Avovesiuinnin ABC

pesukone, jossa tekniikka unohtuu
pesukone, jossa tekniikka unohtuu

Ei ole ainakaan itselle mitenkään itsestään selvää siirtyä altaasta ulos uimaan ja säilyttää niin tuntuma kuin vauhtikin, puhumattakaan vauhdin nostosta ulkona. Tulee mieleen vähän sama kuin jotkut tuntuvat tarvitsevan yhdistelmäharjoituksia pyörästä juoksuun useita kertoja, ennen kuin se sujuu kisassa. Itselle taas se on ollut aina luontevaa, eikä juoksuunlähtö ole ikinä tuottanut ongelmaa. Uinti sen sijaan tuottaa altaasta ulos siirryttäessä.

Nyt on uitu parisen viikkoa järvessä pelkästään, pyritty pitämään korkeintaan yksi välipäivä uinnista, jotta tatsi pysyisi veteen. Jotenkin ihan kamalan vaikeaa itselle siirtää vauhtia sisältä ulos. Puku tuntuu oudolta, suuntaaminen vaatii oman työnsä, välillä oksettaa, ahdistaa, puristaa, heikottaa ja muutenkin tämä kevät on mennyt uinnin suhteen jotenkin ihan tuuliajolla. Ei ole ainakaan ennätykset paukkuneet, mutta toki taso ei ole ainakaan pahasti heikentynytkään. tuntuma vaan on silti ihan kadoksissa ollut, ei ole sitä rentoa menoa. Aluksi vesi oli vielä kamalan kylmääkin, nyt se on jo jopa miellyttävää, lämpimämmässä tulee varmaan vain kuuma pidemmän päälle 😉

On tässä tällä viikolla pientä valoa ollut tunnelin päässä kuitenkin, ehkä joka treeneissä menty vähän eteenpäin ja tänään oli selvästi kauden parasta uintia ulkona, vaikkei se sitä vielä ole, mitä altaassa tuntuu ja mitä se parhaimmillaan voisi olla tällä kunnolla ja “allastekniikalla”. Tulevan viikonlopun kilpailu tulee ihan liian pian, että fyysinen kunto näyttäisi sen mitä se parhaimmillaan voisi olla, mutta etenkin uinti (ja juoksu tauon takia) tulee vielä liian pian. Uskon heinäkuussa uinnin kulkevan jo ihan eri tavalla.

Tänään treeneissä oli viimeinen tarkoituksenmukainen uintitreeni kohti Vanajanlinnaa, jossa matkana siis sprinttimatka, 750m uintia ja kovaa pitäisi uida alusta loppuun. Tänään uin alkuun kohtuullista perusvauhtia kaksi kierrosta (á n. 650m) lammella n. 1.30/100m vauhtia ja yritin niin mahdottoman paljon keskittyä siihen, että muistan ne perusasiat, jotka jotenkin altaassa ovat vaan paljon luontevampia. Viimeisen kierroksen uin reippaamin, ja se menikin jo 1.20/100m vauhdilla ja tuntuma oli parasta koko avovesikaudella. Tein sen pohjalta tällaisen lyhyen tekstin, kun aloin miettiä, mitä sitä oikein miettiikään uidessa:


 

