Talviharjoittelu

Triathlonin talviharjoittelu

Kun aktiivinen kisa- ja harjoittelukausi on ohi, triathlonistit pitävät usein taukoa lajitreenistä – tai vähentävät sitä merkittävästi. Ylimenokausi on toisille muutaman viikon kestävä totaalinen irtiotto harjoittelusta; toiset taas saattavat muutaman kuukaudenkin urheilla juuri miten huvittaa ja mitä lajeja huvittaa. Tauko tavoitteellisesta, tiukasta harjoittelusta tekee sekä mentaalisesti että fyysisesti hyvää. Kun on levännyt kunnolla ja keskittynyt muuhunkin kuin polkimien veivaamiseen, käsivetoihin ja juoksun rullaavuuteen, maistuu triathlontreeni taas paremmin.

Kun on hetki hengähdetty ja kerätty motivaatiota, alkaa seuraavan kauden suunnittelu. Asetetaan pääkisatavoite, aikatavoitteet ja muut kilpailukautta rytmittävät tapahtumat (lue lisää Suomessa kilpailtavista triathlonkisoista täältä). Myös nurkan takana odottava talviharjoituskausi on syytä suunnitella huolella. Tutustu talviharjoittelun mahdollisuuksiin alla olevien linkkien kautta. Muita hyödyllisiä aiheita ovat esimerkiksi uintitekniikkaan liittyvät harjoitteet (täällä).

Hiihto

Harjoittelun rytmitys

Ylimenokausi – mitä nyt

TriathlonSuomen valmennus

Moni triathlonisti harjoittelee tavoitteellisesti ja käyttää siihen viikossa paljon aikaa. Tavoitteet ovat korkealla ja halu tehdä asioita on suuri. Itse omien harjoitusohjelmien tekeminen ja niiden noudattaminen on kuitenkin hankalaa ja aikaa vievää. Saatat lukea triathlonkirjoista tai esimerkiksi tältä sivustolta, miten pitäisi harjoitella. Se, että tiedät miten pitäisi harjoitella ei ole tae sille, että harjoittelet niin. Kun et ole vastuussa harjoittelustasi kenellekään, tulee harjoitusten sisältöä muutettua ja harjoituksia tulee jopa jätettyä väliin. Oikeanlaisen progression sisällyttäminen ohjelmaan voi olla vaikeaa ja omien heikkouksien ja vahvuuksien tunnistaminen sekä niiden harjoittaminen vaatii ajatusta ja objektiivista suhtautumista omiin kykyihin.

Mitä tavoitteellisemmin harjoittelet, sitä oleellisempaa on, että jokaisella harjoituksella on merkitystä: se vie kehitystäsi eteenpäin. Siksipä monet alkavat kääntyä triathlonvalmentajien puoleen. Valmentaja hioo harjoitusohjelman jokaisen triathlonistin tavoitteiden, lähtötason ja elämäntilanteen mukaan oikeanlaiseksi. Valmennussuhde tuo jämäkän kehyksen pitkäjänteiselle työlle. Valmentajilla on myös monien vuosien kokemus harjoittelusta ja kilpailemisesta; he tietävät, millainen harjoittelu vie optimaalisesti eteenpäin. Parhammillaan valmentajat ottavat hyvinkin tieteellisen lähtökohdan triathlonharjoitteluun ja yhdistävät sen vankkaan käytännönkokemukseen lajista. Tällaista tieto- ja taitokombinaatiota harvoilla on. Siksipä valmentajan tai edes valmennusohjelman hankkiminen kannattaa. Miksi tuhlata arvokasta aikaa harjoitteluun, joka ei kehitä optimaalisesti?

TriathlonSuomi julkaisee oman ilmaisen harjoitusohjelman aivan lähiaikoina. Harjoitusohjelma on suunnattu aloitteleville triathlonisteille, jotka tähtäävät triathlonin perusmatkalle. TriathlonSuomen valmentaja tekee myös personoituja harjoitusohjelmia. Parhaimmillaan voit myös liittyä valmennusrinkiin, jossa valmentajamme on henkilökohtainen koutsisi. Näistä pian avautuvista palveluista lisää aivan lähipäivien aikana.