Focus Ladies naiskilpapyöräilytallin kauden tulokkaat: Jutta Nieminen ja Minna Myötänen

Viikon treenileiri auringossa on takanapäin. Maantie ei todellakaan kiitänyt alla, vaikka niin kuvittelin (nousut kohti Teideä olivat suhteellisen jyrkkiä ja ottivat ainakin allekirjoittaneelta luulot pois), mutta juoksutossut sentään läpsyivät mukavaa vauhtia rantabulevardilla. Sain portaita ylöspäin tikatessa nakutettua Garminiin uuden syke-ennätyksenikin, 197. Teneriffan kuulumiset kirjoitan myöhemmin ja ulkomaan treenileiri-osiosta löytyy tietopaketti harjoittelustaTeneriffan auringon alla.

Näkymät La Gomeralle 2200 metristä. Keskellä kuvaa, vuoren reunan taakse jäävät pilvetkin ohitettu jokin aika sitten.

Reitin huipulla tuli edustettua suomalaista triathlonperinnettä ypleydellä

Mutta kirjoitukseni otsikkoon. Kyllä. Otin haasteen vastaan ja ajan kaudella 2014 Focus Ladies –tiimin kanssa. Jo aiemmin uutisoitiin näyttävästi Jutta Niemisen edustavan ensi kesänä kotimaassaan Focus Ladies tiimiä ja ajavan sen kapteenina (Hevoskuurin uutiseen tästä). Jutta aloitti viime vuonna ammattilaispyöräilijänä italialaisessa Faren-Kuota –tallissa. Alla lyhyt tietopaketti Jutasta ja Focus Ladies pyöräilytiimistä.

Focus Ladies on naiskilpapyöräilijöistä koostuva suomalainen pyöräilytiimi

Naisten kilpapyöräily Suomessa on näihin päiviin asti ollut lähes verrattavissa yksilöurheiluun, vaikka pyöräily on joukkuelaji. Syynä on ollut naispyöräilyn arvostus, joka ei ole saanut sille kuuluvaa paikkaansa suuren yleisön eikä aina suomalaisten pyöräilyharrastajienkaan keskuudessa. Alkuvuonna 2008 perustettu Focus Ladies –seurajoukkue haluaa korjata tilanteen ja tehdä työtä määrätietoisesti naispyöräilyn hyväksi.

Tiimin taustalla toimii perinteikäs pyöräilyseura Idrottsklubben-32. Focus Ladies tukee kilpailuissa menestyneitä ajajiaan, ja pyrkii löytämään heille mahdollisuuksia menestyä yhä kovemmissa kilpailuissa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tiimiläiset ovat tuttu näky kesän kotimaisten kisojen podium-paikoilla. Toiminnanjohtaja Juha Aintilan johdolla ja muiden sidosryhmien tuella naiset lähtevät tavoittelemaan menestystä myös kaudella 2014.

Focus Ladies -tiimin tuoreimmat kuulumiset löydät parhaiten Facebookista: https://www.facebook.com/FocusLadies

Ammattilaispyöräilijä Jutta Nieminen

Ammattilaispyöräilijä Jutta Niemisestä tulee Focus Ladies tiimin kapteeni kaudella 2014. Jutta on aiemmin edustanut kotimaassa CCH:n Nishiki Racing Womenia sekä kaudella 2013 Team Velocitoria. Helsinkiläinen Jutta on ammatiltaan asianajaja, mutta aloitti vuosi sitten ammattilaispyöräilijän uran italialaisessa Faren-Kuota -tallissa. Kuluneella kaudella hän kilpaili tallin väreissä muun muassa naisten Italian ympäriajossa Giro Rosassa. Pari viimeistä vuotta hän on kuulunut maamme naispyöräilijöiden kärkikaartiin, vaikka häneltä vielä naisten SM-mitali puuttuukin. Maantiecupissa hän on parhaimmillaan ollut kolmas pari vuotta sitten. Jutta on myös usein edustanut Suomen maajoukkuetta ulkomaisissa etappiajoissa.

