Triathlonin aloittelijan yleisimmät kysymykset

Oheen on listattu yleisimpiä kysymyksiä, joihin triathlon-harrastuksen aloittelija hakee vastauksia. Mikäli sinulla on kysymyksiä tai epäselvyyksiä, joihin et löydä vastausta ohesta, älä epäröi olla yhteydessä. Parhaiten se onnistuu yhteydenottolomakkeen kautta.

Mitä on triathlon?

Triathlon on kestävyyslajien kuningas. Kisat kestävät parhaimmillaan puolivuorokautta, kun kuljettavana matkana on Ironman eli täysmatka. Triathlonissa urheilijan tulee yhdistää kolme peräkkäistä suoritusta yhdeksi kokonaisuudeksi: uinti, pyöräily ja juoksu. Kisoissa suoritusjärjestys on aina edellä mainittu.

Triathlonista tekee erittäin mielenkiintoista juurikin se seikka, että siinä kilpaillaan itseä, kelloa ja kanssakilpailijoita vastaan kolmessa hyvin erilaisessa lajissa. Matkojakin on lyhyestä sprinttimatkasta jo aiemmin mainittuun täysmatkaan. Triathlonistin on siis hallittava kolme erilaista lajia, löydettävä omat heikkoudet ja vahvuudet sekä tasapaino eri lajien välillä. Tämän lisäksi kutsun mielelläni ravintoa ja lepoa/palautumista/unta triathlonin neljänneksi ja viidenneksi lajiksi korostaakseni niiden tärkeyttä. Triathlonharjoittelu ja -kisat vaativat kropalta ja mieleltä paljon, joten triathlonistin on erityisen tärkeää pitää huolta myös riittävästä ja oikeanlaisesta ravinnosta ja levosta.

Lue triathlonista urheilulajina tarkemmin täällä.

Olemme koonneet tähän osioon yleisimmin kysyttyjen kysymysten vastaukset. Kannattaa lukea ne huolella läpi. Sen jälkeen oletkin valmis aloittamaan. Toivottavasti näemme triathlontapahtumissa ja ota rohkeasti yhteyttä, mikäli jokin asia askarruttaa!

Back To Top

Missä voin kokeilla triathlonia?

Suomessa järjestetään kesällä lukuisia triathlonkilpailuja. Kisakausi alkaa Heinolasta toukokuussa, jossa järjestetään SM-maastotriathlon. Kuten Heinolassa, useimmat triathlonkilpailut on järjestetty siten, että jokaisella on mahdollisuus ottaa itsestä mittaa; kilpailuista löytyvät omat sarjat ammattilaisille (kilpasarjat) ja aktiivisille harrastajille (kunto- tai ikäsarjat). Triathlonia kokeileville on usein järjestetty oma erillinen kilpailu, jossa kisataan lyhennetyillä matkoilla.

Aloitteleva triathlonisti voi koittaa triathlonia esimerkiksi Vantaan Kuusijärvellä kesäkuun alussa järjestettävässä Vantaa Triathlon-tapahtumassa ja Helsingin keskustassa elokuussa järjestettävässä Helsinki City Triathlonissa. Kummassakin tapahtumassa on otettu huomioon ensikertalaiset ja niistä löytyvätkin omat “kokeile triathlonia” -sarjat.

Suomessa järjestettävistä triathlonkilpailuista voit lukea lisää täällä. Tutustu myös yleisiin triathlonkilpailuja koskeviin sääntöihin.

Ensikertalaiset ovat usein myös tietämättömiä tarpeellisista kisavarusteista ja siitä, miten kisat etenevät. Kannattaa tutustua ensikertalaiselle suositeltaviin kisavarusteisiin sekä kisojen kulkuun – sekä aloittelijat että kokeneemmat triathlonistit saavat hyviä vinkkejä kisojen mutkattomaan läpiviemiseen.

 

Back To Top

Kannattaako triathlonseuraan liittyä?

Harrastuksen voi hyvin aloittaa kuulumatta triathlonseuraan. Triathlonseuraan kuuluminen tuo kuitenkin mukanaan merkittäviä hyötyjä. Useimmat seurat järjestävät yhteisharjoituksia, -kilpailuja ja muitakin tapahtumia. Ehkä merkittävin hyöty seuraan kuulumisesta on kuitenkin kanssatriathlonistit. Tapaat samanhenkisiä ihmisiä, jotka tekevät muutoin hyvin itsenäisestä harrastuksesta sosiaalisemman. Yhteisöllisyys onkin triathlonharrastajien kesken poikkeuksellisen vahvaa.

