Triathlonkisojen yleisohjeet ja säännöt

Alla on lueteltu triathlonkisojen yleisiä ohjeita ja sääntöjä. Muista myös lukea kisakohtaiset ohjeet, sillä alla oleva lista ei ole yleispätevä vaan jokainen kisanjärjestäjä tekee oman ohjeistuksen, joita kisailijoiden on noudatettava. Kisanjärjestäjä myös ohjeistaa ilmoittautumista ja liikkumista kisapaikalla, tiedottaa erityisjärjestelyistä ja muista tärkeistä seikoista, jotka on syytä lukea hyvissä ajoin läpi.

Ilmoittautuminen on virallinen silloin, kun nimesi on ilmoittautuneet-listassa ja osallistumismaksu on suoritettu sekä kaikki järjestäjän vaatimat tiedot annettu. Järjestäjä ilmoittaa viralliset aikataulut ja ohjeet nettisivuilla hyvissä ajoin ennen kilpailua. Tätä ennen ilmoitetut ohjeet ja aikataulut ovat viitteellisiä ja ne voivat muuttua. Järjestäjä ei vastaa mahdollisista muutoksista kilpailijalle aiheutuneista kuluista.

SM-kisoissa et tarvitse erillistä lisenssiä ilmoittautuessasi ikäluokkasarjoihin. Jos haluat, että tuloksesi merkataan viralliseen SM-tulosluetteloon sinun tule ilmoittaa se Suomen triathlonliiton alainen jäsenseura, jota edustat (triathlonliiton alaiset jäsenseurat on lueteltu täällä).

Varmista osanottosi kilpailukansliassa ennen kilpailua. Yleensä kilpailija on velvollinen osallistumaan kilpailu-infoon. Kilpailija on velvollinen kaikissa sarjoissa tutustumaan reittiin ennakolta siinä määrin, että pystyy suorittamaan reitit opasteiden mukaisesti, merkatulta reitiltä poikkeaminen katsotaan keskeytykseksi.

Kilpailun ajanotto toteutetaan sähköisellä järjestelmällä. Sijoitus määräytyy kokonaisajan perusteella. Kokonaisaika määräytyy lähdöstä maalilinjan ylittämiseen. Järjestäjä ei vastaa mahdollisten väliaikojen oikeellisuudesta.

Kilpailuissa noudatetaan soveltuvin osin ETU:n ja ITU:n kansainvälisiä triathlonin sekä Suomen Triathlonliiton kilpailusääntöjä, ellei kilpailuohjeessa ole toisin mainittu. Kilpailijat eivät ole vakuutettuja järjestäjän puolesta, kilpailijat kilpailevat omalla vastuulla. Kilpailureiteillä pätevät normaalit tieliikennesäännöt ellei toisin ole kilpailuohjeessa mainittu tai liikeenteenohjaaja toisin määrää.

Yleisesti ottaen kaikissa tapahtumissa ja sarjoissa noudatetaan Suomen Antidoping toimikunnan sääntöjä, jotka löytyvät osoitteesta www.antidoping.fi.

Märkäpuvun käyttö ei ole pakollista. Märkäpuvun käyttöä voidaan rajoittaa mikäli veden lämpötila ylittää reitin kylmimmästä kohdasta yli 23c tai alittaa lämpimimmästä kohdasta 16c. Tieto mahdollisista märkäpuvun käyttörajoituksista annetaan aina ennen kilpailua.

Pyöräily/juoksuosuuden aikana numerolappu tulee olla selkeästi luettavissa. Ajanotto toteutetaan sähköisellä järjestelmällä. Kilpailija on vastuussa, että hänellä on ajanottosiru sekä numerolappu ohjeidenmukaisesti kiinnitetynä. Järjestäjä ei vastaa tulosten puutteellisuudesta, mikäli kilpailija ohittaa väliaikapisteet ohjeiden vastaisesti.

Pyöräilyosuudella on yleensä 10 metrin peesikielto, joka mitataan edellämenevän takarenkaasta takana ajavan eturenkaaseen. Juoksuosuudella ei ole peesikieltoa.Pyörässä saa käyttää ns. lisätankoa. Pyörässä on oltava toimivat jarrut ja kypärän kayttö on pakollista. Kilpapyörän/maantiepyörän käyttöä ei edyllytetä.

