Etelänleiriä peruskuntokaudella

P1010073..2

Leirin tarkoituksena oli saada laadukkaita tunteja peruskestävyys alueella, lajivoimaa pyöräilyyn, vauhtia avovesiuintiin ja juoksuun. Leirikohteenani oli Gran Canarian Maspalomas, joka on leiripaikkana todella hyvä. Suosikkini on Arguinequin, eli Maspalomaksesta läntinen naapurikylä. Pyöräilyyn löytyy mitä mahtavimpia vuoristoreittejä joihin ei vuosienkaan jälkeen kyllästy.

Pistän tähän alkuun datafriikeille leirin tuntimäärät, koska sitä te tänne tulitte kattomaan ;) Kahden viikon saldo 55h. Eka viikko 30h, toka viikko 25h. Eli hyvin maltilliset tuntimäärät. Treenaamiseni ei ole koskaan ollut tuntien metsästämistä, se on amatöörien harrastusta. Fiksuin treenaa vähiten suurimmalla hyödyllä. Treenin laatu ja palautuminen ovat avainkohtina kun suunnittelen leiriohjelmani.

Päivärytmi:

Päivä alkaa aina klo 7:00 Aamuherättelyllä, eli kevyttä juoksua jossa pääosin juoksun tekniikkaharjoitteita. Kesto noin 15-20min

Aamupalalle klo 8:00

Jos vuorossa lyhyempi treeni ja mahdollisuus keritä lounaalle niin päivän eka treeni alkaa 9:00-9:30. Jos on luvassa pitkä treeni josta suoraan illalliselle niin lähtö 10:00 tuntumissa.

Lounaalle heti aamutreenin jälkeen, jos lyhyt treeni niin kerkee ajoissa syömään, mut yleensä kerkeen lounaalle nippenappe klo 14-15 väliin.

Päivän toinen treeni tulee kuvioon jos oon kerinny lounaalle. Tällöin lähtö 2h lounaan jälkeen ja luvassa aina alle 3h treenejä, yleensä 1-2h treenejä.

Illallinen klo 19:00

Unten maille klo 21:00

Leireillä vedän uintitreenit pelkästään avovedessä. Vaikka uinti kulkee altaassa hyvin, on sen kuljettava avovedessä vielä paremmin koska avovedessä ne kisatkin ovat.

Uimatreenit ovat pääosin tunnin tai puolentoista tunnin pituisia sisältäen tekniikkaharjoituksia sekä kovia vetoja. Mitään “tyhjiä kilometrejä” on turha lähtee avoveteen uimaan. Avovesitreeneissä kierrän poijuja sekä båtskeja ja kiritystä saa vesikilpikonnista, ne vetää muuten aika sukkelaan!

Usein uimatreenien päälle lähin polkemaan. Pyörälenkit olivat pääosin pk-ala ja pk alueella ja pyrin myös pitämään sykkeen alle pk-ylä alueen tiukoissakin nousuissa kun ohjelmassa on pitkä pk pyöräily. Mäkivedot ovat sitten oma treeninsä, mäkiä meinaan löytyy niin että on vaikea valita. Pääosin oon vedelly Sorian ja Ayaguaresin mäkiä kovemmalla sykkeellä, mutta niitä treenejä on enempi luvassa huhtikuun leirillä. Leiripyöränä minulla on Gir’s G Max joka tempo/triathlonpyöräksi soveltuu erinomaisesti vuoristopyöräilyyn keveyden, matalan asennon, hyvien jarrujen ja loistavan ohjattavuutensa ansiosta. Välityksenä minulla on edessä 39-53 ja takana 12-27. Se riittää hyvin lähes kaikkiin nousuihin. Mutta tiukimmat nousut kuten GC-606 jossa 22% nousua, pistävät kyllä kaipaamaan vähän pienempää eturinkulaa sulavan pyörityksen saamiseksi.

Juoksuun saisi olla mielestäni paremmatkin olosuhteet. Maspalomaksessa on yleisurheilurata, joka on ihan sairaan kova-alustainen vanha mondo. Puistossa on 1km pituinen hiekkalenkki joka välillä aika ruuhkainen. Muuten juosta voi kaikilla kaduilla Maspalomaksen ja Meloneraksen alueella esim kuivunutta kanavaa pitkin. Mutta alusta on usein hyvin epätasainen ja kova eikä mitään selkeää juoksureittiä ole, vaan joutuu puikkelehtimaan paljon pusikoiden, liikenneympyröiden ja autoteiden läpi. Itse tykkään ehkä parhaiten juosta Sorian tasaisella.

Leirin kohokohtia:

To 15.1 Eka treenipäivä alkoi avovesiuinnilla El Pajarissa. Vesi oli uskomattoman kirkasta ja treenikavereina mm. kilpikonnia ja rauskuja. Näkyvyys oli parempi kuin kotimaan altaissa! :)

P1010162..2

Su 18.1 Ohjelmassa oli kolmen lajin yhdistelmä jossa tehoja nostin pk-ylä tasolle jonkin verran. Uinnissa lyhyitä ja keskipitkiä vetoja. Pyörällä mäkivetoja 2x Soriaa ylös 650m korkeuteen á 20min ja 18min. Päälle useita 5min juoksuvetoja 7-9 asteen mäkeen. Kokonaistreeniaika 4h40min. Loistava fiilis!

