Täydellisen uimahallin metsästys

Posted by:

Viimeisten viiden vuoden aikana kun uimahalli on tullut varsin tutuksi, niin mielessä on pyörinyt pohdinta; millainen on täydellinen uimahalli. Kaikissa käyttämissäni halleissa on ollut jotain, mitä voisi parantaa.

Heinolan uimahallissa on tullut vietettyä melkoisen paljon aikaa ennen muuttoa Jyväskylään ja suureen maailmaan. Heinola on pieni, noin 20 tuhannen asukkaan kaupunki, joten halli on sen mukainen. Kuusiratainen 25 metrin allas, lastenallas sekä vesijumppa/terapia-allas. Viimeisimmästä löytyy vesisuihku hartiahierontaan sekä kokovartalohieronta voimakkailla vesisuihkuilla lattiasta ja seinästä. Missään muussa hallissa vastaavat vesisuihkut eivät ole niin voimakkaita. Heinolassa siis oikeasti saa hartiahieronnan vesisuihkulla, jos niin haluaa. Hallissa on harvoin hirveää ruuhkaa. Kuudesta radasta kaksi on varattu kuntouintiin, kaksi vesijuoksuun ja keskimmäiset radat nopeampaan uintiin tai paikallisen uimaseuran käyttöön. Heinolan uimahallin taksat ovat kohtuulliset tilojen monipuolisuuteen nähden ja opiskelijahinnan (3,5€ kellonajasta riippumatta) saa millä tahansa opiskelijakortilla. Halli menee lähiaikoina remonttiin, joten kunto on sen mukainen. Mutta tilat ovat kuitenkin puhtaat verrattuna esimerkiksi Aaltoalvariin.

Heinolassa uimassa

Heinolassa uimassa

Aaltoalvari, eli Jyväskylän suurin uimahalli, on vakiopaikkani. Sieltä löytyy uimahyppyallas, ”kylpyläpuoli” sekä kahdeksanratainen 50m allas. Tuon pitkän altaan radat ovat leveitä, jopa neljä uimaria mahtuu rinnakkain uimaan vaparia. Aamuisin siellä on varsin ruuhkaista, mutta päiväsaikaan tilaa piisaa. Lämpötila isossa altaassa on 26 astetta, eli vilu tulee varsin helposti, jos ei kokoaikaa ui. Halli on hiljattain remontoitu, joten tilat ovat periaatteessa kunnossa. Mitä nyt irtonaisia kaakeleita siellä sun täällä jne. pientä. Tilat ovat Alvar Aallon käsialaa, eli järjenkäytön ja toimivuuden irvikuva. Naisten pukuhuone on sentään tietääkseni yhdessä kerroksessa, mutta miesten pukuhuone on periaatteessa kolmessa tasossa. Luonnollisesti portaissa saa pidemmät ihmiset varoa päätään ja pohjaratkaisu muistuttaa labyrinttiä. Kummallisuuksia löytyy vaikka muille jakaa, kuten yksisuuntainen (toivottavasti ainakin) ikkuna suihkutiloista uimahyppyaltaaseen, muuratut jakkarat suihkutiloissa ja niillä istuessa rinnankorkeudelle jäävät kiinteät suihkut. Alvarista löytyy myös kylmä-altaat pesutilojen yhteydestä. Tosin miesten puolella sinnekin saa kiertää sisäkautta sakkolenkin tai sitten oikaisee allastilojen läpi.

Aaltoalvarille on tunnusomaista myös kenties Suomen korkeimmat uimahallin hinnat sekä likainen vesi. Pitkässä altaassa näkee joka kerta useita hiustuppoja, laastareita, kinesioteipin paloja, tunnistamattomia roskia jne. Hallin korkeita hintoja perustellaan kylpyläpuolella, joka on pikemminkin vitsi. Mutta hinnoilla taataan se, että päiväsaikaan ruuhkaa ei ole. Tuolla edellämainitulla kylpyläpuolella oleva poreamme on erikoinen, onhan sekin ilmeisesti Alvarin suunnittelema. Altaan toisessa puolessa tulee vähän poreita lattiasta ja toisessa puolessa on metrin välein vesisuihkuja häntäluun korkeudella penkin selkänojassa. Lisäksi löytyy sokkeloinen koskiallas, missä on mitä kummallisempia virtauksia ja paikkoja, mihin lyödä päänsä tai raajansa. Kylpyläpuolella on myös aaltoallas, missä tulee puolen tunnin välein kiva aallokko. Siellä voi hakea vähän tuntumaa isossa aallokossa uintiin tai sitten koittaa vaan kellua uimapatjalla. Aaltoaltaaseen laskee myös vesiliukumäki, missä on nykyään valokennopohjainen ajanotto. Muutamaan kertaan on tullut treenin jälkeen kellotettua pari laskua vesiliukumäessä ennätyksen ollessa 11 sekunnin pintaan. Mutta Alvari on kaikesta huolimatta erinomainen treenipaikka pitkän altaan ansiosta.

