Joroisten ennakko

Lauantaina kisataan triathlonin puolimatkan Suomen mestaruuksista Joroisilla, jonne kerääntyy kaikki Suomen kovimmat triathlonistit. Palkintorahat ovat monelle merkittävät, kun molemmissa sarjoissa voittajalle on tarjolla 4000 € potti, jonka lisäksi myös muut viiden parhaan joukossa saavat tuntuvia rahapalkintoja.

TriathlonSuomi on seurannut tarkasti suomalaisten edesottamuksia kauden aikana ja teimme oman ennusteemme kilpailujen kärkinimistä.

Miesten kilpailu

1. Darby Thomas
Darby on vuodesta toiseen Suomen miesten ykkösnimi. Poikkeuksellisesti tällä kaudella hän on joutunut kahdesti sprtinttimatkalla tulevaisuudenlupaus Henrik Goeschin yllättämäksi. Kuitenkin pidemmillä matkoilla haastajaa tuskin löytyy. Darbylta löytyy tältä kaudelta Ironman 70.3 –kisoista sijoitukset 6. ja 10. Darbyn lyöminen vaatii muilta hyvää onnistumista.

2. Jarmo Hast
Jarmo on toinen Suomen miestriathlonisti, joka todella panostaa lajiin. Viime vuonna Joroisten kisa jäi väliin sairasteluiden takia, mutta tänä vuonna hän on varmasti iskussa. Jarmolta löytyy tältä kaudelta Ironman Texasin 10. sija sekä Vierumäen perusmatkan voitto. Hastin palkintokaapista löytyy useampikin SM-kulta muutamien vuosien takaa.

3. Teemu Lemmettylä
Teemu on osoittanut kovaa kisakuntoa ja johtaakin tällä hetkellä Finntriathlon-sarjaa. Hän voitti muut mitalikandidaatit Vierumäen perusmatkalla ja hyötyy suhteellisesti lyhyemmästä uinnista puolimatkan kisassa.

Haastajat: Panu Lieto, Tuukka Miettinen, Jens Dahlman
Panu Lieto oli viime vuoden hopeamitalisti ja varmasti tänäkin vuonna kovassa kunnossa. Kuitenkin tappio Lemmettylälle Vierumäellä laittaa hänet haastajan rooliin. Tuukka Miettiseltä puolestaan löytyy voitto Joroisilta vuodelta 2011. Tuukka voitti Lemmettylän Vanajanlinnan sprintissä, mutta joutui Vierumäellä antautumaan selkeällä erolla. Varmasti mukana kärkimenoissa, mutta mitali vaatii todellista onnistumista. Jens Dahlman on tasaisesti noussut Suomen kisojen tuloksissa viimeisten vuosien aikana huipentuen viime kesänä Joroisilla SM-pronssiin. Kuitenkaan tämän kauden tulokset eivät ole olleet yhtä vakuuttavia ja Vierumäen perusmatkalla hän jäi 10 minuuttia kärjelle. Jens oli kisaamassa Ironman Lanzarotella, jossa myöskään kisa ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Naisten kilpailu

1. Kaisa Lehtonen
Suomessa on tällä hetkellä yksi nainen ylitse muiden ja kukaan ei pysty häntä haastamaan ilman Kaisan merkittäviä ongelmia. Kaisalta löytyy viimeisimpinä saavutuksina ETU:n puolimatkan euroopanmestaruuskisojen voitto sekä ITU:n pitkänmatkan MM-kilpailujen pronssisija. Kisakunto pitäisi olla kohdillaan.

2. Maria Söderström
Maria on viime vuoden hopeamitalisti sekä tältä vuodelta löytyy Vanajanlinnan sprtintistä kolmas sija ja Vierumäen perusmatkalta voitto. Vaihdettuaan juoksemisesta triathloniin on meno ollut tasaisen nousujohteista. Vaikka Maria on lyhyemmilläkin matkoilla pärjännyt hyvin, puolimatkan kisa suosii häntä verrattuna Vierumäen ja Vanajanlinnan kilpakumppaneihin.

3. Venla Koivula-Huttunen
Venla oli viime vuonna neljäs, kun nyt jo eläkkeelle jäänyt Tina Boman kiilasi hänen ja Marian väliin. Tänä vuonna tuskin kukaan kiilaa heidän väliinsä ja Venla saa kisan jälkeen kaulaansa SM-pronssia. Venla lunasti jo paikan Havaijin täysmatkan MM-kisoihin Etelä-Afrikan Ironmanilta.

Haastajat: Aino Luoma, Mira Leskinen
Aino voitti viime vuonna N25-29 sarjan ja tänä vuonna hän on jo hakenut kolmannen sijan Ironman 70.3 Kronborgista. Aino pistää varmasti tiukille taistelun mitaleista. Mira Leskinen voitti Vanajanlinnan sprintin sekä otti toisen sijan Vierumäen perusmatkalla. Nuorelle urheilijalle puolimatka voi kuitenkin olla vielä liian pitkä mitalisijoitusten tavoittelua ajatellen. Varmasti tulemme kuulemaan hänestä tulevina vuosina myös pidemmillä matkoilla.