36min35s ja 275W

36min35s ja 275W

aktia 2015 tammikuu

 

Taas on pari viikkoa vierähtänyt, ja muutama kovempi rutistus on taas takana. Ainoastaan uinnissa ollaan onnistuttu jättämään kovempi meno pois, mutta yritetään korjata se tässä seuraavan viikon aikana. Tulee muuten pitkä postaus, jossa kaikenlaista tarinaa mm. aktia-cupista ja wattipyöräkokeiluista ja sulista kevyenliikenteenväylistä.

Viikko 2

MA: AP: Uintia 2.2km/36min, sis. 400m ja 200m kovempaa

IP: Kuntosalia 30min

TI: AP: Uintia 2.2km/34min, sis. 5*50m rennon kovaa

IP: Pyöräilyä 2h pk1-2 + päälle kevyt juoksu 3.7km, 5.25/km

KE: AP: Uintia 2.3km/34min, sis. 1.9k rennon reipasta (1.28/100m)

IP: Kevyttä juoksua 8.9km, 5.21/km

TO: Uintia 2km/34min

PE: AP: Uintia 2.5km/38min, sis. 2k kiihtyvä ja 300m reipas

IP: Pyöräilyä 1h40min pk1-2

LA: AP: Aktia Cupin 10km: 2km vr + 10km 36.35, 3.40/km + 6km vr

IP: Uintia 1.8km/28min

SU: Pyöräilyä 2h pk1-2 + 35min kuntopiiriä, pääosin corea

Yht: 12h32min, sis. juoksua 30.6km/2h24min, pyöräilyä 5h40min + uintia 13km/3h23min + kuntosalia 1h05min

Viikko oli mukavan tasainen, juoksu ei tällä viikolla näy dominoineen, joka johtuu pitkälti, että pitkä juoksulenkki vaihtoi paikkaa seuraavan viikon maanantaille. Hankin kuukausikortin läheiseen Töölön uimahalliin, jossa on nyt sitten helpompi käydä tekemässä lyhyempikin treeni ja palauttelemassa jalkoja jos niin haluaa. Pitää vain olla tarkkana, että ei ui käsiä tukkoon, ja kovempi uinti ei sitten maistu tai onnistu silloin kuin pitäisi. Aloitin kuitenkin uinnit varovaisesti lyhyillä uinneilla, ja alkuun tein säälittävät 400m ja 200m testit, jotka voin jo näin kahden viikon jälkeen heittää romukoppaan kun uin paljon kovempaa nyt.

Pyöräilyä tuli myös aloitettua hyvin, vaikka oikeasti kovemmat osuudet jäivätkin väliin. Tarkoitus oli kuitenkin totuttaa kroppaa sopivan mittaisiin sessioihin, joihin voisi helposti ynnätä jatkossa mukaan sen 20-40min reipasta ja kovaa aina kerta viikkoon näin alkuun. Jostain syystä en pyörällä kyllä saa sykkeitä nyt nousemaan lähellekään sitä, mitä ne viime talvena olivat vaan reidet hyytyvät ensin, mutta osasyy lienee juurikin kovempien treenien puute, ja juostessa tuntuma on, että sykkeet nousee kyllä ihan hyvin kuten ennenkin.

Juostessa viikkoon ei mahtunut/mahdutettu tämän enempää juoksua, ja sopivasti lauantain kisaan mentiin parin päivän juoksutauolla, jolloin jalat ovat yleensä virkeinä. Ei näytä pahemmin haitanneen edellisen päivän reilu pari tuntia treeniäkään. Kisa meni siinä mielessä erikoisesti, että kotona arvoin ottaakko nastakengät mukaan vai ei, mutta jätin ne kuitenkin kotiin. Jos niitä tarvitsisi, ei kovaa kuitenkaan pääsisi. Nyt oli kuitenkin kohtuu hyvä keli juosta, lämpötila otollinen, tie pääosin sula, välillä vähän lipsui, mutta ei merkittävässä määrin, niin että nastoilla olisi kovempaakaan päässyt. Toinen merkittävä seikka, joka tapahtui ensi kertaa oli se, että UNOHDIN garminin 910xt:ni kotiin, joten ”jouduin” tai ”pääsin” juoksemaan aikalailla ”luomuna”, kun ei mitään kelloa ollut matkassa. Aika metkaa se oli kieltämättä, ja tästä aiheestahan Kim myös kertoi hänen Ironman-kisastaan!

