Juoksukenkien valinta – käyttötyypit

Juoksukenkää valittaessa ensimmäinen tehtävä on miettiä niiden käyttötarkoitusta. Juoksenko paljon ja usein myös pitkiä lenkkejä, etsinkö kenkää nopeaan juoksuun vai haluanko juosta maastossa? Entä sopiiko paljasjalkakenkä minulle?
Näitä kaikkia tarkoituksia varten on tarjolla eri ominaisuuksilla varustettuja kenkiä. Jyrkkää eroa eri mallien välille on usein vaikea vetää, mutta muutama selkeä suunta on erotettavissa.

Lenkkari runsaaseen kilometrimäärään

Kun harjoitellaan paljon ja juostaan kilometrejä, kengän pitää lieventää jalkoihin kohdistuvaa iskutusta, antaa riittävästi tukea ja suojata sääoloja vastaan. Kengän pitää toimia vaihtelevissa olosuhteissa, ja ulkopohjan on toimittava erilaisilla alustoilla.
Ratkaisu on riittävästi iskunvaimennusta antava peruskenkä. Sen vahva rakenne tarkoittaa yleensä myös pitempää käyttöikää.
Tukevuuteen ja iskunvaimennukseen on tarjolla paljon eri vaihtoehtoja. Iskunvaimennuksen tarpeeseen vaikuttavat juoksijan painon lisäksi askeltyyppi ja lihaskunto. Jos askel on rullaava, painavakin juoksija selviää pienellä iskunvaimennuksella ja kevyemmällä kengällä.
Myös kiertojäykkyyteen ja pronaatiotukeen on erilaisia vaihtoehtoja (lue lisää neutraaleista, pronaatio- ja supinaatiotuetuista kengistä täällä). Tarvittaessa liikekontrollia voidaan säätää yksilöllisesti erillisillä tukipohjallisilla.
Peruslenkkari sopii monelle myös kisakengäksi maratonille tai puolikkaalle. Kenkä on hieman raskas, mutta tukevuus ja iskunvaimennus helpottavat lihasten väsymystä viimeisillä kilometreillä ja suojaavat kovalta asvaltilta. Myös juoksuaskel on helpompi säilyttää hyvänä väsyneillä jaloilla riittävän tukevan kengän avulla.

Hyvät tuetut juoksukengät pitkille lenkeille ovat Adidaksen Supernova Glide 6 -kengät (naisille).

Vauhtikenkä kisoihin ja vauhdikkaisiin harjoituksiin

Vauhdikkaissa harjoituksissa ja kisoissa on tärkeää jalkineen keveys ja hyvä rullaavuus. Nämä ominaisuudet mahdollistavat nopean ja taloudellisen juoksuaskeleen.
Ns. neutraaleissa kengissä on vähemmän tukirakenteita, ne ovat kevyempiä, ja kiertojäykkyydeltään ne ovat useimmiten löysempiä. Kenkien pohjakuviointi on matala, mutta se takaa hyvän pidon asvaltilla, hiekkatiellä tai juoksuradalla.
Neutraali kenkä sopii varsinkin kevyelle juoksijalle, jonka askel rullaa puhtaasti eikä hän yleensä kärsi jalkavaivoista. Kevyempiä, vauhdikkaaseen menoon soveltuvia malleja löytyy myös kiertojäykistä ja tuetuista malleista.
Yleensä kenkien keveys tarkoittaa myös kevyempiä ja paremmin hengittäviä päällysmateriaaleja. Nämä ominaisuudet ovat parhaimmillaan kovassa juoksussa, hyvällä alustalla ja lämpimällä säällä, mutta eivät luonnollisesti suojaa jalkaa vaikeammissa olosuhteissa. Kenkien pintamateriaalit myös kuluvat helposti puhki juurikin sen takia, kun ne ovat kevyttä ja hengittävää tekoa.

Adidaksen Adizero Boost- kengät  (naisille) on julistettu monissa tutkimuksissa tämän hetken nopeimmiksi kengiksi. Vaihtelua kenkävalintaan saat Saucony A5:lla, jotka ovat myös erittäin hyvät ja nopeat kengät.

Nopeita juoksukenkiä ostettaessa on syytä pitää mielessä niiden nopea kiertonopeus. Mikäli juokset nopeat harjoitukset ja kilpailut tällaisilla kengillä, kuluvat ne yhden vuoden aikana. Nopeiden kenkien tukirakenteet ovat niin kevyitä, että ne juostaan loppuun jo muutamien satojen kilometrien aikana.

Maastojuoksukengät

Maastojuoksussa korostuu kengän matala pohja, jonka avulla jalka aistii parhaiten alustan vaihtelut. Usein maastokengissä on myös kiertolöysä rakenne. Jäykkä ja paksupohjainen kenkä ei sovellu maastoon, mutta jos mennään kivikkoisille alustoille, silloin tarvitaan järeää pohjaa.
Pitävä pohjan kuviointi ja vettä sietävät materiaalit ovat myös metsäkengän välttämättömiä ominaisuuksia. Kengästä ei saa tulla raskasta, vaikka se kastuisikin. Materiaalien on kestettävä kulutusta ja risujen ja kivien naarmuja.

Oletko jo koittanut Inov-8 -merkin juoksukenkiä? Mikäli et, kannattaa tutustua suomalaisittain vielä hieman tuntemattomaan merkkiin. Inov-8 Trailroc 255 -kengillä juokset turvallisesti maastossa ja ne ovatkin yhdet verkkokauppojen suosituimmista maastokengistä.

Paljasjalkakengät

Free- ja paljasjalkajuoksukengissä ei ole juuri mitään tukirakenteita. Jatkuvaan harjoitteluun ne soveltuvat vain hyvin harvoin, mutta saattavat olla mukavat kevyeen juoksuun, yleiseen liikuntaan ja vapaa-ajalle.
Paljasjalkakenkien avulla voidaan tehdä lihaksia aktivoivaa jalkajumppaa. Pari kertaa viikossa tehty 10–15 minuutin juoksu ja hyppely vahvistaa jalkojen pieniä lihaksia, jotka passivoituvat aina vain tukevia kenkiä käytettäessä.

Ole varovainen hankkiessasi paljasjalkakengät ja aloittaessasi niillä juoksun. Jalkojen ja jopa selän täytyy tottua uusiin tuettomiin kenkiin. Fysioterapeuttien puheille on hakeutunut lukuisia paljasjalkakengillä juoksevia etenkin selkävaivojen vuoksi, mutta myös polvipaivojen. Näitä vaivoja pääsee syntymään, kun liian innokkaasti lähdetään juoksemaan.

Free 5.0+ ovat Niken suosituimmat minimalistiset kengät.

(Lähteenä käytetty Juoksija-lehteä).