Kynnystestit MT Sporttesting –testiasemalla

Syksy on ollut taas kiireistä aikaa testiasemilla. Triathlonistit ja pyöräilijät käyvät päivittämässä kynnysarvot, jotta talven harjoittelu osuu juuri eikä melkein kohdilleen. Testaus oli minullakin tiedossa heti Amsterdamin maratonin jälkeen, kunhan siitä oli ensin palauduttu kunnolla.

Olen aiemmin käynyt Pajulahdessa (blogikirjoitus täällä), mutta se on pääkaupunkiseutulaiselle vähän kaukana. Etsin testiasemaa, joka olisi ollut lähempänä kotia ja päädyinkin ystäväni Nannan suosituksesta ottamaan yhteyttä MT Sporttestingin Erikiin. Hintataso on samaa luokkaa kuin Pajulahdessa (hintatiedot kirjoituksen lopussa), mutta bensakuluissa säästää muutaman euron sekä tietysti matka-ajassa. Pajulahti myös veloittaa ekstraa ilta- ja viikonloppuajoista (listahintaan +15% korotus), kun taas MT Sporttestingilla tällaisia lisiä ei ole ja ilta- ja viikonloppuaikojakin on paljon tarjolla.

MT Sporttesting-testiasemalla voi valita pelkän juoksu- tai pyörätestin perinteisenä kynnystestinä tai valita triathlonisteille hyödyllisemmän yhdistelmätestin. Tämän lisäksi testiasemalla voi tehdä erilaisia räätälöityjä testejä, jotka poikkeavat perinteisestä kynnystestistä. Pyörä-/juoksumattotesti ovat maksimitestejä eli niissä juostaan tai pyöräillään totaaliseen uupumukseen asti. Triathlontestin pyöräosuus on submaksimaalinen ja juoksuosuus maksimaalinen. Yhdistelmätestissä siis poljetaan niin kauan, että ylitetään anaerobinen kynnys, jonka jälkeen siirrytään matolle juoksemaan. Matolla haetaan juoksun aerobinen ja anaerobinen kynnys ja tämän jälkeen juostaan ihan päätyyn asti.


Testeissä käytetään hengityskaasuanalyysiä, laktaattimittausta ja uutta NIRS-mittausta (near infrared spectroscopy) jolla mitataan lihaksen happitasoja. Näiden eri mittausmenetelmien kerrotaan antavan parhaimman mahdollisen kokonaiskuvan kehon eri toimintojen käyttäytymisestä testin aikana.

Sitten itse testituloksiin ja niiden analysointiin. Pyörätestissä selvisi, että aerobinen kuntoni on kasvanut selvästi viime vuoteen verrattuna. Aerobisen kynnyksen sykkeet ovat laskeneet ja toisaalta tehot nousseet. Kiloa kohden tuotettu wattimäärä oli myös noussut, vaikkakin painoni oli viime vuoden vertailutestiin nähden 1,5kg korkeampi (tätä kirjoittaessani laskenut jo yli 3kg tämän vuoden testiajankohtaan verrattuna). [Painon seuraaminen ei itseisarvoisesti ole tärkeää, mutta hyvin oleellinen mittari on W/kg eli tuotettu teho per kilogramma. Mitä korkeampi W ja matalampi kg sitä nopeammin pyörä kulkee. Sama pätee juoksuun.]

Anaerobiselle puolella sama trendi oli havaittavissa: kynnyssyke oli laskenut ja tuotettu teho noussut. Testin perusteella kehitystä viime vuoteen on siis havaittavissa.

Mielenkiinnolla odotan kevään testejä, jolloin testit ovat enemmän vertailukelpoiset. Minulla oli nyt syksyllä takana tiivis juoksupainotteinen harjoittelu, jossa pyörä jäi monesti vain yhteen harjoituskertaan viikossa. Normaalioloissa, kuten nyt, poljen 3-5krt viikossa. Uskon ja toivon, että keväällä tehtävä uusintatesti paljastaa vielä suuremman hyppäyksen edellisvuoteen verrattuna.

Juoksutestiä en viime vuonna tehnyt lainkaan, joten siitä ei löydy vertailutietoja. Juoksussa aerobinen kynnys löytyi syketasolta 160 vauhdin ollessa 11,50 km/h. Anaerobinen kynnys puolestaan asettui 176-sykkeen ja 14,00 km/h tuntumaan. Aerobinen ja anaerobinen kynnys taitavat olla aika pitkälti verrattavissa maraton- ja puolimaratonvauhteihin. Maraton minulla kulki aikaan 3.30.07 ja puolikas 1.35. Mara tuli siis juostua aika tasan 12km/h vauhtia ja toisaalta puolikas 13.2km/h.

Nyt sitten harjoittelemaan uusien testitulosten mukaisesti. Pyörä on viritettynä BKOOL-trainerin päällä ja onhan sillä tietysti tullut useampaan otteeseen jo poljettuakin. Juoksussakin täytyy Z1-Z5 –tasot päivittää.

Mielestäni kynnystestien parasta antia on oman kehityksen seuraaminen. Toki testejä voi tehdä kotioloissakin, mutta ainakin itselleni on mielekästä mennä testiasemalle hyvin valmistautuneena ja itselleen näyttämisen halua puhkuen. Testitulokset antavat harjoittelulle raamit; ei tule hinkattua vääriä teho- ja vauhtialueita vaan juuri niitä, jotka ovat oman kehityksen kannalta tärkeimpiä. Testiasemalla käytössä olevalla laitteistoilla pystytään myös mittaamaan asioita, joita ei kotioloissa saada mitattua ja päästään näin kiinni mahdollisiin rajoittaviin tekijöihin, jotka vaikuttavat suorituskyvyn paranemiseen.

Kokemuksena MT Sporttestingissa oli erinomainen. Testaus sujui hyvin ja selkeästi eteenpäin, Erik ja Kari olivat hauskaa seuraa hermostuneelle testattavalle. Suosittelen testiasemaa ehdottomasti ja etenkin pääkaupunkiseutulaisille. Kannattaa ottaa Erikiin ajoissa yhteyttä testauksesta, sillä heidät ovat muutkin todenneet hyväksi. MT Sporttestingistä löytyy tietoja parhaiten aseman Facebook-sivulta:
https://www.facebook.com/mtsporttesting

MT Sporttesting hinnat:
Maksimaalinen pyörä- tai juoksumattotesti EUR 130,00
Triathlon testi EUR 170,00

Similar Posts