hallit1

Sisäänkäynti Aaltoalvariin

Edellisten hallien lisäksi viimeviikkojen aikana olen käynyt uimassa Pyynikin hallissa sekä Porin hallissa. Pyynikin halli oli varsin mukava, mutta hieman pieni. Kuusiratainen ja syvä 25m allas oli uusi kokemus. Altaan pohjaviiva ei katkennut ennen päätyä, vaan nousi myös pystysuoran osan ylös. Tämä yhdessä mosaiikkikokoisen kaakelin ja syvyyden kanssa teki altaasta vaikeamman hahmottaa. Monet käännökset menivät liian lähelle seinää. Mutta sentään vesi oli Pyynikillä puhdasta. Pyynikin hallissa opiskelija-alennuksen saa vain Tampereen joukkoliikenteen kortilla, mikä oli ulkopaikkakuntalaiselle ikävä yllätys.

Porin uimahalli on ehkä paras käyttämistäni. Se on uusi (avattu syksyllä 2011), iso, monipuolinen ja halpa. Opiskelija-alennuksen saamiseen ei tarvinnut olla paikallinen. Hintavertailu Alvariin on aika raju. Opiskelija saa Poriin 20 kerran sarjakortin noin euron halvemmalla (57,60€), kuin Jyväskylään 10 kerran kortin (58,50€). Porin hallin pääallas on 8 ratainen 50m allas, jonka saa jaettua joko neljän radan tai kaikkien kahdeksan radan osalta 25m pituiseksi. Käydessäni siellä, oli neljä radoista puolitettu. Lyhyen osan syvässä päässä kaksi rataa oli varattu vesijuoksuun, muut oli kuntouintiin. Pitkässä puolessa kaikki radat olivat vapaassa käytössä, koska paikalliset uimarit eivät olleet paikalla käyntihetkellä. Yhden radan päädyssä oli tervetullut lappu ”nopeat uimarit” (huom. Ei nopeat kuntouimarit, kuten monessa muussa paikassa), minkä ansiosta rintauimarit loistivat poissaolollaan. Radat eivät olleet ihan niin leveitä kuin alvarissa, mutta päätyjen kaakelointi oli paljon parempi. Alvarissa toisessa päädyssä on lasikuituinen pinta, mistä ponnistaa ja toisessa liukas kaakelointi. Porissa molemmat päädyt olivat riittävän karheat ja pitävät tehokkaaseen ponnistamiseen.

Matkalla Porin halliin

Matkalla Porin halliin

Porin uimahallin muut tilat olivat erinomaiset. Kunnon poreallas löhöämiseen, vesiliukumäki hauskanpitoon sekä monitoimiallas melkein Heinolan veroisilla vesisuihkuilla. Eivätkä nämä oheispalvelut nostaneet hintaa, toisin kuin Jyväskylässä. Kokonaisuutena Porin halli on todella selkeä. Pohjaratkaisu toimii, toisin kuin Aaltoalvarissa. Käyttämistäni uimahalleista tämä on ylivoimainen ykkönen, vaikka parantamisen varaakin jäi. Vesi isossa altaassa oli kohtalaisen roskaista, mutta ei vielä pärjännyt ihan Aaltoalvarille, vaikka yksi terveyssidekin altaassa uiskenteli.

Jos lähden tältä pohjalta hahmottelemaan täydellistä uimahallia, niin prototyypiksi ottaisin Porin hallin. Sinne lisäisin Heinolan hierontapisteet ja leventäisin ison altaan ratoja hitusen. Pesutilojen puolella lisäisin höyrysaunaan eukalyptuksen tuoksua tms. että sillä saisi hengitysteitä hemmoteltua vielä paremmin. Suihkuiksi valitsisin kylpylätyyliset liiketunnistimella varustetut painonapillisten sijaan. Pukuhuoneen kaapisto saisi olla samaa mallia, kuin Jyväskylässä, sillä siellä rannekkeet toimivat hyvin ja ne saa kiinnitettyä vaikka juomapullon ympärille tai varustepussin lenkkeihin. Hintataso hallissa olisi tietenkin Porin hallin luokkaa sen ollessa kokeilemistani paikoista selvästi edullisin. Pitää joskus tulla vielä testaamaan pääkaupunkiseudun isoimmat uintikeskukset, että vastaako niistä joku omia ihanteita täydellisestä uimahallista.

