Viikko 44 – Ensimmäinen ultrajuoksu!

Viikko sujahti mukavasti, vaikka kiirettä piti edeltäviä viikkoja enemmän. Kuitenkin jokaista lajia ehti kerran tai pari kuitenkin harjoittamaan, joten hyvin saatiin monipuolinen treeniviikko kasaan. Viikon selvä kohokohta oli jo edellisessä postauksessa mainittu Viikin Viiskytviis, 55km ultrajuoksu. Siitä lisää sitten alla.

MA: Kevyttä pyöräilyä 1h15min

TI: Kevyt porukkalenkki 19.3km, 5:40/km

KE: Ap: Uinti 2.05km/35min Ip: Kiipeily 1h + kiihtyvä juoksu 13.65km, 4:30/km + lankutusta 10*3min/1min

TO: Lepo

PE: Uinti 3km/48min + pyöräilyä 1h30min

LA: Ap: Viikin Viiskytviis, juoksua 55km, 4:40/km + pyöräilyä 1h vr Ip: Kiipeily 1h

SU: Lepo

Yht: 14h45min, josta juoksua 87.95km/7h07min, pyöräilyä 3h45min, uintia 5.05km/1h23min, kiipeilyä 2h ja lankutusta 30min

 

Viikko lähti kevyesti käyntiin pyöräilyllä, ja sitä seurasi hyvin kevyt yhteislenkki opiskelijaporukalla.Keskiviikkona uinti oli pelkkää tekniikkaa ja kevyttä, ja illalla kävin vielä sitten kiipeilemässä ja juoksemassa kiihtyvän lenkin, jossa vauhti kiihtyi kevyestä reippaaseen, ehkä pk->vk1, vauhtina 5min/km -> 4min/km.Torstai oli kiireinen päivä, joten taisi tulla kuukauden ainoa täysin urheiluton päivä. Perjantaina sitten kävin uimassa ja sain ihan hyvää tekniikkasettiä tehtyä ja perusvauhtisia 250m pätkiä uitua. Muuten taas tosi kevyttä. Päälle vielä polkaisin pienen intervallipitoisen session, jossa muutamia 4min pätkiä reippaasti.Lauantai oli sitten ensimmäisen ultrakisan aika. Päälle ennen ja jälkeen yhteensä 1h pyöräilyt paikanpäälle ja kotiin. Illalla sitten kiipeilykerhon toimissa järjestettiin opiskelijoille kiipeilypäivä/ilta ja pidettiin hauskaa. Pääosin kevyttä kiipeilyä, vaikka jalat olivat yllättävän hyvät illallakin vielä. Sunnuntai taas lepoa. Huimat kaksi vapaapäivää tuli viikkoon siis.

 

Viikin Viiskytviis, 55km ultrajuoksu:

Aamu valkeni aurinkoisena ja viileänä, lämpötila pyöri siinä nollan molemmin puolin. Söin puuroa hillosilmällä. Tajusin hetken päästä, että ihan jokainen kauppa ei olekaan auki, joten piti lähteä vähän aiemmin matkaan, jotta ehdin koukata auki olevan kaupan kautta, kun juoksu starttasi klo 9.30. Kiire siinä meinasi silti tulla, hiki ainakin virtasi selässä heti pysähdyttyä. Hyvä alkulämppä siis :p Eväiksi otin kotoa banaanin, kaupasta ostin pullon jaffaa ja twixin. Eiköhän näillä pärjätä, normaalilla pitkisellä joko juon pienen pullon juotavaa tai sitten en mitään, en ole ainakaan syönyt mitään.

Ehdin paikalle 7min ennen lähtöä, joten hyvin ehti laittaa juoksukamat päälle ja odottaa lähtöäkin. Startti tapahtui tasan 9.30, kuten oli sovittu. Paikalla oli 27 urheaa juoksijaa, joista lähes kaikki juoksivat koko matkan, eli 11 kierrosta Viikin Viitoselta tuttua 5km hiekkapohjaista lenkkiä. Taisi olla myös monelle ensimmäinen maratonia pidempi matka, joten meitä ns. rookieita oli aika monia oppimassa. Lisäksi oli mukana sitten ihan koviakin kavereita, mm. Sparthalonin käyneitä.

Viikin Viiskytviis 2014

Olin varautunut siihen, että ei taida kukaan haluta lähteä juoksemaan samaa vauhtia itseni kanssa, joten lähtösuorasta alkaen juoksin yksin. Toki muutamien kierrosten päästä aloin saavuttaa tasaisesti muita ihmisiä kierroksella ja myöhemmin kahdella, jolloin oli hetki aikaa jubailla, kunnes jatkoin taas matkaa omaan sopivalta tuntuvaan rentoon tahtiin. Tavoite oli edetä hyvältä tuntuvaa vauhtia, jota jaksaa hyvin loppuun asti ilman puristusta ja hengästymistä.

Alkuun reitillä ei ollut paljoa muita kulkijoita, mutta puolen päivän aikaan reitillä oli jos jonkinlaista kävelijää, lenkkeilijää, koiranulkoiluttajaa tai lintubongaria. tämä oli toki vain positiivista, kun kokoajan näkee ihmisiä. Ei ole ollenkaan varmaa, että keskuspuistossakaan aina näkee paljoa ihmisiä, jos sää olisi hiemankaan heikompaa.