Suoritus voidaan katsoa keskeytetyksi jos maalilinjaa ei ole ylitetty kisanjärjestäjän ilmoittamana enimmäisaikana. Kilpailun tuomari tai lääkintähenkilöstö voi keskeyttää kilpailijan suorituksen tai evätä kilpailijan osallistumisen kilpailuun mikäli kilpailijan voidaan katsoa olevan vaaraksi joko omalle tai kanssakilpailijoiden terveydelle.

Ohjeita koskien ennen kilpailua ja kilpailun aikana

Ennen kilpailua

  • Vahvista osanotto kisakansliassa kisanjärjestäjän ilmoittamana aikana.
  • Laita kirjekuoressa olevat tarrat kypärään ja pyörään sekä Chip -ajanottolaite kisanjärjestäjän määrittelemään nilkkaan.
  • Solmi kisakassissa olevan numerolapun kuminauha siten, että se sopii vyötärösi ympäri (tai vaihtoehtoisesti käytä omaa numerolappuvyötäsi).
  • Vie tavarasi vaihtopaikalle kisanjärjestäjän määrittelemänä aikana (tästä kisailija saa aina tarkat ohjeet ja aikataulut).
  • Pyöräsi toimivuus tarkistetaan ja joissain kisoissa sinut numeroidaan.
  • Laita vaihtopaikkasi kuntoon. Kisanjärjestäjä ohjeistaa miten vaihtopaikka tulee järjestää ja missä vaihtovarusteidesi täytyy olla. Pyörä laitetaan aina telineeseen, mutta muille varusteille on voitu kisasta riippuen määrätä erilaiset säilytyspaikat ja -mahdollisuudet. Esimerkiksi Finntriathlonissa kaikki varusteet pyörää lukuunottamatta on oltava varustepusseissa, jotka roikkuvat niille osoitetuissa telineissä. Käytännössä siis maassa ei saa olla mitään. Mikäli kisanjärjestäjä antaa mahdollisuuden jättää varusteet roikkumaan pyörän päälle tai asettamaan ne laatikkoon, tulee näin tehdä. Usein vaihdot tapahtuvat kahdessa eri paikassa, joten sinulla tulee olla sekä T1 että T2 vaihtopussit.
  • Valmistaudu kisaan, käy suorituksesi mielessäsi läpi, rentoudu ja nauti kisatunnelmasta. Uintiverryttelyn voi aina tehdä; kisanjärjestäjä ohjeistaa missä sen voi suorittaa.
  • Ole ajoissa starttialueen lähellä sijaitsevassa odotuskarsinassa.

Kilpailun aikana

  • Kisanjärjestäjä ilmoittaa mistä lähtö tapahtuu. Joissain kisoissa lähtö on rannalta, toisssa lähtö tapahtuu vedestä.
  • Jos sinulla on ongelmia uinnin aikana, nosta toinen kätesi ylös ja huuda apua.
  • Vaihdossa pue kilpailunumero selkäpuolelle, kiinnitä kypärä ennen kuin otat pyörän.
  • Työnnä pyörä vaihtoalueelta. Kisanjärjestäjä merkitsee aina paikan, jonka ylitettyäsi voit nousta pyörälle ja aloittaa pyöräilyn. Aja tien oikeaa reunaa ja ohita vasemmalta.
  • Pyöräilyn päätyttyä nouse pyörän päältä ennen kisanjärjestäjän merkitsemää kohtaa. Työnnä pyörä vaihtopaikalle ja aseta se telineeseen. Miten loppuvaihto tämän jälkeen etenee, riippuu kisoista. Olet kuitenkin ennen kisaa saanut tiedon vaihtojen etenemisestä ja olet jättänyt vaihtovarusteesi ohjeiden mukaisesti. Tapahtui vaihto miten tahansa, lopputuloksena sinulla täytyy olla juoksuvarusteet päälläsi.
  • Juoksun aloitettuasi käännä kilpailunumero etupuolelle.
  • Juoksureitin varrella on tarjolla urheilujuomaa ja vettä sekä usein jotain kiinteämpää suuhunpantavaa, kuten rusinoita, banaania ja suolakurkkuja.
  • Nouda varusteesi tavaroiden noutopisteestä heti kisan jälkeen. Saat ne yleensä numerolappuasi vastaan.