16
  Muut kirjoitukset samoista aiheista

Comments

 1. Kipa  January 2, 2015

  Oma suosikkihalli pääkaupunkiseudulta on Myyrmäen halli (tosin saa ekstraplussaa 500m:n etäisyydestä kotiovesta). Yleensä mahtuu ihan kohtuullisesti radoille kikkailemaan ja muutenkin tilat ovat kivat. Myös Malmin halli on hyvä, rempan jälkeen en ole tosin käyttänyt, joten en tiedä, onko muuttunut. Kohtuu OK halleja ovat Itis (yleensä hyvin tilaa, mutta kuulemma on ollut melko paljon ongelmaa siinä, että pukukaappeihin murtaudutaan), Mäkelänrinne (mahtavat tilat, mutta liikaa porukkaa), Martinlaakso (tilaa melko hyvin, pesutilat ankeat sekä lähtöhyppyjä täälä ei kyllä reenata!), Espoonlahti ja Kallio (Helsinginkatu siis) ja samaan syssyyn menee Kumpulan maauimala. Inhokkeja ovat Töölön halli, Tikkurila ja Pirkkola sekä uimastadion.

  Tampereelta tykkäsin Hervannasta, koska sielä oli tilaa hyvin, Kaleva on aika ruuhkainen, muuten toki hyvä, vaikkakin uudella puolella ei ole syvässä päädyssä tasannetta, jossa tauolla seisoskella, mistä iso miinus. Nokian hallin vesi on jääkylmää ja Kangaslaan Kuohussa taas on ollut melko hyvin tilaa ja muutnekin halli lähes uutena tietysti kiva.

  Turussa taasen Petrelius on melko hirveä, kun on pieni ja matala pääty vaatii tosi pienen kerän voltissa, Impivaara hyvä mutta kallis ja Samppalinnan maauimala aivan ihana.

  Kisoista on jäänyt mieleen hyvin Porin tosi hieno uusi halli ja sitten Kotkan karmeus, jossa etäisyyden arvioiminen seinästä syvässä päässä oli tosi vaikeaa.

  Itselle hallissa tärkeimmät jutut ovat kyllä se, että siellä on tilaa, radat ovat leveät sekä allaskello pitäisi olla sijoitettu oikein (siis sivuun, ei altaan päätyyn) ja toki hinta, vaikkakin astmaatikkona pääkaupunkiseudulla ainakin pääsenkin halvemmalla potkimaan. Muut asiat ovat aika toisarvoisia mulle, reenaamaanhan sinne halliin mennään ;)

  reply
  • Lasse Vuori  January 6, 2015

   Kiitos kokemuksista.

   Nokian hallia pitää joskus testata, että onko se todella niin kylmä mitä kaikki sanovat.

   reply
 2. Juha-Matti Halonen  January 2, 2015

  Itsellä ei ole kovin paljoa riittäviä kokemuksia kertomaan useista halleista. Käytössä on kyllä ollut Nummelan uimahalli (Niklas käyttänee nykyään?), Pirkkolan uimahalli (jatkossa käynen taas siellä, kun muutin hieman lähemmäs, joten aamu-uinnit mahdollistunevat hieman), Mäkelänrinteen uimahalli (läheinen 50m allas ja aina ollut tilaa uida, joten hyvä valinta!) ja nykyinen kestosuosikki, lähinnä etäisyyden takia, eli Töölön uimahalli.

