Ironman täältä tullaan: ensimmäiselle maratonille ilmoittauduttu

En ole harrastanut kestävyysurheilua vielä kovin pitkään, joten minun on suunniteltava tarkkaan askelmerkit, joita seuraan reitilläni kohti Ironman-matkan suorittamista. Olen suunnitellut tekeväni Ironmanin eli täysmatkan vuonna 2015 ja mielestäni luonnollinen välietappi on ensimmäisen maratonini juoksu. Siispä tartuin ystäväni kanssa tuumasta toimeen ja varasin maratonpaikan ensi vuodeksi Amsterdamin maratonilta.

Mitä teen seuraavaksi? Suunnittelen tulevan vuoden juoksuharjoitteet siten, että yllän maratonilla omaan tavoitteeseeni. Tavoitteeni ei suinkaan ole maratonin juokseminen ajalla millä hyvänsä – se ei vain riitä! Rakastan itseni haastamista ja tällä kertaa aion menettää maratonneitsyyteni alittamalla neljän tunnin rajapyykin. Katsotaan mitä tapahtuu: saavutanko tavoitteeni ja toisaalta, pysyykö fysiikkani kunnossa.

Pystyäkseni seuraamaan edistymistäni, minun on vedettävä juoksukengät jalkaan ja tehtävä testijuoksut. Olen jo aloittanut 10 kilometrin testit. Seuraavalla testilenkillä minulla on tavoitteena juosta 10 kilometriä keskituntivauhdilla 13km/h. Nopeus ei varmasti monesta teistä tunnu kovalta, mutta minä saan tehdä aikamoisen työn ja suorituksen, että naputan lenkkin tuohon vauhtiin.

10 kilometrin lisäksi juoksen 5 kilometrin testilenkin marraskuun aikana ja teen tulokseen liittyen nopeusjuoksuun suunnatun harjoitussuunnitelman. Keväällä juoksen kolmannen puolimaratonini HCR:llä ja teen sen perusteella loppuajan maratonjuoksusuunnitelman.

Muita maanantaikuulumisia

Tämäkin viikko lähti spinningillä liikenteeseen. Olen juuri vaihtanut kuntosalia Elixiasta Esportiin enkä ole vielä päättänyt oliko vaihto onnistunut. Olen sitten tyytyväinen tai en Esportin tarjontaan, olen kuitenkin erittäin mieltynyt ajatukseen, että nyt voimme Tatun kanssa yhdessä käydä spinningissä, kuntosalilla ja juosta Esport Arenan 400/800 metrin radalla. Aina on mukavampi treenata kaverin kanssa ja ehkä pariskunnan välinen kilpailu tuo vielä oman säväyksensä treeniarkeemme!

Päivän treeniä ohjaava mantra oli: tämä on kropan herättelyä, palauttelua ja kuona-aineiden liikkeelle laittamista. Yleensä olen aika huono herättelevässä ja palauttelevassa treenissä, ja harjoittelenkin usein liian kovilla tehoilla. Sen on tietysti muututtava, kun siirryn maraton- ja täysmatkan harjoitteluun ja keskityn PK-tason pitkään treeniin. Tänään kuitenkin kevyempi harjoitus oli onnistunut, sillä kroppani oli jo valmiiksi aika poikki. Huomenna on tarkoituksena juosta 3*400metrin vedot päivällä, alku- ja loppulämpöä unohtamatta. Suunnitelma:  1200m alkulämpöä + 3*400m vedot 800m palautuksilla ja vielä lopuksi 800m kevyttä hölköttelyä. Yhteensä juoksua tulee siis 7200m ja siihen päälle keskivartaloharjoitus ja venyttelyt.

Olemme kumpikin Tatun kanssa kiinnostuneita fyysisestä ja psyykkisestä suorituskyvystä ja niiden kehittämisestä. Olemme tavoitteellisia urheilijoita ja haluamme ymmärtää mitä kropassamme tapahtuu ja miten voimme optimoida sitä. Siispä odotimme erittäin suurella mielenkiinnolla Quantified Self and Biohacking Finlandin järjestämää tilaisuuteen Startup Saunalla. Tässä noista kahdesta termistä englannin kielinen kuvaus:

Biohacking is to use systems thinking, science, biology, and self-experimentation to take control of and upgrade your body, your mind, and your life. It is the art and science of becoming superhuman.

Quantified Self is all about self-quantification incorporating technology into data acquisition regarding inputs such as food, states such as mood, and performance such as mental and physical. These often combine wearable sensors, software interfaces and online communities.

Mielenkiintoista, eikö totta! Kirjoitan illan annista myöhemmin ja tulette varmasti lukemaan aiheesta paljon tulevaisuudessa. Alla kuvassa minä ja toinen Quantified Self and Biohacking Finlandin perustajista, Teemu Arina. Yritän saada häneltä haastattelun ja kirjoitan sen sitten auki teille lukijani, jotta voitte minun jalanjälkiäni seuraten syventyä biohakkeroinnin saloihin – ja jäädä koukkuun!

Virkeää viikonalkua kaikille ja muistakaa kuunnella kehoanne!

– Minna <3