Triathlonseuran järjestämät yhteisharjoitukset ovat sosiaalisen puolen lisäksi etenkin aloittelijoille erityisen tärkeitä. Esimerkiksi vapaauinnin tekniikka saattaa tuottaa aloittajalle harmaita hiuksia, mutta seuran uintivalmentajan opetuksessa ja muiden triathlonistien osaavassa ohjeistuksessa “vaparikin” alkaa pikkuhiljaa sujua. Muilta seuralaisilta saa myös hyviä vinkkejä muuhun harjoitteluun sekä tietysti varusteisiin ja kisoihin liittyen. Triathloniin liittyy alussa niin paljon eri osatekijöitä, että ilmaiset neuvot ja kokeneiden konkareiden vinkit tulevat usein tarpeeseen.

Tietoa Suomessa toimivista Triathlonliiton alaisista triathlonseuroista löydät täältä.

Back To Top

Millä varusteilla voin osallistua ensimmäisiin kisoihini?

Triathlonista on vahvasti voimissaan harhakuvitelma, että lajia ei voisi edes kokeilla ilman lajispesifejä hankintoja. Totuus kuitenkin on se, että lajissa ensimmäistä kertaa kisaava voi selviytyä jopa ilman ostosreissulle lähtemistä ja harjoittelu onnistuu varmasti vanhoilla varusteilla.

Suomessa järjestetään kesällä triathlontapahtumia, joissa on ensimmäistä kertaa lajia kokeileville oma kisa tai sarja. Näihin voi osallistua vaikka vaihteettomalla pyörällä ja uida pelkässä uimapuvussa. Käytännössä lajia kokeilevat tarvitsevat seuraavat varusteet: uima-asu, pyöräilyyn ja juoksuun soveltuvat vaatteet (t-paita ja shortsit), lenkkarit, pyöräilykypärä sekä tietysti pyörä. Muilla varusteilla lisätään kisamukavuutta, mutta ne eivät ole missään nimessä välttämättömät (kuten uimalasit).

Oheisen linkin taakse olemme keränneet tietopaketin aloittelevan triathlonistin kisavarusteista (lue lisää täällä). Varustelistalla esitellään vain kaikista välttämättömimmät varusteet, joten mikäli sinulla on suunnitelmissa jatkaa harrastusta, kannattaa tutustua harrastajan kisavarusteisiin täällä.

Back To Top

Tarvitsenko märkäpukua?

Triathlonin voi aloittaa ilman märkäpukua. Uintiharjoittelu tapahtuu pääosin uimahallissa normaaleissa uimavaatteissa. Triathlonkilpailuissa useimmilla on käytössään märkäpuku, mutta lyhyisiin tutustumiskilpailuihin voi hyvin osallistua ilmankin. Lisäksi esimerkiksi Joroisten puolimatkan kilpailussa näkyy joka vuosi joku ilman märkäpukua.

Triathlonia kokeileva voi saada märkäpuvun lainaksi. Monien kisojen yhteydessä eri triathlonvarustekauppiaat vuokraavat märkäpukuja ja niitä voi myös kysellä tuttavilta ja paikkakunnan triathlonseuroilta. Huomattava kuitenkin on, että triathlonissa käytettävä märkäpuku on täysin eri asia kuin surffauksessa käytettävä.

Aktiivisesti harjoittelevalle märkäpuku on kuitenkin Suomen kylmiin vesiin melkeinpä välttämätön hankinta. Märkäpuku on pakollinen kisavaruste veden lämpötilan alittaessa +14 astetta (ja vastaavasti märkäpuvun käyttö on kiellettyä veden lämpötilan ylittäessä +23 astetta). Märkäpuvun tehtävänä on pitää uimari lämpimänä ja helpottaa uintia kelluttavalla ominaisuudellaan. Märkäpuku antaa henkistä tukea triathlonistille, sillä “märkkärillä” on melkeinpä mahdotonta hukkua (vedenpinnan alapuolelle sen kanssa ei pääse painumaan).