Kisassa oli mukana edelliskertoja vähemmän porukkaa, ja kovin moni ei halunnut ottaa lähtöviivalta ensimmäistä riviä, joten menin itse siihen viivalle sitten 10s ennen starttia. Kovin pitkää verryttelyä en bussin myöhästymisen takia ehtinyt tehdä, mutta hyvin juoksu lähti rullaamaan, vaikka vauhdista en mitään voi sanoakaan. 1. km mentiin kuitenkin alamäkeen varmaan aika kovaa, koska tulin kolmantena väliajalle,mm. Oona Kettunen juoksi samassa ryhmässä kanssani. Maalissa eroa oli tosin jo lähemmäs 2min, joten jotain kertoo aloituksesta, molemmilta. Tästä eteenpäin vauhti tasoittui ja matkaa taitettiin melko isossakin ryhmässä, jonka suojissa pääsi hyvin juoksemaan. Noin 4km kohdalla porukka hajosi ylämäkeen mentäessä, joten jatkettiin siitä kääntöpaikalle neljän hengen porukalla. Väliaikana huudettiin 18.15 tjs. Eli hyvää kyytiä oltiin tultu, oma kutina oli, että n. 18.30 olisi voinut olla, joten ei paha arvaus, 1. km oli varmasti reippaampaa kuin koskaan aiemmin tuolla. Viiden km jälkeen joko porukka alkoi hyytyä tai itse lisäsin kaasua, mutta lähdin ottamaan edellä meneviä kiinni. Sainkin kuuden km kohdalla yhden hyvän selän kiinni, jossa pysyin kasiin asti takana. On se vaan niin merkittävää juosta porukassa ja jonkun selkä maalina, siitä saa paljon voimia jatkaa samaa tempoa eteenpäin. Tämän kasin jälkeen otin veturin paikan, josta jouduin luopumaan kuitenkin taas ysin kohdalla, kun kaveri lähti loppukiihdytykseen. Hyvin pysyin mukana, mutta ihan en maaliviivalla päässyt ohitse enää (juoksi marras-joulukuun kisoissa 36min ja alle). Viimeinen km tultiin myös tuntemuksen mukaan selvästi kovempaa kuin aiemmat km, joten sen ansiosta varmaan jälkimmäinen puolikas tuli n. 18.20.

Pakko olla tyytyväinen juoksuun ja taas uuteen ennätykseen puolella minuutilla, 36.35 on jo kova aika. Vauhdinjako onnistui väliaikojen mukaan hyvin, vaikka 1. ja viimeinen km olivat varmasti kovimmat km, mutta niin se varmaan usein muutenkin on. Nyt ei ollut kelloa kertomassa, ollaanko jäljessä tai edellä tavoitetta, jota  ennen juoksua ei edes kyllä ollut, kun keli olisi voinut olla mitä vain ja eilispäivän treenistä ei ollut tietoa, ollaanko palauduttu riittävästi kisaan! Jotkut spekuloivat, kuinka paljon osin jäinen tai lipsuva asvaltti vaikutti loppuaikaan, mutta tuskin ihan merkittävästi. Kesäkelillä oltaisiin kuitenkin oltu ehkä napsu nopeampia, joten tämä lupailee hyvää jatkoon 🙂

Seuraava viikko meni taas uudella tavalla, kun testailin ensi kertaa wattipyörää elämässäni:

Viikko 3

MA:  Pitkä juoksu, 32km, 4.51/km, lievästi kiihtyen 5.00…4.45/km

TI: AP: Uintia 2km/33min

IP: Pyöräilyä 1h, sis. 20min rennon kovaa + 30min kuntosalia

KE: Kevyttä juoksua 16km, 4.54/km + 5*150m ruskot

TO: Lepo (tenttiin lukemista)

PE: Uintia 2.4km/35min, sis. eri mittaisia lyhyitä vetoja kovaa (mm. 50m 31s ja 100m 1.08) + Wattipyörän (pro ja trainer) kokeilemista Helsingin Liikuntamyllyssä 1h20min, sis. FTP testi, 20min osio 275W

LA: AP: yhdistelmä, pyöräilyä 1h30min pk1-2 + kevyttä juoksua 12km, 5.00/km

IP: Uintia 3km/44min, sis. 2k rennon reipasta (29min) + 1k napsu hitaampaa (15min)

SU: AP: Pitkä juoksu, 38km, 4.34/km, sis. kiihtyvää 18km 4.46/km [5.10…4.35/km] ja kiihdyttäen lisää 20km 4.24/km [4.34…4.11/km]

IP: Uintia 2.5km/37min kiihtyen 1.30…1.13/100m.

