Kisavalmistautumista – Sun City Triathlonin perusmatka päättää triathlonkauden

Yllä olevan kuvan tunnelmia pääsen aistimaan ensi kesänä, kun teen siihen astisen elämäni pisimmän suorituksen Frankfurtin Ironmanilla. Kuva on muutenkin tänään ajankohtainen, sillä triathlonkesän huipennus on käsillä ja Facebook täynnä triathlonkisapäivityksiä: Ironman Kalmar, Finntriathlon Tahko ja täysmatkan SM-kisat Nastolassa ovat juuri käynnissä. Täällä ainakin hakataan refresh-nappulaa ja seurataan tiiviisti treenikavereiden menoa.

Alla vähän omia fiiliksiä ajalta Joroisten jälkeen.

Ennen Joroisten puolimatkaa iskenyt väsymys ajoi minut lepuuttamaan sekä ennen Joroisten kilpailua että sen jälkeen. Kilpailua seuranneella viikolla otin 3 täyslepopäivää ja muinakin päivinä vain uin kevyesti ja harrastin työmatkapyöräilyä. Minun oli tarkoituksena keventää Joroisten jälkeisellä viikolla ja sitä seuraavalla viikolla lisätä määrää, mutta pitää intensiteetti matalalla.

Intensiteetti pysyi ihan hyvin hallussa tiistaita lukuun ottamatta, jolloin olin Kuusijärvellä Heltriläisten kanssa. Tatu polki Heltri Cupin 20km temmossa omat enkat sijoittuen viidenneksi (40-keskari paukkui helposti rikki ja umpion hankkimisesta tuli perusteltua :D). Minun piti koittaa samalla juoksua ensimmäisen kerran Joroisten kisan jälkeen. Sain kisoissa jalkani lihakset ja nivelet (?) niin rikki, että rasitusvammoja ja muita peläten pidin 1,5 viikon tauon juoksemisesta. Juoksu lähti sujumaan niin hyvin, että tein lennosta päätöksen, että tänään juostaan päälle eikä kropalle. Joroisten juoksusta jäi niin huono fiilis, että teki henkisesti hyvää ottaa juoksuvauhdista yliote. Siinä siis heitettiin PK-juoksu romukoppaan ja juostiin vauhdikas VK-lenkki.

Juoksulenkille lähdössä Munkkiniemen rannasta.

Kolme viikkoa ennen Sun City Triathlonin perusmatkaa alkoi itse kisavalmistautuminen (eli viime viikon maanantaina). PK vaihtui VK:hon, määrä intensiteettiin. Tein viime viikolla kovia vetoja juoksumatolla, altaassa ja pyörän päällä. Torstaina juoksin ennätysvauhtia matolla ja lauantaina aika-ajoissa tuli todella kova perusmatkalle valmistava pyörätreeni. Sama jatkuu tällä viikolla. Päätreeneinä on yksi pidempi kisavauhtinen juoksu, nopeusjuoksut radalla (vetoja 400- max 1200m), pyörä-juoksuyhdistelmätreeni ja tempopyöräily. Tämän lisäksi kisavauhtia haetaan altaassa (ja järvessä) ja pyöritellään kevyesti työmatkat (n. 26-27km päivässä).

Kisaviikko, eli ensi viikko, kuluukin palautuessa ja herkkyyttä hakiessa. Muutama lyhyt, mutta terävä juoksuharjoitus. Työmatkapyörällä muutaman minuutin vetoja ja altaassa läpsyttelyn lomassa nopeusärsykkeitä. Nostan erityisen tärkeään asemaan palautumisen (tapering…), joka yleensä aina jää puolitiehen ja hutiloiden tehdyksi. Matkustamme jo torstaina Vaasaan, joten perjantaina tullee tehtyä lyhyt viimeistelyharjoitus, jossa käyn kaikki lajit peräkkäin (kevyesti) läpi. Ja testaan uuden yksiosaisen kisa-asuni, ettei taas kisassa tule tehtyä legendaarista ”ekaa kertaa kisa-asu päällä”-virhettä. Löysin nettikaupasta 2XU:n lippulaivapuvun puoleen hintaan ja maksoin siitä vain pikkasen päälle satasen! Torstai on treenin osalta täysvapaa ja ehkäpä olisi hyvä pitää toinenkin päivä täysin vapaana ja käydä vain Helsingin Urheiluhieronnassa hoitamassa ja rentouttamassa jalkoja (aika varattu tiistaille).

Triathlonkilpailuja minulla on tältä kesältä kerättynä kolme: Sääksi Triathlon Perusmatka, Finntriathlon Joroinen Puolimatka ja tuleva Sun City Triathlon Perusmatka. Tuleva treenikausi kutkuttaa jo, sillä viime vuoteen verrattuna tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvä PK-kausi (jep, PK on toisille ihan arkipäivää, toisille jotain mitä tavoitella :D). 5.7.2015 häämöttää seuraava suuri tavoite, Ironman Frankfurt, jossa suoritan ensimmäisen täysmatkani (3800 – 180 – 42,2). Tulevaksi treenikaudeksi tulee hieman muutoksia, sillä aloittelen yhteistyötä oman valmentajan kanssa ja otan ainakin yksityisiä uintitunteja. Syksy alkaa 5 viikon intensiivisellä juoksutekniikkakurssilla. Katsotaan millaiseen kuntoon valmentajani minut ensi kesäksi saa ja toisaalta millaista edistystä altaassa tulee talven aikana.