Se on sitten arki nyt täällä

Kesän viimeisinä päivinä siis hommasin itselleni valmentajan joka nyt miettii millaista treeniä teen milloinkin. Hän ei ole asettanut vielä ainakaan mitään tuntirajotteita minulle, että kuinka paljon pitäisi treenata. Varmaan sen takia kun hän näkee mitä olen tehnyt Garmin Connect palvelun kautta. Ilmeisesti olen tarpeeksi nyt tehnyt. Merkittävää onkin ollut se, että teen matalilla sykkeillä. Nyt ollaan keskitytty peruskestävyyteen ja ohjeena on ollut, ajallisesti pitkiä lenkkejä, matalalla sykkeellä.

Miten sitten perheellinen mies löytää aikaa tällaiseen treenaamiseen? Pitäisi siis tehdä ajallisesti pitkiä lenkkejä?

stats
Yhteenveto 1.9. – 22.9

Syyskuun ensimmäisestä päivästä lähtien tähän päivään on löytynyt kuitenkin aikaa. Treenikilometrejä on tullut liki 160km (tästä puuttuu Tough Viking) ja aikaa mennyt pikkasen rapiat 25 tuntia. Itse olen tähän tahtiin todella tyytyväinen, tavoitteet kun on puolimatkalla ja maratonilla ensi kesää ajatellen. Sykekin on pysynyt matalana, juuri niin kuin valmentaja on käskenyt. Mutta miten sitten ehdin tekemään nämä, kun kuitenkin on perhettä ja itse jopa tykkään tehdä lasten kanssa asioita. Lauantai aamuisin lähden yleensä lasten kanssa leikkikentälle leikkimään, ja kyllä minäkin siellä leikin, enkä tuijota älyluuria. Olen ratkaissut treeni ongelman sillä, että treenaan tosiaan paljon aamuisin, tämä tarkoittaa heräämistä n. klo 4:30 viimeistään, kyllä iltaisin nukahdan hiukan yhdeksän jälkeen. Yhtenä iltana viikossa sallin (siis vaimoni sallii minulle) itselleni sen, että käyn iltatreeneissä. Viikonloppuisin käyn lenkillä joko varhain aamulla, tai sitten ns. päiväuniaikaan. Tämä on lounaan ja välipalan välinen aika. Eli meidän perheessä kello 11:00 alkaa lounas, ja kello 14:00 on välipala. Oli viikonloppu tai ei, meillä on päivät rytmitetty ruokailun mukaan koko perheellä. Tämä on aina ollut meidän kotona tapana, niin itsellä oli todella helppoa ryhtyä syömään 3 tunnin välein, niin kuin valmentaja määräsi. Ruokailujen sisältö vaan muuttui jossain määrin.

Teenkö samaa kuin muut Triathlon harrastajat?

Huomaan kysyväni itseltäni tätä jatkuvasti. Teenkö tällä hetkellä samaa juttua kuin muut triathlon harrastajat joilla on ensi kesänä taas niitä kisoja edessä. Olen muutamista blogeista huomannut, että kyllä! Samaa ne muutkin puuhaa. Itsellä on paino pudonnut hienosti, vaikkakaan en ole niin tiukalla kuurilla kuin mitä Kimmo, mutta itsellä tämä nykyinen ruokavalio on jäänyt aika pysyväksi. Toki ekat pari viikkoa vedin todella tiukasti ruokavalion mukaista ruokaa, ei yhtään herkkuja. Nyt taas on yksi herkkupäivä viikossa, mutta sekin todella niukka. Vielä ongelmia tekee se kerran viikossa iltatreeni. Itsellä on vähän hankala keksiä mitä syödä sellaisen jälkeen, että on tarpeeksi mutta ei liikaa. Mutta mitä ilmeisemmin muillakin on siis samat metkut mielessä. Mitä nyt monilla on jonkin sorttisia juoksutapahtumia vielä mihin osallistua.

Esimerkki omasta treeniviikosta on sellainen, että kolmena päivänä juoksen ns. lyhyen lenkin n. 10-12 km ja kerran viikossa sitten sen pitkän lenkin n. 20km. Nyt juoksen tarkoituksella paljon, ihan löytääkseni oikean asennon juoksemiseen ja käsiin oikean rentouden. Tämän lisäksi kerta viikkoon on jokin vähän kovempi treeni joko ryhmäliikuntaa, sählyä, tai kuntosalilla. Jonka lisäksi karkaan uimaan pari kertaa viikossa. Uinnit ovat pitkiä rauhallisia vetoja, jotten niissäkään nostaisi kauheasti sykkeitä. Mutta pääasia on vakaasti siellä juoksukunnon hakemisessa.

Hankalinta…

Ylivoimaisesti hankalinta on pitää nuo sykkeet tuolla alhaalla. Ei niinkään sen takia, että ne nousisi ilman syytä. Vaan siksi, kun on niitä menohaluja niin paljon. Tekisi mieli juosta kovempaa, tekisi mieli uida kovia vetoja. Mutta ei saa, paitsi kerran viikossa kun koutsi niin käskee. Tässä auttaa itselleni aina kun muistuttaa, että tehdään ne ennätykset ensi kesänä. Siihen nyt tähdätään, eikä tähän päivään. Olen varma, että saisin tykitettyä ennätyksiä nyt, mutta pitää nostaa tärkeämmäksi tuo ensi kesä, silloin haluan olla kovassa iskussa. Tämähän on muuten nyt sellaista juttua mikä jäi vuosi sitten tekemättä ja sen kyllä huomasi sitten kisoissa. Onneksi on tulossa syksy, itse pidän syksystä todella paljon, varsinkin silloin kun ruska alkaa näkymään luonnossa. Mahtavaa aikaa liikkua ulkona, välillä joo sataa, mutta kun on varusteet kunnossa niin voi sateellakin liikkua ulkona.

Mitä muita asioita tulee mietittyä?

Nyt tässä kovasti on ajatukset tulevassa kaudessa. Triathlon seuramme Vihti Triathlonin kanssa isoja tavotteita on treenikisojen järjestäminen ensi kesänä ja ennen sitä pitäisi laittaa aivomyrskyä käyntiin ja suunnitella omat kisa-asut. Se mikä on hienoa, että meillä on nyt pyörähtänyt käytiin uinti- ja kuntosalitreenit. Sitten taas itsellä henkilökohtaisella tasolla ei taas ole mitään oikein sovittuna ensi kautta ajatellen. Yhteistyön jatkuminen HEAD Swimmingin kanssa, siitä ei ole ollut mitään puhetta, kun ylipäätään aloitettiin niin silloinkaan suomen päässä ei ollut mitään tietoa siitä jatkuuko kesän jälkeen, ja jos jatkuu niin missä muodossa. Samalla itse tahtoisi hyödyntää tätä omaa näkyvyyttä mikä täällä Triathlonsuomi.com sivustolla itsellä on. Mutta samalla tämä kaikki on itselle niin uutta, etten oikein tiedä edes mitä tahoja kannattaisi lähestyä ja miten.