Kuluneet pari viikkoa toivat taas ennätyksiä ja uusia ihmisiä

lähtö
Aktia-Cup 14.3.2015 Lähtö

 

Kuten otsikko jo kertoo, on tässä parin viikon treenijakson aikana tullut kaksi, osin yllättävääkin ennätystä. Kympin ennätys juoksussa olisi voinutkin olla odotettavissa, mutta ei juoksun aamuna. Uinnissa taas vauhti on kyllä treeneissä osoittanut parantunutta vauhtia, mutta en kyllä suunnitellut tekeväni testiuintia kuin vasta testipäivänä altaan reunalla. Muutenkin on mennyt ihan kohtuudella, vaikka pyörän päällä on vietetty vähemmän aikaa kuin olisi ehkä toivottavaa, sillä uinti kulkee jo kohtuu hyvin ja siinä puhutaan kisamatkasta riippumatta kuitenkin kymmenien sekuntien parannuksesta ja juoksussa mahdollisesti samoin, kun taas pyörällä parannettavaa olisi matkasta riippuen minuutteja, enemmänkin! Treenin suunnittelemattomuus kuitenkin on ajanut tähän, tehdään mitä sinä päivänä halutaan ja mihin koetaan olevan aikaa. Ja lopputuloksen näkee yleensä sitten sunnuntaina, kun huomaa jonkun lajin jääneen täysin pimentoon, ja nyt se on ollut pyöräily. Siispä nyt oikeasti vain itseään niskasta kiinni ja pyörän päälle, aluksi vain kevyesti ja sitten tehoa lisää, kevät kuitenkin tulee jo, vaikka takatalvi meinaa yllättää!

takatalvi735
Takatalvi yllättää

 

Alla lyhyt tiivistelmä kuluneista parista viikosta ja kohokohdista.

Viikko 11

MA: Ap: Uintia 2.1km/32min

Ip: Pyöräilyä 1h, sis. 50min pk2 (avg. 132bpm) + kevyttä juoksua 11.5km (5.51/km)

TI: Lepo (sis. 15min core illalla)

KE: Uintia 3.2km/47min, sis. 6*100m kovaa, avg. 1.13 + kevyttä pyöräilyä 45min

TO: Uintia 3km/45min + kevyttä juoksua 6km (4.53/km)

PE: Uintia 2.5km/36min, sis. 1000m 13.22 testinä + kevyttä juoksua 9.2km ( 4.53/km)

LA: Aktia-cup 10km 35.48 (3.34,5/km), yht. 20km

SU: kiihtyvää juoksua 13km (4.30/km [~4.40-3.50]) + sählyturnaus 50min (6 peliä, peli 12min)

Yht: 10h23min, sis. juoksua 59.7km/4h53min, pyöräilyä 1h45min, uintia 10.8km/2h40min, kuntosalia 15min, sählyä 50min.

Viikko oli melko kevyen oloinen, koko viikon oli niin vetämätön olo, että keskiviikolle suunniteltu ftp-testi pyörällä piti jättää väliin, kun suunnitelluilla wateilla pystyi ajamaan vain 2 (kaksi!) minuuttia ennen keskeytystä. Perjantaina väsyneistä jaloista huolimatta uinti kulki paremmin kuin odotin, sillä olin laittanut kellon värisemään 1.22/100m väliajoin, eli 13.40 loppuaikaan tähtäävää vauhtia, mutta alusta asti olin selvästi edellä, ja se viimeinen sparraus jäi väliin, kun tiesi menevän hyvin sen alle, mitään tiukkaa ei todellakaan tehnyt loppuun, kuten joskus on, hengitys kulki nyt hyvin!

Aktia-cupin kauden viimeinen osakilpailu, 10km:

Lauantaina oli vuorossa Aktia-Cupin viimeinen osakilpailu, jonne lähdettiin vähän ristiriitaisin tunnelmin, sillä tuntuma jaloissa oli todella löysä. Kuin ylikypsää spagettia. Sama tilanne jatkui lämmittelyssäkin, ja viimeiset verkat jäi kesken, kun ei jaksanut edes juosta kunnolla alamäkeen! Siitä kuitenkin kävely lähtöalueelle, josko se oli sellainen pöljä päivä, että jalat vain ovat jännittyneet.