P1000927..2

Ma 19.1 Ei nyt varsinaisesti ollut mikään kohokohta :D Piti olla pitkä päivä vuorilla saaden yli 4000m nousua. Mutta vuorilla olikin jostain syystä aivan halvatun tuulista, märkää ja kylmää! Jo Ayacatassa (1300m, joka normaalisti on lämmin ja aurinkoinen) tuli vettä ja lämpötila +11. Kiipesin vielä vuoren toiselle puolelle Tejedaan päin ja voi huhhuh, Lämpötila laski +3 asteeseen ja aivan mieletön tuuli ja vesisade, päällä oli neljä paitaa, tuuliliivi, irtohihat, sadetakki, irtolahkeet ja pipo enkä pärjännyt kylmyydelle alkuunkaan! Päätin lähtee haneen ja vetää sakkolenkkii rannikolla jossa oli +25 ;)

Ti 20.1 Oli leirin pisin uinti-pyörä-juoksu yhdistelmä 7h 36min, jossa myös tiukin nousu pyörällä GC-606. Moganin kylän jälkeen kun kurkkas vuoren reunan toiselle puolelle San Nicolakseen päin, iski aivan käsittämätön vastatuuli. Se oli kylmä ja puuskittainen. Tuuli niin kovaa etten pystynyt paikoillaan seisten pukemaan tuuliliiviä päälle. Oli pakko mennä maahan istumaan ja pukemaan :D Jopa pyörä liikkui tuulen mukana vaikka laitoin sen kyljelleen maahan makaamaan. Mulla ei ollut saumaakaan nousta pyörän selkään siihen vastatuuleen. Tuskin pysyin seisten paikoillaan kun klossien pito asvalttiin petti vähän väliä. Ens kerral kiviä taskuun! Piti taluttaa fillari 30m alaspäin vuorta tyyneen kohtaan et pääs taas polkee :D

P1010061..2

To 22.1 Oli leirin epäonnistunein treeni. Pitkä pk juoksu meni aivan päin skutsii. Tuli vedettyä vähän suunniteltua reippaampaa vauhtia, ja alusta oli huomattavasti kovempi kuin mitä olin olettanut, eteenkin niille kengille millä juoksin. Tuloksena sinänsä kiva ja kova treeni, mutta tuli sen verran isot lihaskudosvauriot reisiin ja pohkeisiin että seuraavana päivänä 6h pyörä tuntui vähän ikävältä ja piti ottaa iisimmin. Pohkeet hajos juoksussa niin pahasti että koko loppuleirin juoksut oli aika lailla siinä. Pidin ensin 3 päivää juoksukieltoa jonka jälkeen kävin kokeilemassa aamuherättelyssä vähän juoksua, siinä oikea pohje ikäänkuin repes uudestaan ja totesin että nyt ei juosta ainakaan viikkoon. Eli juoksutreenin tulos oli positiivisen sijaan voimakkaasti negatiivinen ja vei juoksua taas kovasti taaksepäin. Vaikka treenin aikana oli kiva puskea. Ei pitäisi poiketa omasta ohjelmasta ;)

Ma 26.1 Leirin siistein treeni :) Luvassa oli kovempi tehoinen uinti-pyörä-juoksu yhdistelmä. Mutta pohkeiden takia juoksun jätin pois. Ensin 30min pyöräily El Pajariin. 1h kovatehoinen avovesiuinti. Sitten pyörällä pk ja pk-ylä alueella. Optimistinen aikasuunnitelma oli: 60min kohdalla olisin Sorian korkeimmalla kohdalla. 2h kohdalla lähtisin Ayacatasta alaspäin kohti Fatagaa ja 3h kohdalla olisin takaisin kämpillä Maspalomakses. Vauhti oli sen verran reipas että ohittelin muita pyöräilijöitä oikein suhinalla ja keräsin kaikenmoista peesailijaa perääni, jokainen tippui hetken roikuttua ;) Sorian huipulla olin hyvin aikataulussa. Matkalla kohti Ayacataa ajoin pikkuhiljaa kiinni Norjalaistiimin joka veti lähes samaa vauhtia kuin minä, minä vedin siis pk-ylä aluetta. Vähäksi aikaa jäin heittää läppää norjalaisten kanssa, ryhmässä oli 2 pro tason ja 3 puolammattilaistason pyöräilijää 2 Ironman ammattilaista ja yks entinen triathlonisti joka oli siirtynyt juoksijaksi, kysyin että miksi ihmeessä, hän sanoi juuri juosseensa 2:26 maratonin, ei mikään turha sälli. Ryhmän keulilla polki kumminkin ryhmän kovin kuski. Norsemanin 9 kertaa läpi vetänyt ja moninkertainen voittaja Tom Remman. Pitkän aikaa vedettiin kahestaan ryhmää ja juteltiin kaikenlaista, kaikin puolin mukava heppu. Vasta pari km ennen Ayacataa katottiin taakse niin koko muu ryhmä oli tippunut peesistä :D Tultiin kyllä aika reipasta vauhtia. Sitten Tom totesi hieman ähisten ja puhisten pilke silmäkulmassa “Anna menna vaan, kun oot nuori, mä vähän himmaan nyt”. Jäi siisti fiilis kun sai jätettyä taakse noin kovan tason mäkimiehen. Tulinkin Ayacataan lähes 20min suunniteltua nopeammin. Fataga alas tuli sitten miten tuli, välillä autojen perässä himmaillen kun tulevat niin hitaasti alamäkeen. Loppuajaksi tuli 2h 32min. Jos joku vetää kyseisen lenkin lujempaa kuin minä niin saa tulla kuitteilee ;) ​

P1010146..2

Huhtikuun puolessa välissä uudestaan! :)