  Töölön halli on pieni paikka, jossa vain neljä rataa, joista yksi on laajennettu vesijuoksijoille/jumppaajille, ja kolme normaalin kokoista rataa uimareille. rinnakkain mahtuu juuri kolme, jos kaikki uivat vapaata. Muuten pitää odottaa vastaantulevan liikenteen loppumista, jos ohitse haluaa – harvoin tuntuu päädyssä ihmiset päästävän nopeampia ohitse. Reunimmainen rata kolmesta on kuntouimareille, viereinen nopeiden rata ja viereinen taas kuntouimareille. Reunimmaisessa saattaa olla varattuja vuoroja aina välillä, mm. koululaisia. Ja nopeiden radalla on hyvin usein myös rintauimareita, joten parempaa ohjeistusta toivoisin, kenelle/minkä tyylin uimareille se sopii. Hidaskin vapaauimari on ihan ok, mutta seminopeakin rintauimari on huonompi, kun ohi ei mahdu. Vesi on nykyään kirkasta, ennen oli sameaa. Sanoisin suppealla kokemuksella, että melko puhdasta myös nykyään, välillä pohjassa näkyy laastaria tai “pölypalloja”, mutta yleensä ihan hyvä. Pieni lasten allas löytyy, ja pieni kylmävesi”säiliö” jossa mahtuu seisomaan. Saunoista löytyy höyrysauna ja normaali sauna. Pukuhuoneet ovat ihan siistit ja toimivat ja hinta-laatu-suhde on ainakin opiskelijalle ihan perustasoa, siinä 3e/krt hinta pyörii. Kympin kortti maksaa muistaakseni 29e, ja kuukausikortti, johon kuuluu punttisali ja uimahalli, maksaa jotain 45e luokkaa – arkisin tosin pitää mennä sisään ennen 15.30, mutta itselle se olisi ihan sopiva. Vkl kellonaika on vapaa. Hyvä puoli on, että halli aukeaa 6.15 arkisin, kun taas mm. Pirkkola aukeaa vasta 07.00, joten sinne en ehtisi, jos koulu alkaa klo 8. töölöön ehtii. Ja Töölön halli on koulun naapurissa, joten ehtii vaikka lounastauolla jos on ripeä ja tauko on sovitun mittainen.

  reply
  • Lasse Vuori  January 6, 2015

   Tuota ohjeistusta rintauimareille toivoisin täälläkin. Niiden ohittaminen on tuskaista pitkälläkin altaalla.

   Joskus kun tulen pääkaupunkiseudulle, niin testaan noita suosikkihallejasi.

   reply
 3. Kimmo Laukkanen  January 1, 2015

  Jep, kyllä piti paikkansa nuo sinun kuvaukset Crewiteville uudenvuoden juoksusta. Haastetta riitti ja kannustusta T. Kimmo

  reply
 4. Tuuli  December 30, 2014

  Porin halli on kyllä kiva. Uusi ja tilava. Siellä ainoa miinus on se että suihkussa ei ole mitään saippuaa tarjolla. Se on ristiriidassa hygieniavaatimusten kanssa kun aina ei ole omaa saippuaa tai yhtään mitään pesuainetta mukana. Ekalla reissulla piti vessasta hakea käsisaippuavaahtoa että sai pitkät hiukset pestyä

  reply
  • Lasse Vuori  January 1, 2015

   Aaltoalvarissakaan ei ole saippuoita tarjolla kuin käsienpesupaikoilla. Ilmeisesti jotkut ovat käyttäneet noita väärin, jos suihkutilojen puolelta on saippuat pitänyt viedä pois.

   reply
 5. KL  December 30, 2014

  Pakko todeta, että hallihan ei ole lyhyemmän uima-altaan (nykyisellään hyppyallas) osalta Alvar Aallon käsialaa. 50m allas valmistui 70-luvulla ja itse muistan vielä lapsuudestani ison kylpylälaajennuksen, jolloin nimi muuttui nimikilpailun myötä AaltoAlvariksi.

  En kyllä yhtään epäile etteikö uimahalli olisi niistä ajoista ränsistynyt. Itse muistan sen hienona paikkana, tenavana kylpyläpuolikin oli mahtava, etenkin aaltoallas. Tosin lähinnä silloinkin käytiin kyntämässä 50m allasta ees taas, oli paljon halvempaa…

  Itse käyn PK-seudulla melkein aina Tapiolan uimahallissa tai pidempää rataa etsiessä Espoonlahdessa. Tapiolan uimahalli remontoitiin hiljan ja sitä laajennettiin terapia- pore- ja lasten kahluualtailla. Ihan hyvässä kuosissa joskin usein täysi. Espoonlahti on OK (Espoon ainoat pitkät radat), mutta usein kiinni kisojen vuoksi, niitä kannattaa kytätä netistä etukäteen. Useampaan otteeseen on ollut halli kiinni siellä käydessäni. Samoin mekaniikka alkaa vähän pettää, ison radan osiin jakava keskipalkki oli taannoin jumissa ja sitä korjattiin päivätolkulla. Espoon keskuksen uimahalli on yksityinen ja siisti.

  reply
  • KL  December 30, 2014

   .. _kuin_ lyhyemmän uima-altaan osalta…. eli siis koko muu halli on myöhemmin tehtyä.

   reply
  • Lasse Vuori  January 1, 2015

   Kiitos täsmennyksistä Alvarin historiaan liittyen. Aaltoallas on niistä Alvarin kylpyläpuolen jutuista ainoa toimiva ja lapsia siellä aina näkee aaltojen aikaan.

