Perusmatkan SM-kilpailut Kuopiossa

Nyt on tämän kesän SM-karkelot ohi, sillä eilen kilpailtiin perinteisesti Kuopiossa perusmatkan parissa. Itselleni Kuopion kisa oli kesän päätavoiteista toinen Sääksin sprintin SM-kisojen kanssa, joten tähän kilpailuun yritin valmistautua kunnolla. Hyvin se kyllä onnistuikin, sillä sain lomailla Kuopiossa pari viikkoa ennen kisaa ja tehdä rauhassa viimeiset treenit ja pääsin vähän harjoittelemaan ihan kisareiteille. Viimeinen kokonainen viikko ennen kisaa piti sisällään vielä ihan kunnon treenejä jokaisen osa-alueen parissa, mutta tunteja tuli kokonaisuutena kasaan hieman perusviikkoa vähemmän. Tämä viikko sitten kevenneltiin ja herkisteltiin, jotta lauantaina olisin mahdollisimman hyvässä iskussa taistemaan SM-mitaleista ;).

Lähdin kyllä melko luottavaisin mielin liikenteeseen, sillä tiesin, että oman tasoisella suorituksella pitäisi päästä kolmen joukkoon. Toki välillä kävi mielessä perinteiset ”ne muut menee varmasti kovempaa” ja ”entä jos oonkin ihan hidas just kisapäivänä”, mutta onneksi nämä taitavat olla just niitä juttuja mitä saattaa muillakin käväistä mielessä ennen kisaa.

Märkäpuvun käytöstä oli viikolla tiukkaa pohdintaa, mutta kun helteet vain jatkui ja jatkui, eikä Kallavesi vielä loppuviikostakaan näyttänyt jäähtymisen merkkejä niin oli jo ennen kisapäivää selvää, että uinti mennään ilman märkäpukua. Itselleni tällä ei kauheasti väliä ollut, toki vauhtiin se vaikuttaa, mutta niin se vaikuttaa kaikilla muillakin.

DSC_0352

Uinti lähtikin liikkeelle kivasti, vaikka kolme uimaria (tai ex-uimaria) painelivat omille teilleen samantien. Aika pian oltiin muodostettu oma kolmen hengen kakkosporukka, jossa ui lisäkseni 19-vuotiaiden sarjassa kisaava Antonia Gröndahl ja meidän sarjan Katja Väisänen. Uin ensimmäisen suoran Katjan peesissä, mutta lähdin sitten ohi. Sen jälkeen en Katjaa enää nähnyt ja hän olikin valitettavasti joutunut jättämään kisan kesken. Katja oli yksi vahvoista mitaliehdokkaista, ja hänen kanssaan olisin voinut joutua käymään tiukkaakin kamppailua omasta sijoituksesta ;). Oma uinti sujui loppuun asti kivan reipasta vauhtia Antonian kanssa vierekkäin ja siitä reippaan vaihdon kautta päästiin yhtäaikaa pyörien päälle.

DSC_0355

Pyörällä Antonia lähti tykittämään sellaista vauhtia, mihin ei mun jalat olleet ihan valmistautuneet ja tottuneet. Watit näytti ekan kierroksen jälkeen melkoisia ennätyslukemia, vaikka musta ei ollut vetäjäksi kuin murto-osaksi ekasta kiekasta. Sitten seuraaville kierroksille vauhti ja watit vähän tasoittuivat ja omakin fiilis parani. Antonia teki kyllä hyvää työtä ja ajoi ihan supervahvasti! Olisin halunnut, että mullakin olis ollu enemmän annettavaa ja tykitettävää vetovuoroihin, mutta nytkin pyörän keskiwatit oli sellaiset, mihin oon päässyt vain lyhyemmissä tempo-ajoissa. Pyöräosuuden alussa saatiin yksi kovempi uimari kiinni, ja näin edettiin sijoilla kolme ja neljä (omien sarjojemme toisina molemmat) koko pyöräilyosuuden ajan.

DSC_0360

DSC_0362

Juoksuvaihtoon tultiin siis kahdestaan. Edellä koko matkan painellut kaksikko Mira Leskinen ja Henrika Parviainen (19-sarjasta) olivat alle puolen minuutin etumatkalla ja takaa tuli vajaan parin minuutin päästä Maria Söderström. Juoksu lähti liikkeelle vähän kankeasti, mutta sain pian näköyhteyden edellä menijöihin. Ekat reilu pari kilsaa meni heitä kiinniottaessa, ja ekan kääntöpaikan (2,5km kohdalla) jälkeen sainkin molemmat tytöt kiinni. Hetken, joskin pienen sellaisen, sain nautiskella juoksemisesta naisten kisan kärjessä, kunnes sitten Maria tuli takaa kovaa ohi. Tämä oli ihan odotettavissa, joten hommaksi muodostui pitää oma saavutettu kakkospaikka maaliin asti. Juoksu ei oikein auennut kulkemaan missään vaiheessa ja sain lopussa tehdä ihan töitä, että pystyin pitämään oman vauhtini. Mira tuli kokoajan perässä kohtuullisen matkan päässä, niin hirveästi hidastelemaan ei voinut ruveta. Taisi käydä klassisesti niin, että kova pyörä söi kyllä sen parhaan terän juoksusta tällä kertaa… Hengityksen puolesta olisin kyllä päässyt huomattavasti kovempaa, mutta jalat ei vain yksinkertaisesti menneet.

Maalisuoralla sain kuitenkin tuulettaa SM-hopeamitalia, joten kisa oli tavoitteen osalta hyvin onnistunut!

DSC_0369

Vaikka lopputulos oli mieleinen, niin aika paljon jäi hampaankoloon tästä reissusta. Uinti meni kyllä omalla tasolla ja kulkikin ihan hyvin. Ennen kisaa oli pieni arvoitus, miten ilman pukua uiminen kenenkin vauhtiin vaikuttaa, mutta aika hyvin osasin ennalta arvailla kuinka siinä tulee käymään. Uimareiden vauhtiin ei itselläni ollut vielä asiaa, mutta eiköhän eroa saada taas ensi talven aikana kurottua pienemmäksi ;). Uintiaika on heikko, mutta niin se näyttää olevan muillakin. Reitti ei ollut ainakaan alimittainen, ennemmin vähän toiseen suuntaan. Pyörä kulki alkuvaikeuden jälkeen ihan hyvin ja tehot oli tosiaan paremmat kuin missään triathon-kisassa kertaakaan, mutta parannettavaa jäi kyllä siihenkin. Tavoitteena on, että ensi kesänä juoksu kulkee kunnollista vauhtia vähintäänkin samojen wattien jälkeen, sillä nyt ei enää kyllä kulkenut. Vauhti oli kaukana mun normaalista reippaasta vauhdista, mutta onneksi se riitti tällä kertaa pitämään yhtä lukuunottamatta muut naiset selän takana.

Kuopiossa oli jälleen kerran ihan mahtavaa kisata, järjestelyt toimivat ja kannustusta riitti. Tämä kisa on mulle edelleen tavallaan kotikisa, vaikka niistä paristakymmenestä Kuopiossa vietetystä vuodesta onkin kulunut jo useampi vuosi. Harmi vain, että tälläkin kertaa viivalta puuttui useampia kovia nimiä niin naisten kuin miestenkin puolelta. Ensi viikonlopun Kalmarin Ironman-kilpailu taisi jonkin verran verottaa osallistujaporukkaa, mutta jospa ensi vuonna viivalla olisi muutama nainen enemmän :).

Tulokset löytyvät täältä: http://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=2312