Joroisten puolimatkan SM-kisan ennakko

Ensi lauantaina kisattava Finntriathlon Joroinen on Suomen triathlonkesän ehdoton ykköstapahtuma. SM-statuksen omaava puolimatkan kilpailu kerää kaikki Suomen huiput yhteen samaan kisaan niin miesten kuin naistenkin puolella. Kilpailu myytiin loppuun lähes välittömästi lipunmyynnin avauduttu viime kesänä, joten kilpailu nauttii suurta suosiota myös harrastajien keskuudessa. TriathlonSuomi tulee tarjoamaan reaaliaikaista kisaseurantaa lauantaina suoraan paikan päältä.

Suomen miestriathlonistien taso on noussut vuosi vuodelta ja useampi kaveri kolkuttelee jo ovia menestykseen kansainvälisissä kisoissa. Naisten puolella kärki on kapea, mutta sinnekin on uusia nimiä tyrkyllä. Seuraavassa TriathlonSuomen veikkaukset mitalisteista ja tiukimmista haastajista esittelyineen.

Miehet

1. Darby Thomas
Suomen triathlonin tämän hetken ehdoton ykkösnimi. Siirryttyään ammattilaiseksi vuonna 2012 hän on dominoinut Suomen kisoja mielensä mukaan. Hänellä on tältä kaudelta kovimmat meriitit suomalaisnimistä oltuaan kuudes Etelä-Afrikan Ironmanilla, seitsemäs Lanzaroten Ironmanilla sekä voitettuaan Suomessa sprintin SM-kultaa ja Kiskon perusmatkan kilpailun. Thomaksella täytyy tulla jotain ongelmia kisan aikana, jotta muilla on mahdollisuuksia voittoon.

2. Jarmo Hast
Hast on ollut pitkään kärkinimiä Suomessa ja on tehnyt tulosta myös kansainvälisissä kilpailuissa. Häneltä löytyy tältä kaudelta 22. sija Melbournen Ironmanilta sekä viides sija Cairnsin Ironmanilla. Hast tähtäsi tälle vuodelle Pro-sarjassa paikkaan Ironmanin maailmanmestaruuskilpailuihin Havaijille, mutta on joutunut siirtämään katseensa jo kohti ensi kautta tämän osalta. Hastin kaapista löytyy useita SM-voittoja muutamien vuosien takaa sekä hopeamitalit kahdelta edelliseltä vuodelta.

3. Jens Dahlman
Yllätysnimenä mitaleille nostetaan Jens Dahlman, jolla ei vielä toistaiseksi löydy sijoitusta kolmen parhaan joukkoon Joroisilta. Hänellä on ollut jo useamman vuoden ajan nousujohteinen sarja oltuun vuonna 2010 13., 2011 8. ja 2013 6. Tänä vuonna Dahlman on käynyt kilpailemassa puolimatkalla Mallorcalla, jossa hänen sijoituksensa oli 31. Suomessa hän voitti kesäkuun alussa Vantaa Triathlonin perumatkan kisan sekä sijoittui Kiskon perusmatkalla toiseksi Darby Thomaksen jälkeen.

Yllättäjäkandidaatit: Tuukka Miettinen & Panu Lieto.
Molemmat ovat pitkään olleet mukana SM-kisoissa kärkipäässä ja Miettiseltä löytyy jopa voitto vuodelta 2011. Miettinen on keskittynyt tällä kaudella pääasiassa treenaamaan Joroisille sekä sykyllä oleviin ETU:n täysmatkan MM-kisoihin. Häneltä löytyy tältä kaudelta voitto Finntriathlon Vierumäen perusmatkan kisasta. Lieto puolestaan on ottanut SM-pronssit kahtena edellisenä vuotena, mutta on tällä kaudella kilpaillut hyvin säästeliäästi. Hän on ollut muutamassa ETU:n kilpailussa sijoittuen 23:ksi ja 57:ksi sekä keskeyttäen perusmatkan EM-kisoissa. Päivän kisakunto saattaa olla mitä vain.

Naiset

1. Kaisa Lehtonen
Jos Thomas on miesten puolella ehdoton ennakkosuosikki, Kaisa Lehtonen on vielä selvempi voittajaehdokas naisten sarjassa. Lehtosella on toissa vuodelta hopeaa sekä viime vuodelta kultaa ylivoimaisella suorituksella. Hän on tällä hetkellä yksi harvoista naistriathlonisteista, jotka panostavat täysillä treenaamiseen. Kaisa on kiertänyt tällä kaudella muutaman ETU:n perusmatkan kisan sijoitusten ollessa 11. ja 21. sekä kävi voittamassa Sääksissä sprintin SM-kultaa.

2. Tiina Boman
Boman on Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin naistriathlonisti. Häneltä löytyy paljon kovia kansainvälisiä suorituksia täysmatkalta viime vuosikymmeneltä, mutta on kunnostautunut myös puolimatkalla ottamalla useita SM-voittoja. Vaikka edellisestä kultamitalista on muutama vuosi vierähtänyt, on hänellä silti hopeaa ja pronssia kahdelta edelliseltä vuodelta.

3. Maria Söderström
Söderström on pitkän linjan kestävyysurheilija, joka vasta viime vuosina alkoi kilpailla triathlonissa. Hänellä on viime kaudelta plakkarissa pronssimitali Joroisilta. Tällä kaudella Söderström on voittanut sekä Vantaa Triathlonin sprinttikisan että Kiskon perusmatkan ja lisäksi hän sijoittui neljänneksi Sääksin SM-sprintissä.