Treeniapurit.

Hetken mietin, että millä nimellä kohta esiteltäviä juttuja voisi oikein kutsua, mutta en tosiaankaan keksinyt mitään järkevää! Kyseessä on siis pari hyvin eri tyyppistä laitetta/apuvälinettä treenin tueksi ja lisäksi, jotka molemmat toimivat hyvin eri tavoin. Mutta pidemmittä puheitta esittelen, mistä oikein höpötän:

 

Omegawave

Omegawavella mitataan kropan tilaa ecg-sensorin (eli ihan kuin sykevyö) avulla. Mittaus tehdään levossa ja se kestää muutaman minuutin. Mulla on ollut Omegawave käytössä jo viime talvesta, mutta ihan kokoaikaisesti en ole sitä käyttänyt, eli pitkiäkin taukoja mittauksien välillä on ollut. Parhaan hyödyn laitteesta saa, kun tekee mittauksen rutiininomaisesti joka aamu. Tällöin tuloksia on helppo vertailla ja omaa fiilistä kuulostella sekä verrata mittarin antamiin tuloksiin. Käyttö on tehty simppeliksi, eikä mittaukset vie turhaa aikaa (kunhan vain muistaa tehdä sen!) ja tuloksia on mielenkiintoista seurata. Ehkä en pelkästään mittarin antamiin tuloksiin usko, mutta yllätävänkin usein ne kyllä täsmäävät oman olotilan ja treenifiiliksen kanssa. Omegawavella voi tehdä myös laajemman mittauksen (vaatii cns-sensorin, joka ei tule ns. peruspaketissa mukana), jolloin mitataan keskushermoston tilaa ns.lätkillä eli ekg-elektrodeilla (kolmas kuva) ja ne kiinnitetään kämmeneen sekä otsaan. Tällöin mittauksesta tulee huomattavasti tarkempi verrattuna pelkkään ecg-sensorilla tehtyyn mittaukseen. Toki pääasiassa teen mittauksen pelkällä vyöllä, mutta silloin tällöin, esim. kovempien treenien jälkeisenä aamuna, on kiva tehdä myös tarkempi katsaus lätkien avulla.

Mittari ilmaisee asteikolla 0-10 sen hetkisen valmiustason. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikki mittarin mittaama data on kasattu yhteen ja siitä tulee sen hetkinen tulos. Mittauksessa on mukana mm. leposyke, stressitaso, palautumisen taso ja aerobisen energian tuottokyky. Ihan asteikon alas en ole koskaan päässyt, vaan kaikki mittaukset ovat antaneet tuloksen vitosesta ylöspäin. Huonomman tuloksen mittari antaa, jos kovan treenin/kisan tai pelin jälkeen palautuminen ei pääse heti käyntiin esimerkiksi pitkän matkustuksen takia. Toki myös pidemmän kisan, eli Ironmanin tai jonkun ultrajuoksun jälkeen mittari heittää punaiselle eli ihan huonompiin lukemiin, mutta näistä ei mulla ole kokemusta.

unnamed5

 

unnamed4

2014-11-23 21.51.41

 

Spirotiger

Tämä on nyt niin uusi juttu mulle, että käyttökokemuksia en voi vielä antaa. Kyseessä on siis hengityslihaksien harjoitteluväline, jonka avulla voidaan parantaa suorituskykyä. Pääsin testaamaan laitetta Tahkon leirillä ja pari viikkoa sitten kotiin saapui samanmoinen laite. Innolla odotan, millaisia tuloksia ja treenejä tällaisella hieman erilaisella tavalla voi saada aikaan :). Kiitokset tästä mahdollisuudesta Erikille (Medical Tech) ja Bomanin Tiinalle!

2014-11-17 10.37.43

Spirotigerista voi lukea lisää täältä: http://www.medicaltech.fi/brands-freejump_fysio.php