Niks … Naks?

Varoitus, pitkä teksti. Mustatut asiat lienevät pääpointteja?

Kuvitusta tekemisistä tulee seuraavaan tekstiin, pahoitteluni kuvien puuttumisesta!

4 viikkoa on kulunut edellisestä päivityksestä ja se johtuu pitkälti siitä, etten ole tiennyt oikein mitä kirjoittaa. Aika epämääräisiä viikkoja olleet tässä, yksikään ei ole ollut mikään tasapainoinen onnistunut viikko, ja kunto on täysi arvoitus. Kovaa luottoa ei ainakaan vielä löydy. Fiilis on, että kovempaakin on joskus menty…

Tämä putki alkoi edellisen postauksen jälkeen, kun pian sen kympin kisan jälkeen alkoi nilkkaa jomottaa, venyttää ei antanut ja välillä vihlaisi. Ihan ensimmäinen fiilis oli, että onkohan se muljahtanut, olisiko joku nivel mennyt ns. lukkoon vai mitä. Eipä vaan naksahtanut nilkka, kun pyörittelin minkä pystyin, ja pian löytyi yksi piste, josta painamalla tulee kovempi kipu, ja yksi liike, jossa kipua tulee. Tästä syystä ajattelin vaivan olevan kuitenkin rasitusvamma tietyssä jänteessä, niin osuvasti kipu ja liikerajoitus kuvasivat sitä. Levolla tai tulehduskipulääkkeillä vaiva ei kuitenkaan helpottanut, pyöräillä nilkka antoi joten sitä tuli ihan hyvin. Uida jalka antoi kohtuudella, mutta potkut olivat vaikeita ja päädystä ei pystynyt ponnistamaan juurikaan.

Olihan tuossa heti ensimmäinen viikko niin kiireinen, että eipä silloin ehtinyt juuri mitään tehdäkään – kurssimatkaa ja muuta menoa. Pari tuntia sain kasaan treeniä sillä viikolla, joka oli ihan odotettavissakin.

TI: Uinti 3km/47min kiihtyen pull

KE: Pyörällä tempoa 30min reipas/kova, hyvä fiilis jäi!

TO: Uinti 2.8km/43min pull + pyöräily 45min 1min intervalleja

Torstaina illasta flunssan oireet ja loppuviikko lepoa. 3h treeniä.

Kurssimatkalaa sain kuitenkin flunssan, joka vaivasi turhan kauan, vielä viikonlopun ylikin. Alkuviikosta tiistaina menin Heltrin kymppitempoon kuitenkin ajamaan pyörää kovempaa pitkästä aikaa, ensimmäinen kovempi treeni tuon kympin juoksun jälkeen ja kun nenäkään ei juuri enää valunut. No, se meni sitten sen mukaisesti, kohtuu hyvä aika kuitenkin tilanteeseen nähden, mutta kyllä töitä on mahdottomasti tehtävänä… Loppuviikko kevyemmin, altaaseen menin yli viikon tauon jälkeen ja kyllähän kroppa oli taas ihan hukassa, kun ei ollut rytmiä löytynyt ennen taukoakaan. Kyllä se uinti vaan unohtuu kropasta kun vähän jättää taukoa – yli päivän taukoa ei saisi jättää kisakauden kynnyksellä, jos haluaa säilyttää parhaan uinnin. Vapaapäivänä kävin vielä pitemmän aurinkolenkin heittämässä porukalla ja vkl vielä oman 40km kiihtyvän jollain vk-alueella(?) menneen treenin ihan kohtuullisesti.

MA: Kevyt pyöräily 50km

TI: Pyöräily 73km, sis. 10km tempo 14.56 tjs.

KE: lepo

TO: Pitkä pyöräily 124km, kevyt

PE: Kevyt pyöräily 50km

LA: Kevyt pyöräily 45min + 2.5km uinti

SU: Pyöräily 85km, sis. 40km kiihtyvä tempo 1h03min

Yht. 15h treeniä

Seuraava viikko ei vielä valoa tuonut pimeään treenien puolesta, kuutena päivänä väsynyttä pyöräilyä n. 50km työmatka-ajoa, enempää ei olisi jaksanutkaan. Jotenkin jalat ihan tyhjät koko viikon, vaikka sen enempää en ajanut, ja juostakaan en voinut. Pari uintia kävin tekemässä. Ensimmäinen oli todella heikko, seuraava oli jo parempi.

MA: Kevyt pyöräily  50km + 1h kiipeily

TI: Kevyt pyöräily 50km + uintia 2.3km/34min

KE: Kevyt pyöräily 45km

TO: Kevyt pyöräily 50km + 3km/46min uinti + 1.2km juoksua!

