Vuoden 2014 paketti avattuna

ilotulitus senaatintorilla

Vuosi on taas vierähtänyt ja päivät lähestyvät enemmän kesää kuin joulua – joka sopii minulle paljon paremmin. Vielä kun päivätkin pikkuhiljaa alkavat pidentyä, niin mikäs tässä. Myönnetään sekin, vaikka moni ei tykkää, että hyvä kun tuli vähän plussaa lumisateiden jälkeen, niin tiet ovat taas sulat ainakin täällä Helsingissä, niin pääsee taas juoksemaan mukavammin. Hiihtämisestä en ole erityisemmin välittänyt, vaikka joskus olen sitäkin koittanut – ja saatan koittaa jatkossakin, jos sellainen mahdollisuus tulee kohdalle, mutta yleisesti suosin kyllä juoksemista talvellakin :)

Kulunut vuosi oli selvästi ehjempi kuin edellinen loppuvuoden osalta, joten tulevaan kauteen näyttää pääsevän paremmista lähtökohdista kuin aiemmin.  Vuonna 2013 treenitunteja kertyi n. 472h ja kuluneena vuonna n. 603h. Suurin osa erosta selittyy viimeisen 4kk ajalta, kun sain nyt paljon paremman ja ehjemmän jakson tähän kuin edellisenä vuonna. Paljon on juoksua tullut tehtyä, mutta jonkin verran myös lihaskuntoa, pyöräilyä ja uintiakin, vaikka viimeisintä ehkäpä liian vähän.

Vuoden tunnit jakautuivat seuraavasti:

Treenituntien jakautuminen lajeittain vuositasolla

 

Treenituntien määrät suhteessa toisiinsa kuukausitasolla

 

 

Treenituntien jakautuminen kuukausitasolla prosenttiosuuksina

Kulunut vuosi tekstinä, jos joku haluaa lukea kertauksena, miiten se kulunut vuosi meni tiivistettynä ja fiilisteltynä :)

Tammikuu

Vuosi 2014 vaihtui uusissa maisemissa, kun olimme Gran Canarialla viettämässä uutta vuotta noin viikon verran. Oli ihana päästä vähän pakoon kylmää, pimeää ja märkää Suomea, mutta kaikki kiva loppuu aikanaan ja paluu takaisin Suomeen koitti pian. Perustreeniä muuten kuukausi.

Helmikuu

Ei mitään ihmeempää, tehot melko maltilliset kaikissa lajeissa vielä.

Maaliskuu

Juoksussa tuli jo muutamia kovempia kymppejä (4:00/km ja 2*3:45/km vauhdeilla), muutamia kovia tonnin sarjoja (<3:30/km) ja kova 7km radalla 3:37/km. Juoksukunto kehittyi nopeasti, olihan alkuvuodesta tehty nopeustreeniä, mutta säännöllisyys puuttui vielä. Uinnissa muutamia yrityksiä uida kovaa, mutta lähinnä se jäi puolimatkaan – ei oikeasti kovaa, mutta ei oikeasti hiljaakaan. Heltri-cupissa ainoa 400m täysiä n. 5min. Pyörällä perusjauhamista.

Huhtikuu

Juoksussa erinäisiä kovempia treenejä, liiankin kovia tähän aikaan vuodesta? Omatoiminen Cooper 3510m, Heltri-cupin 2*pirkkolan kolmonen (5.86km) 3:35/km, 5*2km@3:35/km (90s pal.), loppukuusta omatoiminen 17km 3:48/km (ei täysiä).  Uinnissa yritys uida kovaa jäi yritykseksi, kuitenkin 1000m uinnissa päästiin alle 13:30 aikaan, vaikka näin jälkikäteen nähden treeni oli suunnittelematonta. Pyörällä maantiekausi aukesi, ja pk-treeniä 2-3h treeneinä tuli heitettyä. Ei kovempaa pyörällä vielä. Hengityksen kanssa jotain säätöä jo pidemmän aikaa…

Toukokuu

Juoksussa kova kymppi 3:47/km ja puolikas 3:52/km ja mm. tonnin vetoja taas, uinnissa edelleen sama meno, kehitys pysähtyi. Pyörällä kovempia kympin/20km tempoja. Vauhti vähän hakusessa vielä, kympin tempo kuitenkin jo 15min. Lisäksi mm. Heltri-cupin duathlon jäisissä oloissa on muistettava, jossa vauhdit eivät etenkään pyörällä olleet kovin kummoisia. Hengityksen kanssa edelleen mainittuja ongelmia.

hcr 2014.1
HCR-14
attendorun2014
AttendoRun
attendorun2014 palkinto
AttendoRunin voitto

 

