Varustevinkit juoksuun talvipakkasilla

Varustevinkit juoksuun talvipakkasilla

Triathlonistilla ei välttämättä ole varaa olla juoksematta talvipakkasilla. Juoksukuntoa ja juoksun aiheuttamaa rasitusta voi olla syytä ylläpitää myös kylminä talvikuukausina. Toisilla taas saattaa olla kisakalenterissa maraton kevätkuukausien aikana, jota varten on kerättävä kilometrejä kylmästä säästä huolimatta. Mikäli et mieli kiertämään 400 metrin juoksurataa kilometritolkulla eikä juoksumatolla juoksu innosta, kannattaa vetää lenkkarit jalkaan ja juosta ulkona – vaikka kiprakassa pakkassäässä.

Alla 10 vinkkiämme pakkasjuoksuun. Oikeanlaisten talvijuoksuvarusteiden valinnan helpottamiseksi linkkasimme suoraan joihinkin tuotteisiin, joista kerromme alla.

1) Kengät

Pärjäät aivan hyvin tavallisilla lenkkareilla läpi talven. Tarjolla on kuitenkin valtava määrä nastoilla varustettuja talvilenkkareita, joista voi valita itselleen sopivimmat. Lue lisää nastalenkkareista Juokse rennosti nastoilla.

2) Sukat

Kovalla pakkasella voi pukea kahdet sukat jalkaan: alle tavalliset juoksusukat ja päälle pitkävartiset ohuet, villaiset sukat. Alussa jalat ovat kylmät mutta jo kahden kilometrin jälkeen ne lämpenevät eikä sen jälkeen ole enää ongelmia.

Villaiset, pitkävartiset sukat miehelle ja naiselle.

3) Alusasu

Kerrospukeutumisen idea on siirtää kosteus pois iholta. Siksi alusasuun kannattaa satsata erityisen paljon. Suosittelemme käyttämään aina villaista urheilualusasua lähimpänä ihoa. Se siirtää kosteuden ulompiin vaatekerroksiin ja pysyy lämpimänä kostuessaankin.

Merinovilla-aluspaita

Merinovillasekoitepaita

4) Välikerros

Villakerraston päälle tulee pukea pitkähihainen, tekninen urheilupaita. Jos on oikein kylmä, niitä kannattaa laittaa jopa kaksi päällekkäin. Jalkaan voi riittää tavalliset windstopper-juoksutrikoot, mutta kovalla pakkasella jalkaan kannattaa vetää peppua lämmittävät (villaiset) shortsit. Puuvillaa kannattaa vältellä, sillä se ei hengitä ja kerää kosteutta itseensä.

5) Kuorikerros

Päällimmäinen kerros on mahdollisimman kevyt, hengittävä ja tuulta pitävä. Kivijalkakaupoissa ja internetkaupoissa on tarjolla monenlaisia talvijuoksuun ja -urheiluun tarkoitettuja kevyttoppatakkeja ja vähän kevyempiä juoksupusakoita. Oikein kovalla pakkasella voi jalkaan vetää kevyet ja hengittävät toppahousut.

6) Päähine

Talvella ei kannata lähteä ulos ilman juoksupipoa. Pipoja on tarjolla kevyistä kunnolla topattuihin, joita kannattaa vaihdella pakkasasteiden mukaan. Jos pakkasta on yli 10 astetta, kannattaa pääpukeutumisessakin suosia kerrospukeutumista. Pipon alle voi laittaa vaikka ohuen kypärähatun tai pannan antamaan lisälämpöä korville ja otsalle.

7) Hanskat

Kädet kannattaa suojata kunnolla. Kuten päähineitä, hanskoja on joka lähtöön ja niitä kannattaa vaihdella pakkasasteiden mukaan.

8) Kaula

Kaulan suojaukseen on syytä kiinnittää erityisen paljon huomiota. Tuubihuivit ja villaiset kaulaliinat ovat erinomaisia vaihtoehtoja ja voit pukea niitä vaikka päällekkäin. Tuubihuivi on kätevä, sillä sen saa myös vedettyä suun ja nenän yli suojaamaan hengitysteitä kylmältä pakkasviimalta.

9) Energia

Pakkasella on tärkeää, että muistaa huolehtia energiansaannista ja nesteytyksestä. Erityisen tärkeää se on, jos lenkki venyy yli tunnin mittaiseksi. Pakkasella ilma on kuivaa eikä kylmässä välttämättä edes huomaa, että tulee jano. Lisäksi kylmä sää kuluttaa paljon energiaa.

10) Iho

Myös iho kuivuu talvipakkasella. Siksi on tärkeää huolehtia ihon kosteustasapainosta käyttämällä tavallista tuhdimpia kosteusvoiteita. Juuri ennen lenkkiä ei kuitenkaan kannata rasvata kasvojaan, sillä se saattaa lisätä paleltumisriskiä. Sama koskee tietysti huulia. Lenkin jälkeen rasvauksen kanssa kannattaa sen sijaan olla erityisen tarkka.