Yht: 14h36min, josta juoksua 98km/7h47min, pyöräilyä 3h50min, uintia 9.9km/2h29min ja kuntosalia 30min

Viikko tosiaan alkoi edellisen viikon pitkiksen siirtymisellä, tiistaina oli vuorossa kevyt uinti ja lyhyehkö pyöräily, ei vain jotenkin jaksanut istua pyörän päällä pidempään. Keskiviikkona aamupäivästä kevyt juoksu sis. ruskot, mutta muuten helppoa vitosta. Torstaina piti käyttää koko päivä opiskeluun myöhään, joten tiedä sitten siitä levosta, henkisesti rankkaa tällainen :p Perjantaina oli altaassa hyvä meno, ja kovempaakin olisi päässyt, olisikohan pitänyt tehdä uintitestit tähän, kun parin todella kevyen päivän jälkeen ui? Noh, se mahdollisuus oli, mutta totesinpa vain, että parasta uintia sitten viime kevään ellei parempaakin. Tuttuja myös altaassa, joka on harvinaista, oli mukava polskia siellä. Illasta sitten wattipyörien testailua.

Liikuntamylly on kyllä hyvä paikka tähän. Voi juosta sisäradalla juoksut jos yleisurheilualue on vapaa, ja lisäksi on punttisalit ja muut vermeet, ja erillisessä paikassa on 5 wattbike prota ja 2 wattbike traineria (en muista niiden eroa, trainerissa nyt oli pehmeämmän näköinen satula, prossa ns. kilpasatulan näköinen. Lisäksi muistan lukeneeni, että prossa vastukset alkavat ja päättyvät vähän korkeammalle?) . Lisäkseni siellä ajoi yhteensä kaksi muuta hlöä välillä, osan aikaa ajoin sitten yksin. Erinäisiä ohjelmia katselin, ja tein tuon karmivan 5+20min all-out testin. 20min aikana saavutin 275W, joka alun 5min jälkeen oli vielä n. 278W, joten vähän tuli takkiin loppumatkasta. Ihan kohtuu kuitenkin, kun ei ollut juuri aavistusta tasosta. Jatkossa tekisi mieli kuitenkin koittaa erilaisia testejä, mutta toisaalta sitten jää se testin vertailtavuus pois. Kuitenkin 20min testi on eri kuin esim. 30min testi tai koko 60min testi, jossa ei enää arvuutella! 🙂

Lauantaina kiireisenä ihmisenä aamulla tein pienen yhdistelmätreenin ennen menoja ja illalla menojen jälkeen rentoa kelailua. Pitäisi opetella välillä uimaan oikeasti hiljaakin, eikä vain tekniikkatreenissä. Hitaasti uidessa tuntuu kuitenkin tekniikka hajoavan enemmän kuin rennosti uidessa? Jotain on varmaan vielä pielessä uintiasennossa ja tekniikassa siis kevyemmässä uinnissa, joka varmasti jollain tavalla myös heijastuu kovempaan uintiin, vaikka sitä ei tiedosta samalla tavalla. Sunnuntaina oli vuorossa sitten viikon oma pitkis, joka olikin mukavaa rallattelua siinä alun vertymisen jälkeen pk2-aerk-vk1-välillä, ihan lopussa n. 4.20 vauhdilla tuntui, että hengitys lähtee kiihtymään enemmän, sitä ennen oli helppoa menoa kyllä. Tiet olivat pk-seudulla noin 95% sulaa, hiekkaa oli toki sitten joka paikassa ja vain harvassa paikassa omalla lenkillä oli hiekoittamatonta kevyenliikenteenväylää peilijäällä (sitä kuitenkin oli, ihan mahdotonta luistelua!).

Viikko siis onnistuneesti takana, ja seuraava taas edessä! Vähän sovelletaan aikatauluja muutamien menojen takia, mutta yritetään saada kehittävät treenit tehtyä. Jospa saisi reippaan intervalliuinnin, pyörällä vk-treenin ja juosten olisi tarkoitus tehdä nopeusvetoja, ja mahdollinen pitkis sunnuntaina jossain vaiheessa jos ehtii.

Similar Posts