Jutta on määrätietoinen urheilija, jolle vuosi Italiassa opetti paljon pyöräilyn tiimityöskentelystä. Vaikka maantieajossa on kyse henkilökohtaisesta kilpailusta, on se silti ennen kaikkea joukkueurheilua. Jutta hoiti apuajajan roolia ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. ”Kautta ei ole voinut, eikä pidäkään, ajatella niin, että mitä sitä itse saavuttaa, vaan tehtäväni on ajaa jollekin tiimin kokeneemmista kuskeista”, kertoo Jutta Pyöräily ja Triathlon –lehden 4/2013-numerossa.

Minna ja Focus Ladies –tiimi

Olen triathlonisti henkeen ja vereen ja se on ehdottomasti päälajini. Focuksen tiimissä ajaminen kuitenkin tukee triathlonissa menestymistä monella tapaa. Ensinnäkin, pääsen ajamaan erittäin kovakuntoisten naisten kanssa. Pauli Kiurun sanoin: harjoitttelu seurassa, jossa olet muita nopeampi ja kestävämpi, ei kehitä. Päinvastoin, suunta saattaa kääntyä nousujohteisesta alamäkeen. Uskon asian olevan myös toisin päin: harjoittele itseäsi parempien kanssa ja kehityt taatusti. Tämän väittämän todenperäisyyttä menen nyt todistamaan harjoittelemalla ja kisaamalla selkeästi itseäni parempien naisten seurassa.

Tiimiläiset harjoittelevat suunnitellusti läpi talven. He ajavat paljon ja pitkiä lenkkejä, ja kovat harjoitukset suoritetaan tarpeeksi kovalla intensiteetillä (joita muuten kutsutaan animal spin –nimellä… jep, can’t wait!) ja suunnitellusti (treenit on suunniteltu kauden etenemisen mukaan siten, että esimerkiksi harjoitusten nousujohteisuus toteutuu). Toivottavasti treenaaminen tavoitteellisesti tiimin kanssa lupaa minulle huimaa tasonnostoa viime kauteen verrattuna!

Toisekseen, saan erinomaista kisatreeniä. Jännitän kisoja aivan liian paljon ja tekemällä mahdollisimman paljon pyöräilykisoja kesän aikana ennen kauden päätavoitettani Joroisia, uskon pääseväni enemmän sinuiksi itseni kanssa lähtöviivalla. Toivon tällä olevan positiivista vaikutusta kisamenestykseeni, kun pystyn paremmin keskittymään parhaaseen suoritukseeni jännityksen sijaan.

Kolmanneksi, Focus Ladies on tiiminä arvostettu naispyöräilyn sanansaattaja Suomessa. Haluan olla omalta osaltani tukemassa naispyöräilyä Suomessa, auttaa ja tukea Focus Ladiesin tiimiä kauden kisoissa ja nauttia maantiepyöräilystä! Se on hieno laji, johon en varmasti kyllästy koskaan.

Alla kuva kauden avauskokouksesta. Focuslaiset olivat erittäin hauskaa porukkaa ja he ottivat minut todella hyvin vastaan. Tiimiin on ilo liittyä ja odotan jo ensimmäisiä yhteisiä treenejämme sekä kesällä ajettavia kisoja.

Treeniloman tultua päätökseen toivon pääseväni jo tällä viikolla treenirinkiin mukaan. Odotan malttamattomana mitä tuleva talviharjoittelukausi tuo tullessaan. Koneessa hahmottelimme Tatun kanssa kauden harjoitus- ja kisasuunnitelman, joista kirjoitan tulevissa kirjoituksissani tarkemmin. Myös kuulumiset Teneriffalta ovat luvassa vielä tällä viikolla.

Aurinkoa ja onnistumisia viikkonne! Muistakaa, aina ei huvita eikä pidäkkään. Silti harjoituksiin on lähdettävä, mikäli mielii kehittyä. Mielenlujuus erottaa huiput muista. Olkaa päättäväisiä ja kurinalaisia tavoitteenne edessä!

<3 Minna

Mikäli et halua missata tulevia kirjoituksiani, liity postituslistalleni alta ja tykkää TriathlonSuomesta Facebookissa ja Twitterissä!

Liity postituslistalle:
[smlsubform prepend=”” showname=true nametxt=”Nimi: ” nameholder=”Nimi…” emailtxt=”Email: ” emailholder=”Email-osoitteesi…” showsubmit=true submittxt=”Liity” jsthanks=false thankyou=”Kiitos, että liityit postituslistalle”]