Märkäpukuja on monentasoisia. Oleellista on se, että se istuu hyvin, ei hierrä eikä kerää vettä sisäänsä. Loput ominaisuuserot pukujen välillä ovat merkityksellisiä vain tosissaan harrastaville ja kilpaileville. Aloittajan ei edes kannata hankkia kallista märkäpukua, sillä mitä kalliimpi puku, sitä huonommat sen kelluttavuusominaisuudet ovat (aloittelijat tarvitsevat nimenomaan kelluttavuusominaisuuksia, sillä uintitekniikan puutteen vuoksi, jalat ja keho painuvat alaspäin ja näin hidastavat uintia). Voimme lämpimästi suositella Orcan paljon kehuja saanutta, aloittelijalle soveltuvaa märkäpukua: Orca TRN.

Tutustu tarkemmin triathlonistin uintivarusteisiin välineosiossamme. 2XU:n eri tasoisten märkäpukujen vertailusta voi myös olla apua, kun mietit miten eri hintaiset puvut eroavat toisistaan ja mitä ominaisuuksia kalliimpi puku tuo tullessaan.

Ulkomaisista triathloniin erikoistuneista verkkokaupoista, kuten Wigglestä ja Chain Reaction Cyclestä voit tilata märkäpuvun kotimaisia kivijalkaliikkeitä paljon edullisemmin.

Back To Top

Minkälaisen pyörän tarvitsen?

Aloittava triathlonisti pärjää ihan tavallisella pyörällä. Kokeile Triathlonia -kisoissa pyörämatkat ovat sopivan mittaisia poljettavaksi vaikka vaihteettomalla Jopolla. Pyöräilykypärä on kuitenkin pakollinen varuste, joten muistathan ottaa sen tapahtumiin mukaan!

Useimmat triathlonistit aloittavat pyöräilyharjoitukset liikuntakeskusten järjestämistä sisäpyöräily- eli spinningtunneilta. Tunneilla saa hyvää ensimakua pyöräilyyn ja varmuutta omasta jaksamisesta. Mikäli kuitenkin aiot jatkaa triathlonharrastusta, suosittelemme hankkimaan pyörän, joka soveltuu triathlonissa kisaamisen lisäksi normaaliin ajoon (cyclocross-pyörä).

Aloittava triathlonisti voi myös vuokrata pyörän triathlonkisan ajaksi. Useimpien tapahtumien yhteydessä triathlon- ja pyöräilyliikkeet vuokraavat pyöriä kisojen aikana käytettäväksi. Se on myös otollinen tilaisuus koittaa miltä esimerkiksi cyclocross tai maantiepyörä tuntuu: olisiko sellainen mukava ostaa myös itselle.

 

Back To Top

Miten kannattaa harjoitella?

Triathlonissa on kolme lajia: uinti, pyöräily ja juoksu. Useimmin uinti tuottaa aloittavalle triathlonistille suurimmat haasteet. Toisaalta juoksu tai pyöräily voi puuttua aiemmasta urheiluhistoriasta ja täten muodostaa heikon lenkin kestävyyden ja tekniikan osalta.

Triathlonin kaikkia kolmea lajia tulee harjoittaa. Mikäli triathlonistilla kaikki lajit ovat samalla viivalla eikä yksikään ole muita vahvempi (mikä harvoin on totta), voi kaikkia lajeja harjoittaa tasapuolisesti. Triathlonisti, jolle jokin lajeista on selkeästi muita heikompi, saattaa painottaa heikoimman lajinsa harjoittelua. Etenkin jos uinti-, pyöräily- tai juoksutekniikassa on puutteita, kannattaa tekniikka harjoittaa ensin kuntoon ennen kuin nostaa kyseisen lajin harjoitusmääriä.

Triathlonisti joutuu aina tasapainoilla kolmen eri lajin harjoitusmäärien ja -intensiteetin kanssa. Tasapainon ja omien heikkouksien ja vahvuuksien löytäminen on erityisen tärkeää, mutta saattaa kestää hetken ennen kuin omat vahvuudet selviävät. Triathlonisti törmää varmasti myös lukuisiin eri harjoitusfilosofioihin. Kokeneempien neuvoja ja vinkkejä kannattaa kuunnella, mutta suosittelemme kuitenkin kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä ja harjoittelemaan kuten itselle tuntuu parhaalta. Jokainen meistä tuntee oman kehonsa ja sen mahdollisuudet, kehityspotentiaalin ja -nopeudun itse parhaiten.