Lähdön aikaan oli hyvä lämmin aurinkoinen sää, joten shortsit olivat ainoa oikea valinta kisaan. Pitkällä paidalla kuitenkin mentiin, vaikka ihan välttämätön sekään ei olisi ollut. Menin tietääkseni ihan oikeaan riviin lähdössä, mutta mattimyöhäiset sitten parkkeerasivat ahterinsa siihen eturiviin,  ja täten jäin jonnekin viidenteen riviin, vaikka tavoite oli jossain alle 38min vähintään, päivästä riippuen.

lähdössä
Aktia-cup 14.3.2015 Lähtöä odotellessa

 

Lähtö kun pamahti, vauhti ei kiihtynyt mihinkään. Pihan jälkeen (n. 200m juoksun jälkeen) olin kärjestä jo ennen kokemattoman kaukana, ja tästä alkoikin pelkkä nousu. Ei siinä mitään, maltillinen alku lienee ihan hyvä, mutta jos se 10-15s jäädään ensimmäisen 200m aikana, ja sen jälkeen mennään matkavauhtia ohituskaistalla, en usko sen olevan optimaalista. 1.km tulikin täyteen kellon näyttäessä 3.48, kun se helmikuussa oli luokkaa 3.35, tammikuussa varmaan selvästi vähemmän (silloin ilman kelloa matkassa). Juoksu tuntui kuitenkin hyvältä, vaikka omavauhtista porukkaa ei tässä kohtaa ollut lähelläkään. 2.km tuli jo hyvää vauhtia, 3.31, eli väliaika n. 7.19. Tämäkin km tosin on alamäkivoittoinen, tuo ensimmäinen on se eniten alamäkivoittoinen.  Tässä kohtaa taisin saada yhden jannun kiinni, joka meni melkein samaa vauhtia, joten vedin häntä perässäni sitten 3.km kohdalle, jossa ohitin seuratoverin, ja liimauduin hyvään peesiin, jossa meninkin aina 7km paikkeille asti. 3km kohdalla kello oli luokkaa 10.55, eli, eli hyvin aikataulussa oltiin. 4.km tuli suunnilleen samaa kyytiä, väliaika n. 14.25 ja 5.km samaa kyytiä, matkan jyrkimmän nousun sisältävän pätkän väliaika oli luokkaa 18.02 kellomiehen mukaan. Tässä kohtaa olin tyytyväinen, hyvin oli tultu ja peesi oli mainio tähän asti. Tässä porukka hajosi, oma peesi karkasi hieman ja pari muuta perässä tullutta taas jäivät minusta selvästi ylämäen tullessa. 6km. kohtaan tullessa sain peesini kiinni ja väliaika oli juuri aikataulussa, 21.36 tai jotain, eli 36min haarukassa vielä! 7.km oli henkisesti vaikea, mutta tässä peesissa juokseminen auttoi hurjasti. Kahdestaan taivallettiin ja yksi taidettiin ohittaa tämän aikana. Seuraava väliaika oli juuri spot on. Tässä kohtaa, sillan alta tullessa otin kuitenkin piikkipaikan, kun tuntui vauhti pikkaisen putoavanhyvin loivan ylämäen alkaessa. Tästä eteenpäin sain vetää kaveria mukana, joka tulikin hienosti mukana loppukiriin asti! 8.km tuli vielä hyvin, väliaika oli juuri siinä missä halusi. Vauhti tuntui kyllä pahalta, mutta ei niin pahalta, että se olisi hyytymässä! Seuraavat kaksi kilometriä olisivat kuitenkin loivaa ylämäkeä, joten siinä pitäisi pusertaa. Toiseksi viimeinen km tultiin tiukasti tukka putkella, väliaika 9km kohdalla näytti 32.20, eli ruhtinaalliset 3.40 oli vielä aikaa viimeiseen km loppukirin kanssa! Vauhti hieman kiihtyi, ja viimeiset 400m ja etenkin 150m tultiin tiukassa kenossa, kellon näyttäessä tuon 35.48, joka paransi edellisen kuun ennätystä taas ruhtinaalliset 27s!

