään (toki kierroksella joitain), mutta takaa tuli yksi jos toinenkin ohitse. Ensimmäinen kierros oli aika tuskainen, mutta toisaalta onneksi se meni nopeasti ohitse. Sen jälkeenhän oli enää vain yksi lyhyt 2.5km kierros jäljellä! Sen kyllä jaksaa… Noin kilometri ennen maalia takaa tuli vielä yksi ohitse riittävän hiljaa (Olli Miettinen), joten ajattelin, että tähän peesiin nyt on pakko päästä, kun oma vauhti ei riitä pitämään mitään fiksua vauhtia yllä. Tässä peesissä sitten pysyinkin, ja tilanteestahan tuli loppukiritaistelu 25m suoralle. Tilanne päättyi aikalailla tasan, virallisen ajanottomaton sijainti oli epäselvä, mistä se otti ajan, mutta lopputuloksissa samalla ajalla sijoituin lopulta ehkä 0.01s avulla kaverin edelle 🙂 Juoksuaika oli kyllä kehno, 19.34, lopulta vasta 17. nopein juoksuaika (eroa kärkeen hulppeat 3,5min!!). Ei vain irronnut, ei jaksanut, ei jotenkin ollut suurta motivaatiota? Juoksutauko näkyy ehdottomasti tässä, mutta toivotaan, että kesän edetessä juoksu alkaa kulkea odotetulla tavalla!

IMG_3904
Kirikamppailun päätös

Lopputuloksissa olin kokonaistuloksissa 10., loppuaika 1.04.06. Omassa ikäsarjassa 25-29 vuotiaissa tuli voitto! Tätä hienoa ykköstilaa säesti hienosti Sami tiimistämme kakkostilalla! 🙂

IMG_3919
Kisan jälkeistä rupattelua
IMG_3914
Kannustus ja tulospalvelujoukkoa! <3 : )
IMG_3926
Ikäsarjojen voittajat nuorimmasta vanhimpaan

Mitä kisasta jäi sitten päälimmäisenä mieleen?

Erittäin hyvin järjestetty kisa, erittäin katsojaystävällinen, erittäin hyvät kisaajat ja hieno ilmapiiri ihan kohtuullisessa säässä. Oma uinti oli hyvää tasoa kauden avaukseen, pyöräily ei ikinä ole ollut vahvuus, puhumattakaan sprinttimatkasta, ja juoksu oli kyllä pettymys tauosta huolimatta, odotin kyllä enemmän juoksulta. Sen suhteen ei kuitenkaan ole kuin tie eteen- ja ylöspäin 🙂

Odotan kyllä innolla seuraavaa kisaa Vierumäellä. Matkan pitäisi sopia itselle huomattavasti paremmin kuin tämä sprintti ja onhan tässä 3 viikkoa aikaa treenailla ennen tätä koitosta. Lisäksi siellä pääsee käskyttämään omaa Cervelon huippu triathlonpyörää, joten pyörästä ei jää meno kiinni näin ennakkoon sanottuna, se on varma 🙂

Similar Posts