   Täytyy joskus pk-seudulla käydessä tulla testaamaan tuo Tapiolan halli ja Espoonlahti.

   reply
 6. Enna  December 30, 2014

  Hei! Tässä hieman omaa mutu tuntumaa pääkaupunkiseudulta.

  Tikkurilan uimahalli
  Tilava mutta kylmähkö halli 50m radoilla. Ei hierontapisteitä mutta iso hyppyallas. Naisten pesuhuoneessa usein lattialla hiuksia ja sukkanöyhtää äklötykseen asti. Siwan aikaisempi vuoro sunnuntai iltana vaan pahensi vaikutelmaa. Toinen saunoista lähes aina liian viileä.

  Tapiolan uimahalli
  Siisti ja ehkä hieman vanhentunut halli 25m altailla, joka on yleistunnelmaltaan ollut lähes aina ahdas. Viime käynnistä aikaa muutamia vuosia. Onko mikä tilanne nyt?

  Myyrmäen uimahalli
  Positiivinen yllätys pieneksi halliksi 25m altailla. Pieni rentoutumisallas allas. Ei likaa ja höyrysaunakin löytyy. Syksyllä 2014 ei ollut kertaakaan liikaa ruuhkaa. Toisaalta pari kertaa teki mieli pyytää kuivapää rintauimaria vaihtamaan allasta.

  Mäkelänrinne
  Iso ja tilaa löytyy yleensä. Lasten allas ihan täynnä monesti mutta matkaa uimaan mahtuu. Rentoutusallaskin on. Moderni ja mukava. Likaa ollut altaan pohjalla hiekasta ja laastareista lähtien kylläkin…

  Keski- Espoon uimahalli
  Teräsallas halli. 4 kerran kurssin käynyt 2011.

  Tuusulan uimahalli
  Teräsallas halli 25m radoilla. Tilaa ollut uida vaikka normaalisti kummipojan kanssa täällä. Terapia-allas ja hierontasuihkuja. Vesijuoksussa tulee ottaa huomioon hyppytornit, joista loiskuu ärsyttävästi päälle vettä. Kylmäallas ja höyrysauna myös.

  Keravan uimahalli
  Lapsuuteni uimahalli 25m radoilla. Kylmäallas löytyy ja muistaakseni yksi vesihierontapiste.

  SYK uimahalli Etelä-Haaga
  Kiva symppis pikku halli. Ei moderni muttei likainenkaan. Sopiva tarkoitukseensa.

  Keväälle tulee kurssi Malmin halliin ja tulee kokeiltua sekin.

  reply
  • Lasse Vuori  January 1, 2015

   Upean listauksen teit noista halleista, kiitos! Joitakin noista halleista on kyllä kokeiltava joskus!

   reply
 7. TM  December 30, 2014

  Se Aaltoalvarin ikkuna ei muuten ole yksisuuntainen, vaan sopivassa kulmassa hyppyaltaasta näkee miesten suihkutiloihin. Nimim. kokemusta on

  reply
  • Lasse Vuori  January 1, 2015

   Ai kun kiva. No onneksi tulee suosittua ylempää pesutilaa, jonne sen ikkunan kautta ei näe.

   reply
 8. Emmi  December 30, 2014

  Ihan vaan tuli sellainen asia mieleen, kun jyväskyläläisenä on tullut ajoittain käytyä Keuruun uimahallissa, joka on varsin mainio paikka, mutta siellä on yksi erikoinen sääntö. Siellä ei saa edes harjoitusmielessä uida isossa altaassa snorkkelin kanssa :) Tämä tieto tuli siis ihan käytännön kautta esille.

  reply
  • Lasse Vuori  January 1, 2015

   On kyllä outo sääntö. Mikäköhän mahtaa olla perustelu?

   reply

Add a Comment