Kuopio Triathlon

Kuopio triathlon kisattiin 25. kerran ja matkana oli perusmatka joka koostuu 1500m uinnista, 40 km pyöräilystä ja 10 km juoksusta

Tähän reissuun lähdin vanhan kämppikseni kanssa, eli Kapun kanssa. Scandic hotellille saavuttiin vasta n. Klo 19:30, eli kisainfoon en ehtinyt perjantain puolella, Se sai jäädä lauantaille. Perjantai menikin enemmänkin Kapun kanssa jorinoidessa kun ei oltu nähty moneen vuoteen. Pienen n. 20min treenin vielä tein tuossa ennen nukkumaan menoa. Ja kisakansliassa sen verran kävin pyörähtämässä, että ilmottauduin paikalla olevaksi.

Lauantai – kisapäivä

Aamiainen oli loistava, olihan Se hotelli aamiainen, mikä on aamiaisten aatelia. Kisakamppeet olin laittanut valmiiksi jo illalla joten nyt vain keskityin niiden viemiseen paikoilleen. Hirveästi aikaa ei ollut mihinkää ylimääräiseen kun lähtö oli jo 11:30. Siinä aamulla kun vein tavarani vaihtopaikalle tuli ensimmäinen ihmetys kun pikamatkalaiset olivat matkalla, yksi kisaaja tuli pyöräilystä alueelle, ja kysyi tosiaan toimitsijalta ”Minne mun pitää mennä, mistä juoksuosuus alkaa?” Ihmetykseni aiheutti toimitsijan vastaus ”En tiedä”. Itse huusin sitten tuolle kisaajalle sitten, ”Oikeaa laitaa pitkin, punaista telttaa kohdin!” Olin siis siinä parin metrin päässä tästä tapahtumasta ja kisaaja nosti päätä, näki teltan, totesi ”Kiitti” ja lähti menemään. Toimitsija oli tässä vaiheessa todella hiljaa, ja minä jatkoin omia toimiani. Ohje jonka huusin kisaajalle, oli sellainen millä eräs toinen toimitsija oli ohjannut kisaajia. Tuolla vaihto alueella oli todella ahtaat kulkuväylät ja päivän edetessä ymmärsin, että ahtaus tulisi olemaan päivän teema.

Kisainfossa oli aika perusjuttuja, ja kertausta säännöistä. SM lähdöissä kiellettiin märkäpuvut kun oli lämmintä, mikä sai monet vaihtamaan SM – Ikäryhmästä, kuntoilija ikäryhmään. Olin tuloksissa AG 30-34 SM-sarjassa sijalla 22 ja koko ikäryhmässä sijalla 42. Olen hieman yllättynyt siitä, kuinka moni siirtyi kuntosarjaan, jotta voi uida triathlonliiton sääntöjen vastaisesti märkäpuvussa. Itsellekin olisi ollut toki märkäpuvusta hyötyä, mutta tapani mukaisesti kunnioitan lajin sääntöjä ja kilpailen niiden vaatimalla tavalla.

Itsellä oli vielä sellainen tilanne, että tilaamani Garmin 910 ei ollut vielä saapunut ja aikaisemmat kellot olivat myyty, niin ei ollut mitään millä pysyä kärryillä suorituksen aikana. Apuun tuli Jarkko joka lainasi Suunnon Ambit 1:n. Tämän sain käsiini 30min ennen starttia, ja sen verran opettelin sitä, että päälle sain ja siinäpä Se.

Uinti

Uinti

Uinti vedettiin kahdessa 750m lenkkinä. Tässäkin onnistuttiin luomaan ahdas meininki kun lähtöjä oli porrastettu lähtemään 2min välein. Ensin lähti ilman märkkäriä menevät, ja heidän jälkeen märkäpuvun kanssa menevät. Itsellä uintiin lähdössä toinen linsseistä täyttyi vedellä ja olin sitten puolisokeana liikenteessä. Mielestäni uin ihan OK, aikaan 33:27  tuon matkan ilman märkäpukua ja toisella kierroksella märkäpukuisia kavereita rantautui samaan aikaan. Eli näin saatiin mahdollisimman paljon väkeä samaan aikaan rantautumaan vedestä. Tuolle ahtaiden kulkuväylien vaihto alueelle. Suunnon mukaan matkaa oli mennyt uinnin jälkeen 3200 metriä, mutta en ihan niin kaukaa mielestäni poijuja kiertänyt, vaikka kaukaa ne kiersinkin…