Kesäkuu

Heltricupin 1. rykäsy 1:04:32, Sääksin sprintti-sm-kisat, joissa ei juuri mainittavaa. Pyörällä ei kulkenut riittävän lujaa, vaikka hyvässä ryhmässä nousi vedestä ja pääsi ajamaan. Juoksussa pitkästä aikaa kiritappio, vaikka vauhti oli jopa itse sanottuna kovaa koko viimeinen km. Ei tällainen diesel pärjää :) Lisäksi treeneinä kovia tonneja juosten, 40km tempo kuusiksella kiihtyen 38.6km/h.  Juhannuksena pari pidempää pyörälenkkiä, muuten perussettiä. Uinnissa ei pidempiä kovia sarjoja juurikaan.  Loppukuusta Kiskosta ensimmäinen triathlon-pokaali, kun pokkasin kolmannen sijan. Uinti meni loistavasti ja kärkikaksikossa noustiin ylös, ja johdinkin jonkin aikaa kisaa, kunnes Darby paahtoi ohi. Sen jälkeen juoksun alkuun asti kakkostilasta kamppailua, mutta juoksu ei ollut riittävän hyvä vielä.

Kisko2014 palkinnot
Kisko-14

Heinäkuu

Kuu alkoi pyörällä hyvin, 57km tempo 39.7km/h ei ollenkaan täysiä puristaen Kuusiksella. Kolme päivää myöhemmin juosten 15km hieman maratonvauhtia reippaampaa, 3:55/km, tuntuma ihan hyvä, vaikka kuuma oli ja jaloissa rakot. Siitä muutama päivä ja 70km tempo hitaammin, 38.1km/h 153bpm sykkeillä, tavoiteltua puolimatkan kisavauhtia. Viikko ennen Joroisia vielä Heltri-cupin rykäsy 1:03:09. Uinti oli hyvä, pyörä kohtuullinen ja juoksussa olisi parantamista. Ehkä alkoi jo tuntua treenit, ihan parasta terää ei enää ollut? Joroisten kisa oli ja meni, ei paljoa jäänyt kerrottavaa. Uinnissa eksyttiin ja tuntuma oli muutenkin ehkä vähän hukassa? Aika oli ainakin pieni pettymys. Pyörä kulki hyvin, mutta kai se lämpö teki tepposet ja tuli juotua ihan liian vähän ja ajettua siihen nähden liian kovaa, jolloin juoksussa tuli noutaja. Ehkä tästä jotain kuitenkin oppi. Loppukuu kevyemmin. 5km juoksu vielä testimielessä 18:16 pettymyksenä, pyörällä kuitenkin 20km tempo 41.0km/h pieni yllätys.

Elokuu

Muuten kevyttä, juoksussa lyhyitä nopeustreenejä ja tv-reippaita väliin. Ennätysjuoksuviikko kuun loppuun, kun viikon neljänä päivänä tuli juostua n. 24km, 26km, 34+11km ja 40km.

Syyskuu

Tulin kipeäksi kuun alussa, joten tein alkuun lähinnä hyvin kevyttä liikuntaa, kuten kähöilyä ja 50km rinkkamarssin :) Viikko siitä aloin olla jo terve, ja juoksin ensimmäisenä juoksuna 10km kisan 38:10.

attendo10.jukka vie
Attendo10 Eltsussa

Lokakuu

Määrällisesti ennätyskuukausi ja mukaan tuli säännölliset pitkät juoksulenkit kerran viikkoon n. 3h, 34-37km. Lisäksi punttia aloin ottaa, ja muutenkin lihaskuntoa säännöllisemmin. Uintia vähän, pyöräilyä jonkin verran, kevyttä. Tästä ajattelen uuden säännöllisen treenikauden alkaneen kohti seuraavaa vuotta, vaikka kaikki lajit eivät täysin balanssissa olekaan olleet.

Marraskuu

Kuu alkoi ensimmäisellä ultralla, kun juoksin 55km 4h16min, 4:40/km. Tuntuma oli helppo, jalat jaksoivat alusta loppuun hyvin jne. Siitähän on jo kirjoitettukin. Pitkät lenkit jatkuivat viikottaisina, lisäksi marraskuun aktia-cupissa uusi kympin ennätys, 37:05. Uinnissa tasotestinä 1000m heikosti 14:14. Helppo parantaa! Kuun lopussa tulin kipeäksi.

Viikin Viiskytviis 2014
Viikin ViiskytViis

Joulukuu

Kuun alku erittäin kevyesti, viikko pidettiin ihan kokonaan taukoakin. Joulukuun aktia-cup vähän heikommassa kelissä huonolla valmistautumisella kuitenkin kohtuuaikaan 37:40. Pitkät lenkit taas ohjelmaan, kovempia treenejä niin juosten kuin uiden kuin pyörälläkin hyvin vähän. Kohti parempaa kestävyyttä kuitenkin, kohti ensi kesän puoli- ja täyttämatkaa! :)

Ensi vuoden tavoitteista ja suunnitelmista voisi kirjoittaa uuden postauksen, joten niistä en ala tässä kirjoitella, siispä kuulemiin!

P.s. Kuvia voisin alkaa napsia enemmän, niin olisi vähän mukavampaa luettavaa nämä :) Siinäpä uuden vuoden lupaus, hyvää uutta vuotta!