Internet on täynnä ilmaisia harjoitusohjelmia kaiken tasoisille triathlonisteille ja kaikille kisamatkoille. Tutustu esimerkiksi Beginner Triathlete ja suomalaisen Triathlonhaasteen tarjoamiin ohjelmiin.

Olemme myös keränneet suomalaisten triathlonvalmentajien tiedot. Mikäli sinua kiinnostaa liittyä valmennusrenkaaseen, saada yksityisopetusta ja henkilökohtaisia treenisuunnitelmia, tutustu eri valmentajiin ja ota heihin rohkeasti yhteyttä.

Back To Top

Tarvitsenko aerotankoja?

Aerotankoja et tarvitse mutta ne ovat kuitenkin yksi eniten triathlonsuoritusta nopeuttavista välineistä. Maantiepyörä on n. 3-5 km/h nopeampi kuin esimerkiksi hybridipyörä. Lisäksi aerotangoilla saa n. 2-3km/h nopeuslisäyksen maantiepyörään. Kisoihin voi osallistua mitä moninaisimmilla pyörillä, mutta jos nopeuden lisääminen kiinnostaa niin esimerkiksi aerotangot tarjoavat tähän erittäin edullisen välinevaihtoehdon.

Back To Top

Mistä löydän itselleni sopivan harjoitusohjelman

Triathlon on haastava laji, jossa sinun pitää hallita kolme eri urheilulajia ja yhdistää ne yhdeksi lajiksi. Tämä ei pelkästään riitä, sillä triathlon vaatii tinkimätöntä harjoittelua, sopivasti lepoa ja hyvää ravitsemusta. Kaiken lisäksi täytyisi pystyä luomaan suunnitelma omat heikkoudet ja vahvuudet huomioon ottaen, jota noudattamalla tavoitteet täyttyvät.

Eipä siis ihme, että aloitteleva triathlonisti, siinä missä kokenutkin, törmää usein seinään – harjoitteluohjelman rakentaminen voi käydä ylivoimaiseksi esteeksi. Miten painottaa eri lajeja, kuinka paljon harjoitustunteja tulisi kerätä viikossa ja millainen on hyvä harjoituskokonaisuus uinnissa ovat tyypillisiä kysymyksiä, joita kokeneemmatkin triatleetit pohtivat. Pääsääntöisesti voisi sanoa, että kannattaa ensin tunnistaa omat vahvuudet ja heikkoudet ja miettiä omaa harjoitussuunnitelmaa niiden pohjalta. Mikäli olet hyvä uimari, mutta juoksu- tai pyöräilykestävyydessä ja peruskunnossa on puutteita, kannattaa painottaa peruskestävyysharjoituksia pyöräillen ja juosten. Tai mikäli uintitekniikassa ja uintikunnossa on puutteita, kannattaa painottaa altaassa vietettyä aikaa. Suunnitelmat ovat aina yksilöllisiä ja omista lähtökohdista, -tasosta ja tavoitteista lähteviä, joten pohjatyö ja päätökset esimerkiksi kisattavasta matkasta kannattaa tehdä hyvin.

Internet on pullollaan ilmaisia ja maksullisia harjoitusohjelmia. Kannattaa käydä tutustumassa niihin, sillä ne antavat erinomaisen suunnan esimerkiksi harjoitusmääristä ja eri lajien painotuksista. Ohjelmat tähtäävät aina kisoihin, joten harjoitusohjelmat on rakennettu siten, että esimerkiksi harjoitusten intensiteetti ja painotukset muuttuvat harjoituskauden aikana optimaalisesti tulevaa kisasuoritusta silmällä pitäen.

Esimerkiksi Suomalainen Triathlonhaaste tarjoaa erinomaisia ilmaisia 12 viikon harjoitteluohjelmia eri tasoisille  harrastajille. 12 viikon ohjelma päättyy kisoihin eli sinun kannattaa aloittaa harjoitusohjelma 12 viikkoa ennen kisojasi (tai kauden pääkisaasi). Triathlonhaasteen ohjelma on tehty triathlonistille, joka tähtää puolimatkan suorittamiseen. Ohjelmassa on plussana ravinto- ja lihaskunto-ohjelmat sekä kattava valmentajien videotervehdys.