Pyöräily

Vaihto meni iha ok, ja en ollut käynyt ajamassa eilispäivänä pyöräreittiä läpi mikä oli virhe näin jälkikäteen viisastellen. Reitillä oli pyörä1todella paljon hankalia mutkia ja reitti oli lyhyt, neljään kertaan kierrettiin 10km reitti. Edelleen mennään ahtaus teemalla. Ne kisaajat jotka ajoivat sitä vauhtia kuin minä, tai hitaammin pystyivät noudattamaan peesikieltoa. Kun taas minua hieman nopeampi ohitti mut, syntyi heti sumppu johon todella nopeat pyöräilijät jäivät hetkeksi ja kasaantuivat, kun taas mutkan jälkeen pääsivät ohi me hitaammat olimme toimineet kuin turva-auto formuloissa koko letka kerääntyi yhdeksi läjäksi ja siinä vaiheessa tuomari ilmestyy paikalle huutamaan ”välit kuntoon”. Aikasakko pelossa sitten nämä nopeat veijarit jarruttelevat välit kuntoon ja ajat painuu huonommiksi. Peesikiellon noudattaminen oli tehty mielestäni mahdolliseksi vain meille hitaille pyöräilijöille kun taas koville pyöräilijöille sen noudattaminen oli tehty liki mahdottomaksi kiitos lyhyen reitin. Mutkiin tämä toi useita vaaratilanteita, itse pyrin leikkaamaan mutkat siten, että jätin nopemman linjan vapaaksi takaa tulevalle nopealle pyöräilijälle, ja kerran itsellä vähän pyörä lipesikin katukivetystä päin, tuurilla pysyin pystyssä. Myös mukulakivi osuudet kaiveli omaa mieltäni.

Aikani oli 1:24:44 pyörällä

 

JuoksuLoppuKiri

Jälleen mentiin ahtaille kulkuväylille vaihtoalueelle ja nyt tajusin, että mun on juostava tämä pätkä, kukaan ei voi tässä ohittaa, niin en voi vaan jäädä kävelemään tukkien koko väylän.

Juoksureittiinkään en ollut käynyt tutustumassa, mikä jälleen, sekin oli virhe. Juostessa itsellä pysyi askelrytmi mukavana koko ajan, Joroisten kävelyn jälkeen oli kiva pystyä juoksemaan koko matka. Vaikkakin, vauhtia olisi saanut olla enemmän… Mielestäni oli järkyttävää huomata, että juoksureitillä oli polku jolla oli kaksisuuntainen liikenne juostessa. Jos siinä ei ketkään törmännyt, niin kyse oli silkasta tuurista. Ainakin yhden kaatumisen jäljet näin erään naisen selässä jolla oli oikean lapaluun kohdilta iho komeasti asfaltti ihottuman auki repimä, en sitten tiedä missä oli kaatunut, mutta hatun nosto hänelle!

Juoksu 1:05:24

Kokonaisaika: 3:08:54

 

Lopuksi

Kuopion triathlonista jäi reiteistä hieman karvas maku suuhun, mutta kiitosta pitää antaa siitä, että kotona oli todella hyvin pystytty seuraamaan meikäläisen kulkua. Olivat kotona bonganneet minut jopa netistä olleesta suorasta lähetyksestä. Itselle on selvää, etten tule lähtemään Kuopioon toiste, ellei reittejä muuteta sellaiseksi, että voi kokea olonsa turvalliseksi kun kisaajia on muutama sata samaan aikaan reitillä. Ymmärrän, että kuopio triathlon haluaa säilyttää statuksensa ”kaupunki triathlonina” mutta silloin pitää mielestäni joko rajoittaa osallistuja määriä, tai porrastaa lähtöjä useammalle päivälle ruuhkien tuomien riskien välttämiseksi. Tuollaisenaan pyöräily ja juoksu reitit tuntuvat turhan vaarallisilta. Pyöräilyn toki voisi hoitaa siten, että kisa olisi peesivapaa, mutta silloin taas pitää jättää aika-ajo pyörät kotiin. En osaa sanoa miten triathlon harrastajat siihenkään suhtautuisi. Itsellä jäisi siinäkin tapauksessa kisat käymättä.

Omassa tekemisessä oli vähän sellainen maku, että tarttis lisää vauhtia. Sykkeet tuntui nousevan komeasti, mutta vauhti sitten ei noussut samassa suhteessa, ainakaan juoksuosuudella. Sitä sitten treenaamaan ensi kautta varten, koska omassa mielessäni minun kausi oli tässä, mutta vielä on noita hauskuutuksia edessä päin. Eli Helsinki City Triathlon minne voi muuten vielä ilmottautua mukaan. HCT on mahtava keino tutustua lajiin! Siellä oli itselläkin ensi kosketus triathloniin ja sillä tiellä ollaan. Toinen mielenkiintoinen tapahtuma mistä innostuin on tuo Tough Viking juoksutapahtuma, vaikka olin itselleni toitottanut, että pelkkää Triathlonia tämä kesä.