Triathlon Espoo, Valmennuskuvioita ja Ironman South Africa

Ensi kauden kuviot alkavat nyt selkiytyä ja treenisuunnitelmat olemaan askeleen pidemmällä. Kävin viikko sitten pitämässä aloitussessio valmentajani kanssa ja suunnitelmat ainakin itselleni kuulostavat hyvältä. Kisojen suhteen eilen paljastettu Espoon puolimatkan kilpailu kuulostaa todella mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Olisihan se mahtavaa päästä kisaamaan kotiseudulla Espoon kauniissa maisemissa. Ja mikä parasta, ei tarvitse matkustaa mihinkään kisaa varten! Ensi kauden kisakalenteri muutenkin on hyvin pitkälle jo suunniteltu. Suurimmat kisat on päätetty ja sitten katsotaan, mitä lyhyempiä matkoja saadaan sovitettu kalenteriin.

Triathlon Espoo

Tästä ei vielä paljoa ole julkisuuteen kerrottu.

Julkaisu käyttäjältä TriathlonSuomi.

Tapahtuma-ajaksi on annettu kesä-heinäkuun vaihde ja matka on puolikas. Tapahtumasivut ja ilmoittautuminen aukeavat lokakuun alussa.

Tämä tapahtuma tarjoaa loistavan mahdollisuuden kilpailla puolimatkalla pääkaupunkiseudulla. Tarkkaa päivämäärää kisalle ei ole annettu, mutta kuun vaihteesta puhuttaessa voi olettaa kisan olevan joko 27.6. tai 4.7. Joroisten kisa on siis tästä 2-3 viikon päässä, jolloin tämä menee loistavasti myös valmistavana kisaharjoituksena SM-kisoja varten.

Käytännössä kaikissa isomissa kisoissa on samassa yhteydessä myös lyhyempä matkoja, joten voisi kuvitella täältäkin semmoisia löytyvän. Eli kannattaa laittaa tapahtuma mieleen, vaikka olisi keskittynyt lyhyemmille matkoille.

Valmennus

Viime viikonloppuna kävin juttelemassa valmentajani, Jarno Piikin, kanssa omista tavoitteistani, panostamisestani lajiin ja menneistä sekä nykyisistä treeneistä. Näiden keskusteluiden pohjalta Jarno lähtee luomaan minulle personoitua harjoitusohjelmaa, joka huomioi tavoitekisani, käytössä olevat treenitunnit, muun henkilökohtaisen elämän ja harrastukset sekä adaptoituu muuttuviin tilanteisiin (sairastumiset, matkat yms.).

Annoin hänelle täydet valtuudet rääkätä minua ja en laittanut mitään rajoitusta treenitunneille. Tietysti päivätyötä tekevällä ihmisellä ei ikinää päästä ammattiurheilijoiden tuntimääriin, mutta eiköhän treeniohjelmaan tule 15-20 tuntia harjoituksia viikkoa kohden. Toivottavasti pystyn vielä lisäksi noudattamaan suunnitelmaa :)

Minulla on kolmen viikon päästä Espoo Rantamaraton, ja treenit tällä hetkellä keskittyvätkin siihen valmistautumiseen. Kuitenkin välittömästi maratonin jälkeen alkaa valmistautuminen kohti ensi vuoden ykköskisaani, joka poikkeuksellisesti tulee olemaan jo keväällä. Mietin pitkään Ironman Taiwanin ja South African välillä ja päädyin tekemään pienen listauksen reissuun vaikuttavista asioista.

Taiwan SA
Ajankohta 12.4. 29.3. Neutraali
Matkustusaika 16 h 20 h Neutraali
Aikavyöhyke + 6 h + 0 h + SA
Aikaisemmin käynyt Kyllä Ei + SA
Kokonaiskustannus Ei merkittäviä eroja
Kona-paikkoja 1-2 3 + SA, oletettavat määrät M25-29

Listauksen tehtyä valinta oli helppo, kun ei ollut yhtään tekijää, joka olisi puhunut Taiwanin kisan puolesta. Jopa tuo SA:n aikaisempi aika on positiivinen asia, kun jää pari viikkoa enemmän aikaa ennen Suomen kisojen alkua. Konapaikasta en edes uskalla tässä vaiheessa kauheasti haaveilla, mutta olettaisin sen irtoavan helpommin Etelä-Afrikasta, kun siellä on jaossa 50 paikkaa vs. 25 paikkaa Taiwanissa. Tänä vuonna ikäryhmän kolmas sija Etelä-Afrikassa vaati 10:06:24. Tämä aika ei tunnu täysin mahdottomalta saavuttaa, mutta vaatii onnistunutta treenikautta sekä hyvää kisaa. Ja mikään ei tietysti takaa, että tämänlaisella ajalla ensi vuonna irtoaa paikka MM-kisoihin.

Tulen blogissani seuraamaan aktiivisesti valmennuksen ja personoidun treeniohjelman etenemistä sekä sen tuomia hyötyjä. Toivottavasti moni pystyy saamaan siitä jotain irti ja mahdollisesti hyötyä itsellekin. Jarnon valmennusohjelmat ovat myös tulossa saataville kaikille TriathlonSuomen kautta aivan lähiaikoina.

Kisakalenteri 2015

Kuten edellä mainittu, aloitan kisakauteni jo aikaisin keväällä Ironman South Africalla. Tämän jälkeen on hyvin aikaa palautella ja treenata kohti kesän kotimaisia kisoja. Kesän alkuun tulee varmasti otettua lyhyempi matka Vantaalla tai Sääksissä. Espoon puolimatka kesäkuun lopussa on todella houkutteleva tapahtuma. Se mukavasti valmistaisi kohti Joroisia, joka on toinen pääkilpailuni ensi kesänä. Kolmanneksi pääkisaksi tulee vielä täysmatkan SM-kisat elokuussa. Ja, jos nyt jostain syystä kutsu Havaijille kävisi, sitten jäisi SM-matka väliin ja keskityttäisiin siihen, mutta tätä on ihan turha tässä vaiheessa miettiä yhtään sen enempää.