Ulkomaisia harjoitusohjelmia on tarjolla esimerkiksi Beginner Triathlete -sivustolla. Sivustolta löydät kaikille triathlonin matkoille tarkoitettuja ohjelmia, joista osa on maksullisia ja osa ilmaisia.

Kokoamme yhteen ulkomaiset ja kotimaiset sivustot, jotka tarjoavat ilmaisia ja maksullisia harjoitusohjelmia Harjoitusohjemat -osioomme. Osiossa esitellään myös erilaisia internetpohjaisia harjoitusryhmiä, joiden hinnat vaihtelevat tarjoajasta toiseen. Sivulta löydät myös linkin legendaarisen Chris McCormackin pitämään harjoitusryhmään – kannattaa käydä haistelemassa tunnelmia!

Back To Top

Onko asuinpaikkakunnallani triathlonseuraa?

Suomessa toimii useita triathlonseuroja. Isoimmissa kaupungeissa on parhaimmillaan jo useita seuroja, joiden väliltä triathlonisti voi valita itselleen sopivimman.

Olemme listanneet Suomen Triathlonliiton alaiset jäsenseurat täällä.

Back To Top

Mitä varusteita tarvitsen kokeillakseni triathlonia?

Triathlonin kolme eri lajia vaativat kaikki omat varusteensa. Alkuun pääsee kuitenkin hyvin uima-asulla, uimalaseilla, lenkkareilla, urheilupaidalla ja urheiluhousuilla. Näiden lisäksi tarvitset pyörän ja kypärän. Useimmilta löytyy varmasti vähintään perusurheiluvaatteita, joten ensimmäisenä ei välttämättä tarvitse sännätä ostoksille. Voit aivan hyvin käydä kokeilemassa triathlonkilpailuakin ilman suurempia varustehankintoja. Uima-asu ja lenkkaritkin löytyvät lähes jokaiselta. Uimalasit kannattaa kuitenkin käydä ostamassa mikäli niitä ei kaapista löydy, sillä vapaauintia on vaikea harjoitella ilman uimalaseja.

Pyöräilyyn tarvitset pyörän ja kypärän. Aloittaessasi triathlonharrastuksen, voit hyvin käydä harjoittelemassa kuntosalisi spinning-tunnilla pyöräilyä ja nostamassa samalla pyöräily- että aerobista kuntoasi. Ulkopyöräkaudella eli kesällä kannattaa käyttää esimerkiksi työmatkat hyväkseen harjoittelussa. Työmatkat voi rullailla vaikka Jopolla (joka käy myös ensimmäiseksi kisapyöräksi, kunhan osallistuu triathlonia kokeilevien sarjaan). Monet pyöräilyliikkeet vuokraavat pyöriä, joten mikäli mielit kokeilla maantiepyörällä ajoa joko kisoissa tai muuten vaan, kannattaa ottaa yhteys paikkakuntasi pyöräilyliikkeisiin.

Mikäli käyt paljon spinning-tunneilla, suosituksena on ehdottomasti pyöräilyyn tarkoitetut shortsit, jotka on haaroista pehmustettu (suositut spinninghousut ovat esimerkiksi dhb:n Aeronit). Näin vältyt kivuliaalta takapuolelta. Jotta opit pyörityksen parhaiten, kannattaa myös harkita spinningkenkiä tai pyöräilykenkiä, jotka käyvät sekä ulko- että sisäkäyttöön. Spinning-pyörissä kaikkein yleisin poljin on nimeltään SPD-poljin, joten mikäli haluat käyttää samoja kenkiä ulko- ja sisäpyöräilyssä, osta sellaiset, joihin saat SPD-polkimet kiinni.

SPD-polkimetLue tarkemmin mitä varusteita tarvitset kokeillaksesi triathlonkisoja (lue täältä).

Back To Top

Mitä triathlonkisoja Suomessa järjestetään?