Alusta asti vauhti alkoi pyöriä siinä 4:45-4:35/km välillä, riippuen reitin kohdasta. Reitillä oli helppo seurata kilometrien kulumista, kun joka kierroksella ne tulivat samaan kohtaan, joten pystyi vertaamaan edellisen kierroksen vastaavaan pätkään. Tietyt kilsat olivat hieman nopeampia kuin muut, mutta pääosin reitti on helposti juostavaa ulkoilutietä metsän laidassa ja peltoaukeilla.

Ensimmäinen kierros meni 23:25, ja toinenkin 23:36 (47:01 kymppiin). Kolmas meni rahtusen reippaammin 23:13, ja vielä en jäänyt tauolle, kuten en normaalistikaan pitkiksellä vielä 15km kohdalla voisi kuvitella käyväni kaupan kautta ostamassa juotavaa. Neljäs kierros vei 23:38, johon sisältyy lyhyt juomatauko (n.20s). Mitäpä sitä turhia jäämään huoltoalueelle, kun matkaa on vielä edessä.

Ajatuksissa olin jakanut reittiä useaan erilaiseen osaan. Helpoin oli toki 27.5km kohta, jonka jälkeen olisi enemmän juostu kuin matkaa olisi jäljellä, joka henkisesti helpottaa selvästi. Toinen sellainen kohta oli 20km kohta, paristakin syystä. Jaoin reitin mielessä kolmeen osaan: 20km, 40km ja 55km. Eli “kolmanneksiin”. Lisäksi 20km kohdasta olisi jäljellä vielä ns. pitkä lenkki “enää” jäljellä. Toki ajatus voi kuulostaa ikävältä, mutta jaloissa ei ollut mitään tuntemuksia ja pitkiksilläkään sellaisia ei ollut tullut, joten tuon pystyi yllättävän helposti kuvittelemaan. Lisäksi helppo kierroskohtainen jako, eli 6 kierroksen, eli 30km kohdalta on enää vähemmän kierroksia jäljellä kuin takana. Myös 37km kohta ja 3h kohta olivat sellaisia, jotka olivat helposti miellettyjä, kun pisimmät lenkit nyt ovat olleet sellaisia. Sen jälkeen mentäisiin “yli aiemman”. Seuraava kohta oli tietenkin maraton, 42.2km kohta joka oli piirretty jopa sinne hiekkatiehen!

Juomatauon jälkeen jatkoin matkaa, ja seuraavat pari kierrosta sujahtivat 23:01 ja 24:00, kun pysähdyin 30km kohdalla taas juomaan ja syömään banaanin. toki sen banskun voisi syödä lennossa, jolloin aikaakaan ei menisi, mutta ei sitä pitkisellä niin kiire sentään ole 😉 Tästä se helpotus vasta alkoikin, kun loppumatka oli enää jäljellä. 25km tosin silti…

Kaksi seuraavaa kierrosta menivät hyvin 22:58 ja 23:44, kun 40km kohdalla otin viimeisen kerran juotavaa ja söin puolikkaan twixistä. Maratonin kohta odottaisi seuraavalla kierroksella. Maratonin kohdalle saavuinkin ajassa 3:17 ja sekunnit päälle. Että sellainen, pk-maraton, eikä olisi vielä edes ohi 🙂 Tästä olisi sitten mielessä “enää noin tunti”, joka oli yllättävän helppo ajatus reilun 3h juoksun jälkeen. Tämä kierros meni 23:02.

noin 47km kohdalla saavutin tapahtumassa viimeiset minun “perässä” juoksevat, joiden kanssa sitten päädyin juoksemaan ja jubailemaan kierroksen loppuun vähän hitaampaa vauhtia, n. 5:00/km. Kierrokseen kului 24:04. Kaksikko, jonka kanssa juoksin, jäi kierroksen vaihteessa tauolle, ja päätin jatkaa itse matkaa, kun enää vain 5km olisi jäljellä ja olo täysin hyvävoimainen. Päätin juosta viimeisen kierroksen “reippainta” vauhtia, ja kierrokseen kului 21:53. Lievä vauhdinlisäys oli helppoa, kun alkumatka mentiin sopivan kevyttä vauhtia. Ainoastaan jalkapohjat alkoivat hieman lopussa kertoa, että ollaan sitä tampattu ulkoilutietä jo hetken aikaa. Muuten, esim. lihakset tai muut ns. normaalit paikat eivät kertoneet mitään, ja hyvin kulki.

 

Loppuaika oli oman kellon mukaan siis n. 4h16min ja sekunnit päälle ja keskivauhtina alusta loppuun n. 4:40/km. Tauot ottivat n. 2-2.5min, mutta nyt ei toki mikään kiire ollut mihinkään 🙂

Haluan vielä mainita, että erinomainen tapahtuma, kuten tuo ns. normaali yksikierroksinen Viitonenkin!

Loppuun voisin tokaista: Pakko myöntää, mutta ainakin 50km kävely rinkan kanssa tuntuu huomattavasti raskaammalta kuin tällainen 55km juoksu. Eli vaikka yleensä sanotaan, että ei se matka tapa vaan vauhti, niin se sopii kummin päin vain. Oli vauhti liian kovaa, tai sitten kuten kävelyssä: Liian hiljaa ja jalkapohjat ja muutenkin lihakset jumittavat huomattavasti enemmän kuin tällainen ns. normaalivauhtinen juoksu.

 

Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia viikkoja. Ensi viikko on taas aavistuksen kiireinen, joten hyvä onkin pitää lyhyt kevyt jakso tähän väliin, ja katsellaan loppuviikosta taas enemmän.

run hard

Similar Posts