PE: Kevyt pyöräily 50km

LA: Kevyt pyöräily 41km

SU: Lepo, matkustus

Yht: 13h13min(6x pyöräily, 2x uinti, 1x kiipeily, 1x juoksukokeilu)

Tuolla viikolla, vaikka treenit eivät menneet mitenkään mallikkaasti, tapahtui kuitenkin jotain. Koska jalka ei ollut parantunut vieläkään levolla tai itsestään, päätin kokeilla kuitenkin vääntää sitä ihan reilusti. Josko se nyt kuitenkin olisi pahemman kerran lukossa. Tavallaan nivelkin oli tiedossa, mikä se olisi jos olisi, joten ei kai siinä pahempaa voisi käydä? Illalla vaan sitten oikeat otteet ja jalka rentona sain pirun kovaa vääntäen nilkasta kuulumaan ihan kovan naksahduksen. Mihinkään ei kuitenkaan samalla sattunut, ja tadaa! Nilkka antoi astua ja liikkeetkin laajenivat – jos ei normaaleiksi vielä, niin melko lähelle kuitenkin, selvä parannus kuitenkin edelliseen. Seuraavan päivän testilenkki, 1.2km meni ilman ongelmia, joten vaiva taisi lähteä aika nopeasti…

Tiedä sitten olisiko treenit paremmin menneet, jos olisi saanut nilkan naksahtamaan jo silloin kuin vaiva alkoi. Valitettavasti ei ole vastaavaa ollut ikinä ennen tällä tavalla, ja oireet viittasivat myös niin voimakkaasti muihin mahdollisuuksiin, että ajattelin ne katsoa kuitenkin ensisijaisesti. Kuinkahan pahasti oman nilkan voisi saada runttaamalla rikki, jos väkisin vääntää ”terveitä” niveliä?

Seuraavalla viikolla aloitinkin työt maakunnassa, joten Heltri-cupit saa jäädä tältä osin ja yritetään löytää uudet treenipaikat täältä Mikkelistä. Ainakin hyviä ulkoilureittejä juosten tiedän alueelta, vaikka en vielä tällä viikolla käynytkään siellä, ja pyöräillen löysin hyvän hiljaisen, kumpuilevan mutta ei kovin mäkisen (ihan ajettavia nousuja kaikki) pyöräreitin, joka päättyy hiekkatiehen, joten n. 20km reitti suuntaansa hiljaista hyvää asvalttia pääsee ajamaan ennen u-käännöstä. Tempoon ihan sopiva reitti, ja tuulelta melko suojaisa ainakin nyt testatessa. Avovesipaikkaa en alueelta vielä tiedä, mutta eiköhän ne tässä alkuviikosta selviä. Halli meni juuri kiinni kesäksi, joten jatkossa kaikki treenit tehdään ulkona.

Tällä viikolla sain kasaan hyvän treenin maantiepyörällä, kun polkaisin tuota temporeittiä 65km ja vauhtia oli kohtuullisesti tuolle reitille pyörälle ilman lisätankoja ja etenkin fiilikselle. Pyörän päälle kävin juoksemassa ekan oikean lenkin kolmeen viikkoon ja noh, olihan se tuntuma sen mukaista. Noin IM-vauhtia mentiin ja turhan vaikeaa oli, meni yli aerk. Ihme touhua tuo pyöräily, kun toisena päivänä kulkee kuin unelma, ja toisena sitten on jalat ihan lakossa eivätkä jaksa tehdä mitään? Hyvä jos kerta viikkoon on hyvät pyöräilyjalat :/

MA: Lepo, auringonpistos?

TI: Pyöräily 65km, 35.1kmh reipasta + 13.2km reipasta juoksua 4.23/km

KE: Uintia 2.7km/42min, sis. 400m + 200m kovaa (ei CSS-testi)

TO: Perus pyöräily 31km + uintia 4km/61min, sis. 1km reipasta, muuten kevyttä

PE: Uintia 2.8km/43min

LA: Avovesiuintia 1.85km/27min

SU: Perus pyöräily 100km + perus juoksua 5km

Yht: 10h20min (4x uinti, 3x pyörä, 2x juoksu)

Avovesiuinnista puheenollen, aloitin jo senkin, kun kävin eilen lauantaina Kuusijärvellä uimassa märkäpuvulla vajaan puolituntia ja kylmä ei tullut kun vauhtiin pääsi. Vielä kun veto ja vartalo alkaa käyttäytyä halutulla tavalla taas, niin eiköhän se vauhti sieltä löydy, ihan kohtuullista se jo oli.

Nyt varmaan viikot, ainakin osittain, helpottavat ja saan taas säännöllistä treeniä alle. Ja suotavaa olisikin, sillä Finntriathlonin avauskisa, Vanajanlinnan sprintti lähestyy, alle 2vko starttiin!

Maantiepyörällä tullaan siis tekemään ainakin ensi ja seuraavan viikon pari intervallitreeniä, sen jälkeen siirrytään takaisin Cervelon puikkoihin kovemmissakin treeneissä. Muuten ajellaan Cervelolla toki kevyemmät ajot jatkossa ellei selvää syytä tule toisin tehdä. Ja kun juoksutaukoa on nyt reilummin, on juoksukunto ihan arvoitus. Kai se pitää käydä juoksemassa jotain kovempaa ja kokeilemassa, miltä se kova vauhti oikeasti tuntuu ja miten sitä jaksaa. Eiköhän pidemmille matkoille juoksukuntokin ehdi löytyä uudestaan, tämä sprintti voi tulla liian äkkiä.

Nyt tuli pitkä avaus, joten nyt aihe saa loppua, jatketaan myöhemmin lisää kisoista ja muista jutuista!

Tsemppiä kaikille treeneihin ja tuleviin kisoihin, triathlonkausi on aluillaan Suomessakin juuri nyt! 🙂

Similar Posts