Suomessa järjestetään kesäisin lähes joka viikonloppu triathlonkisat. Yleisimmin kisoissa on matkoina sprintti- ja olympiamatka (tutustu triathlonin kisamatkoihin täällä). Puolimatkan kisoja Suomessa on ensi kesänä kolme ja yksi täysmatkan kilpailu.

Löydät varmasti kisakalenterista mielenkiintoisia kotimaisia kilpailuja. Käy tutustumassa niihin paremmin Triathlonkisat Suomessa -osiossamme. Monet triathlonistit suuntaavat ulkomaille kisareissuille. Suomessa on aiemmin ollut vain 1-2 puolimatkan kilpailua ja vain yksi täysmatkan kisa. Monet hakevat uusia kisakokemuksia ulkomailta, kun tutut kilpailureitit täällä kotimaassa on jo koluttu. Ironman- ja Challenge-organisaatioiden järjestämät puoli- ja täysmatkan kisat ovat sekä kisaajille että katsojille varsinainen spektaakkeli, jota yksikään triathlonisti ei varmasti voi jättää kokematta. Hienoja ja huikeita kokemuksia on saatavilla kaikista kisoista, sekä Suomessa että ulkomailla! Suosittelemme ehdottomasti rohkeasti osallistumaan ensimmäisiin kisoihisi ja takaamme, että sen jälkeen sinulla ei ole enää paluuta: triathlon on vienyt sinut mennessään. Tervetuloa joukkoomme!

Tutustu myös triathlonkilpailun kulkuun ja yleisohjeisiin ja -sääntöhin.

Back To Top

Miten minun tulee syödä, jotta jaksan harjoitella?

Oikea ravitsemus on urheilijalle paitsi jaksamisen myös kehittymisen työväline. Terveellinen ja monipuolinen sekä määrällisesti riittävä ruokavalio tehostaa palautumista harjoittelusta ja kilpailuista. Urheilijan ruoka tulee olla helposti valmistettavissa, mutta myös hyvää ja monipuolista.

Kestävyysurheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun, lepoon ja lihashuoltoon. Laadukas, järkevästi koostettu ruokavalio on terveenä pysymisen, harjoittelussa jaksamisen, kehittymisen ja kilpailuissa menestymisen kannalta keskeisessä asemassa.

Urheilijan ruokavalion tulee olla kokonaisuus, josta urheilija saa tarkoituksenmukaisen määrän energiaa ja riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Samalla urheilijan nopeassa päivärytmissä ruokaa pitäisi saada valmistettua nopeasti tai pakattua mukaan syötäväksi harjoitusten välissä tai matkalla kouluun.

Aterioiden suunnittelu ja niiden järkevä rytmittäminen on tärkeässä asemassa. Suunnittele ateriarytmisi ja ateriasisällöt harjoitusohjelmasi mukaan ja osta jääkaappiin tarvitsemasi ruoka-aineet jo muutamaa päivää ennen. Helppouden ja nopeuden lisäksi huomioi suunnittelussa monipuolisuus ja maistuvuus. Ruokailut ovat myös tärkeitä rauhoittumisen hetkiä!

Olemme koostaneet Triathlonistin Ravinto -osioon kattavasti tietoa syömisestä, tankkaamisesta, kisapainon saavuttamisesta ja monista muista tärkeistä ravintoaiheista. Lue triathlonistin ravinnosta enemmän täältä.

Back To Top

Miten tankkaan triathlonkisojen aikana?

Kisasuorituksen aikana tehty tankkaaminen on triathlonkisojen neljäs laji. Huolellinen valmistautuminen, suunnitelmien luominen, niissä pysyminen ja tankkausharjoittelu treenikaudella ovat yhtä tärkeitä komponentteja kisojen onnistumisen kannalta kuin muutkin triathlonlajit. Älä siis ylenkatso ravinnon merkitystä – niin kisoissa kuin harjoituskaudellakaan.

Jokaisen keho on erilainen ja ottaa vastaan ruoka-aineita itselleen tyypillisellä tavalla. Alla on annettu suosituksia ja ehdotuksia, joita sinun kannattaa kokeilla ja harjoitella jo treeneissäsi, että vatsasi on tottunut ottamaan niitä vastaan. Pahimpana esimerkkinä on geelien nauttiminen vasta kisoissa. Monet saavat niistä huolellisen harjoittelunkin tuloksena vatsanväänteitä, mutta mikäli et ole niitä aiemmin kokeillut ja tankkaat niistä kisoissa ensimmäistä kertaa energiaa, on tulos todennäköisesti vatsakrampit.