(AVOVESI)UINNIN ABC

 1. Pää suorassa, ei kierretä sitä turhaan jos ei oteta happea
  • Pään kierto kiertää koko vartaloa, joten pidä pää siis suorassa
 2. Käsiveto alusta loppuun keskittyen:
  • Veteenmeno;
   • ei jarruteta kämmenellä
   • ei turhaan kurotella liioitellen, korostuu mitä tuulisempi keli
  • Veto lähtee rauhallisemmin, älä kiirehdi, jotta et luistata
   • Liian kovaa vetäminen alussa johtaa usein kyynärpään vetämiseen, ei kyynärvarren ja kämmenen, josta se vauhti tulee!
  • Korkea kyynärpää;
   • Ranne ei saa joustaa
   • Myös kämmenen asento pitää pysyä, eli ei siis luisteta vetoa
   • Kämmen > ranne > kyynärpää
  • Veto menee vartalon alta, ei sivulta, ns. tiimalasi, S, miten sen kuvaakaan
  • Veto menee myös loppuun asti
   • Loppuu reiden sivulle, hipoo reittä
  • Palautus rentona, ei liikaa sivulta
 3. Edellisiin liittyen ja niitä mahdollistaen pitää muistaa vartalonkierto! Molemmin puolin, etenkin jos hengittelee vain toispuolisesti kisassa, toinen puoli voi jäädä vajaaksi! Tämä erityisen tärkeä!
 4. Potki tarpeen mukaan
  • Mitä pidempi kisa, sen vähemmän yleensä tarve potkia. Jokaisella oma tyylinsä, itse en kyllä edes tiedä millä rytmillä potkin…
 5. Muista hengittää!
  • Mikään ei ole ikävämpää, kuin todeta, että happi ei kulje, jos se johtuu vain siitä, että et muista hengittää oikein, etenkin kisatilanteessa. Rauhassa, selvästi ulos, sisään, ulos, sisään, sopivassa rytmissä happea. Puku voi tehdä olon tukalaksi aluksi, samoin lähikisaajien kanssa tilasta kamppailu, mutta hengitä sen mukaan vähän voimakkaammin aluksi, kunnes helpottaa ja kevennä uintia tarpeen mukaan
  • Älä korosta pään asentoa hengityksessä, mahdollisimman sulavasti liikkeen mukana. 90 astetta sivulle, käsivedon tahtiin, niin saat kyllä ilmaa aallonpohjasta. Toinen silmä jää yleensä silloin veden alle, toinen päälle.
   • Vain suuntauksessa katse edestä sivulle hengittämään, muuten vain sivulle
  • Molemmin puolinen hengitys on hyvä osata, mutta etenkin mitä lyhyempi kisa, yleensä sitä helpommin sitä ottaa happea useammin.
   • Vaikuttaa suuntaukseen, molemmin puolinen hengitys helpottaa suoraan uimista.
 1. Suuntaa uinti riittävän usein
  • Mitä helpommin uit vinoon, sitä useammin kannattaa ottaa uusi suunto
  • Mitä ”heikommassa” uintiryhmässä uit, sitä herkemmin pidä suunnosta itse huoli, älä luota edessä olevaan peesiin ja hänen suuntoonsa
 2. Peesaa voidessa, mutta ui oma uintisi
  • Triathlonissa uinnissa et voi voittaa, mutta voit hävitä

 

P.s. Pidä huoli, että märkäpuku on kunnolla päällä, jotta uiminen on mahdollisimman rentoa ja luontevaa ja vähiten kuluttavaa. Se voi viedä aikaa vaatia totuttelua muutenkin!


 

Kannattaa nykiä hihasta parempiaan, jos kokee uintinsa tökkivän, eikä tiedä mikä siinä on pielessä. Kyse ei ole voimalajista, vai voitko kuvitella vaikka 12-vuotiaan tytön olevan kovempi vetämään kuin sinä, kun hän ui huomattavasti kovempaa? 🙂

Joku toinen näkee virheet paljon helpommin ulkopuolisena, ja kokeneet hyvät uimarit osaavat tulkita ja korjata niitä. Joko ihan extempore altaan/rannan äärellä, kilauttamalla kaverille tai soittamalla ihan alan valmentajille. Meillä Team Cervelo TriathlonSuomella on hyvä edustus uinnissa etenkin Kimistä, joten tällaisen muutama vuosi sitten lähes uintitaidottomankin on helppo lähestyä parempiaan ja koko ikänsä altaassa viettäneitä vähän nykiä hihasta ja kysyä neuvoja 🙂

Tämä on vain oma muutaman vuoden aikana kehittynyt mielipide asiasta, varmasti uinnin ammattilaiset ja kokeneemmat osaavat neuvoa paremmin ja enemmän ja laittaisivat enemmän kuviakin havainnollistamaan tilannetta, mutta olenkin tällainen paljon itseoppinut triathlonisti (pakko sanoa – Youtube!) 🙂

freestyle stroke cycle
Laitetaan nyt yksi nopea google-kuva yhdestä mallista – youtube näyttää videoina tekniikkaa ja muiden uimarien liikkeet kuviakin paremmin

Similar Posts