Ensi kertaa alle 36min, eikä ollut sekunnista tai kahdestakaan kiinni!  Talven aikana ensimmäisestä kisasta lähti 1.17, joten mikäs siinä, jotain kehitystä on tapahtunut, vaikka kovana juoksuina ovat toimineet lähinnä nämä kympin kisat kuukauden välein, ja lisäksi muutama hassu reipas juoksu pari kertaa ehkä kuussa n. 4.15-4.00/km vauhdilla, mitään kovempaa menoa ei ole ollut ohjelmassa juuri yhtään, ja se tässä ilostuttaakin. Mihin se aika putoisi säännöllisellä intervalli ja kovalla tempotreenillä, jos tälle matkalle yhtään panostaisikaan..? 🙂 Viime keväänä oltiin lähellä 36.20 aikoja täysin tasaisella reitillä, mutta silloin takana oli kasa intervallitreeniä kisavauhtia kovemmalla tahdilla, joten selvä edistyminen on juoksussa siinä mielessä nähtävissä. Samoin pitkien lenkkien määrä on moninkertainen viime vuoteen nähden, nyt kuitenkin juostu talven aikana säännöllisesti, ehkä n. 3x/kk 30-40km lenkki.

loppukiri
Loppukiri!
kiitokset_kirista
Kiitokset peesistä 3-7km ja lopustakin!

 

Viikko 12

MA: Kevyttä/peruspyöräilyä 50min + kevyttä juoksua 3km (5min/km)

TI: Uintia 2.5km/37min, sis. 1000m kiihtyvänä 13.33

KE: Kevyttä juoksua 10.3km (4.57/km) + 1h kiipeilyä

TO: Uintia 2.5km/40min + kevyttä pyöräilyä 1h + kevyttä juoksua 4.3km (4.40/km)

PE: Ap: Pyöräilyä 1h15min + juoksua 3km (5min/km)

Ip: TriathlonSuomen Team Cervelon yhteisjuoksulenkki 10km (~5.20/km)

LA: Ap: Kevyttä juoksua 13km (4.41/km)

Ip: Reipasta juoksua 14km (4.08/km), sis. 10km n. 39min (3.54/km)

SU: Pitkä juoksulenkki 33km (4.25/km), sis. 16km (4.39/km) + 17km (4.13/km)

Yht: 12h21min, sis. juoksua 90.6km/6h59min, pyöräilyä 3h05min, uintia 5km/1h17min, kiipeilyä 1h

Tämä viikko taas sisälsi käytännössä vain kevyttä menoa ennen viikonloppua, vain reipas kiihtyvä 1000m uinti tiistaina, todella jumisilla lihaksilla, joten pakko olla tyytyväinen tuohon vetoon, joka tuli täysin vajaalla effortilla!  Viikonloppuna sitten aamusta vielä melko takkuista juoksua, mutta tuo nimenomainen aamujuoksu ja lihashuolto sen päälle tekivät jotain ihmeitä! Illalla juoksu kulki mahdottoman hyvin ja kevyesti reippaalla askeleella ennen saunaa. Seuraavan aamun pitkä lenkki kulki sen säestämänä todella helpon oloisesti kiihtyvänä menopaluu-reittinä, jossa paluumatka kiihdytettiin siihen kynnyksen molemmin puoliseen vauhtiin, helpolta tuntui. Pakko sanoa, ei kyllä 3h maraton ole tällä kunnolla enää kovin vaikeaa, vaikka itse sanonkin (kop kop!!) 🙂

Perjantai taas sisälsi alkuiltapäivän treenien jälkeen TriathlonSuomen Team Cervelon ensimmäisen yhteistapaamisen! Paikalta puuttui vain Anni Antikainen, joka oli työkiireiden pakkottamana poissa. Muuten kaikki muut pääsivät paikalle, hienoa nähdä lähes koko porukka, suurin osa ensi kertaa livenä. Alkuun halukkaat juoksivat noin 10km kevyen lenkin Lepuskin maastoissa ja maanteillä, osin teillä tietämättömillä, mutta lopulta taas tutuissa maisemissa. Tämän jälkeen saunottiin ja vietettiin iltaa ja hieman pääsimme kokeilemaan myös tulevan suven muotia 🙂  Tästä on ehdottomasti hyvä jatkaa taivalta TriathlonSuomen parissa, hienoja ihmisiä jokainen porukkaan kuuluva ja osaamistakin pitäisi löytyä lajien salaisuuksiin!

Kuluva viikko on yritetty taas vähän panostaa paremmin pyöräilyyn, mutta niin kiireinen viikko on ollut, että jostain on pitänyt tinkiä, ja se on uinti – yhtäkään uintia ei ole viikkoon tullut tätä kirjoittaessani! Huomenna tilanne korjataan kuitenkin!

Similar Posts