Alla on kerätty lyhyesti yhteen tietoa kisoja edeltävästä ateriasta ja “noin” -kulutusmääristä kilpailujen aikana. Lue tarkemmat tankkausohjeet täältä.

Kisoja edeltävä ateria

Kisoissa tehtävä tankkaus alkaa käytännössä jo kisa-aamun aamiaisesta. Nauti se vähintään kolme tuntia ennen kisojen alkua. Hyvä kisa-aamun aamiainen sisältää 100-200 grammaa (noin 400-800kcal) hiilihydraatteja painostasi riippuen.

Miten paljon tarvitsemme energiaa?

Kisojen aikaista tankkausta mietittäessä, kannattaa lähestyä asiaa energiankulutuksen kautta. Eräässä artikkelissa triathlonistin kalorikulutukseksi arvioitiin seuraavat:

1. uinti: 500 – 1000 kcal

2. pyöräily: 3000 – 4000 kcal

3. juoksu: 2500 – 3000 kcal

Kulutettu energia tulee korvata jotenkin, ja suositeltavaa onkin tankata pyöräilyosuudella 250 – 300 kcal tunnissa ja juoksuosuudella 200 – 250 kcal tunnissa.

Back To Top

Tarvitsenko lisäravinteita?

Lisäravinteet on monesti eniten helppouskysymys. Palautuminen nopeutuu, jos välittömästi rankan urheilun jälkeen saa täydennettyä hiilihydraatteja. Myös monesti ennen harjoituksia lisäenergia piristää ainakin mieltä. Kuitenkin ilman lisäravinteita pärjää varsin mainiosti, eikä ravinteet sinusta yhtään nopeampaa urheilijaa. Hyvin pohdittu ruokavalio ja ruokailun ajoitukset suhteessa harjoitteluun on ravinnon puolesta tärkein osuus.

Back To Top

Aloittelijan juoksuvinkit

Vuoden ajasta riippumatta, aina on oikea aika aloittaa juoksu- tai triathlonharrastus. Olemme koonneet yhdeksän perusvinkkiä, joiden avulla aloitat harjoittelun turvallisesti ja säästyt erilaisilta vammoilta. Tutustu myös muihin harjoitusvinkkeihimme sekä harjoittelua tukeviin ravitsemussuosituksiin!

Lue 9 vinkkiä täältä.

Back To Top

Miten valitsen itselleni sopivat juoksukengät?

Triathlonin lajeista juoksu on fysiikallemme, etenkin jaloillemme, kaikkein haastavin. Siksi on ensiarvoisen tärkeää pitää huolta oikeanlaisista ja kunnollisista juoksukengistä.

Jokaisen juoksijan jalka ja askellustapa ovat yksilöllisiä. Vaikka kenkä sopii lenkkikaverillesi ja menestyy testissä, se ei välttämättä sovi sinulle. Jotta löydät juuri sinulle sopivat juoksukengät, selvitä jalkateräsi rakenne ja miten jalkasi toimivat juostessa. Pelkästään jalan rakenteen perusteella ei pidä tehdä liikaa johtopäätöksiä. Matalakaarinen jalka ei välttämättä tarvitse pronaatiokenkää tuekseen, ja vastaavasti korkeakaarinen jalka voi ylipronatoida juostessa.

Ennen uusien kenkien ostoa kannattaa tutustua eri mallien ominaisuuksiin ja selvittää omien jalkojen toimintaa esimerkiksi urheiluliikkeiden järjestämillä askelklinikoilla. Kenkien ostaminen helpottuu, kun tiedät, askellatko neutraalisti vai tapahtuuko askelluksessasi ylipronaatiota tai supinaatiota. Käynti useammassa liikkeessä ja eri merkkien testeissä on suositeltavaa, jotta saa hyvän vertailupohjan. Kaikkein luotettavimman arvion saat jalkaklinikoilta, joilla esimerkiksi fysiologit tekevät jalka-analyyseja.

Lue tarkemmat ohjeet juoksukenkien valintaan täältä.

Back To Top