Kisasukka ja sukkakisa

Flunssa ei hellittänyt ajoissa, joten kuuden tunnin uinnin rapsan sijaan juttujen taso on tänään todella alhainen. Niin alhainen, että puhun vain sukista. Kukaan tuskin juoksee lenkkejä ilman sukkia, vaikka lyhyimmät kisat ilman menevätkin. Siispä avaan sanaisen arkun aiheeseen liittyen. Ja postauksen lopussa on pieni kilpailukin teille lukijoille.

Juoksusukkakokoelma
Juoksusukkakokoelma

Yllä olevassa kuvassa on kaikki erilaiset löytämäni juoksusukat. Osaa omistan useammankin parin, koska sukat ovat melkoista kulutustavaraa. Osa on vakiintunut lenkkikäyttöön erilaisiin olosuhteisiin ja osa pääsee jalkaan oikeastaan vain kisatilanteissa.

X-socks kompressiosukat, ostettu joskus vuosia sitten
X-socks kompressiosukat, ostettu joskus vuosia sitten

X-Socks (?) kompressiosukat ostin joskus muutama vuosi sitten. En edes muistanut näiden olemassaoloa ennen kuin nämä tulivat tätä postausta miettiessä vastaan. Sukissa on lievä kompressio, huomattavasti lievempi mitä esim. 2XU tai Compressport-säärystimissä. Kompressiosukkien ongelma mielestäni on se, että jalkaterän ja pohkeen koko eivät aina korreloi. Kaipaisin hitusen voimakkaampaa kompressiota, mutta ison jalkaterän takia myös sukan varsi on ilmeisesti vähän väljempi mitä pienemmissä kokoluokissa. Lisäksi sukat kuluvat yleensä puhki jalkaterästä varren kompression ollessa vielä täysin kunnossa. Säärystimet ratkaisevat tosin edellämainitut ongelmat. Mutta nämä ovat hyvät sukat lenkkeilyyn esimerkiksi viileämmällä kelillä.

Nike Dri-Fit matalat ja ohuet sukat
Nike Dri-Fit matalat ja ohuet sukat

Ylläolevat Niket ostin Terpulta Intersport Koskikeskuksesta muutama vuosi sitten. Istuvuus on napakoin käyttämistäni juoksusukista. Materiaali on ohut ja nämä ovat vakiintuneet hellekelin juoksusukiksi ohuutensa puolesta. Tykkään käyttää kisoissa sukkia hiertymien estämiseksi, mutta nämä sukat ovat liian hitaasti puettavat triathlonin vaihtoihin.

Matalat ASICS Kayano-juoksusukat. Saatu ASICS:lta
Matalat ASICS Kayano-juoksusukat. Saatu ASICS:lta

ASICS Kayano-juoksusukkiin tutustuin ensimmäisen kerran syksyllä, kun Better your best-haaste alkoi. Nämä ovat poikkeuksellisen paksut juoksusukat. Vaikka varsi on matalahko, niin silti nämä vakiintuivat omassa käytössä talvikelien erikoissukiksi. Materiaali mukavan pehmeä ja istuvuus on erittäin hyvä. Allekirjoittaneen lämmöntuotolle nämä ovat hieman liian lämpimät kesäkeleille, mutta parhaimmillaan viileämmässä kelissä esim. talvella ja syksyllä. Paksuutensa puolesta nämä sopivat herkemmin hiertyville jaloille paremmin kuin esim. nuo aiemmin esitellyt Niket. Näissä sukissa on hauskana detaljina vasemman sukan suuaukon sisäpuolelle painettu “Sound mind – Sound body”.

Newtonin näkemys juoksusukista. Ostettu kisojen yhteydessä.
Newtonin näkemys juoksusukista. Ostettu kisojen yhteydessä.

Newtonin sukat ovat olleet minulle triathlonkisojen sukat jo pari vuotta. Hyvä istuvuus ja erittäin nopeat pukea, minkä takia nämä ovat hommaansa päätyneet. Toinen pari on jo menossa puhki, mutta toinen on vielä melkein iskemätön. Materiaali on sopivan ohut kuumemmillekin keleille. Toistaiseksi nämä ovat ykkösvalinta triathlonkisoihin. Puhtaasti juoksukisoihin valinta taas osuisi joihinkin napakammin istuviin. Triathlonkisoissa suosin matalia sukkia, koska jaloissa on lähes poikkeuksetta aina kompressiosäärystimet, jolloin sukassa ei tarvitse olla kompressiota.

Ohuet Asicsin juoksusukat, XXL:n tarjouksesta
Ohuet Asicsin juoksusukat, XXL:n tarjouksesta

Ylläolevat keveämmät ASICS-sukat tarttuivat mukaan jostain XXL:n tarjouksesta. Materiaali on kutakuinkin yhtä ohutta kuin Niken sukissa, mutta istuvuus ei ole ihan niin napakka. Nämä saattavat päätyä kisakassiin Newtonin sukkien rinnalle. Parhaimmillaan omassa käytössä nämä ovat kesäkeleillä tai juoksumatolla ilmavuutensa ansiosta. Käyttökokemusta näistä ei ole vielä kertynyt sellaista määrää, kuin muista vertailun matalista sukista.

ASICS kompressiosukat. Saatu yhteistyön merkeissä.
ASICS kompressiosukat. Saatu yhteistyön merkeissä.

Jemmani toiset kompressiosukat. Juoksukokemusta en näistä ole vielä flunssan takia saanut, mutta yhden urheiluttoman päivän perusteella näissä on paljon napakampi kompressio kuin X-socksin sukissa. Kuvastakin näkee, että kankaan kudonta on hitusen erilaista eri kohdissa pohjetta. Istuvuus on hyvä ja miellyttävä. Näissä voisin lähteä juoksemaan pidempiä lenkkejä tai kilpailuita. Todennäköisesti tulen näitä sukkia käyttämään myös palautumistarkoituksessa tai esimerkiksi päivinä, jolloin staattista istumista tulee poikkeuksellisen paljon.

Palkintosukkia
Palkintosukkia

Sitten lupaamani lukijakilpailu. Osallistuneiden kesken arvon neljä paria ASICS-juoksusukkia. Joukossa on tuota pitkävartista kompressiosukkaa sekä Kayano-sukkaa. Tehtävänä on arvata, paljonko allaoleva kenkäkolmikko painaa yhteensä. Jos joku haluaa googlailla kenkien painoja ja sen perusteella arvata, niin kuvassa on ASICS DS trainerit, Adidas Adistar Boostit sekä Newton Distancet. Kaikki ovat kooltaan kanootteja, eli 46-47. Kaikkien osallistuvien kesken arvon sukkia ja lähimmäksi osunut saa erikoispalkinnon. Osallistua voit kommenttiboksin kautta, blogini fb-sivulla tai Triathlonsuomen fb-sivulla tämän postauksen linkkiä kommentoimalla. Ilmoita vastauksessa myös kengänkokosi, niin arpaonnen osuessa kohdalle saat oikeankokoiset sukat. Kilpailu alkaa tämän postauksen julkistamisesta ja päättyy 28.3.2015 kello 12:21.

Kilpailu: Arvaa, paljonko kuvan lenkkarit painavat yhteensä
Kilpailu: Arvaa, paljonko kuvan lenkkarit painavat yhteensä

Kiitos vielä ASICS Suomi kilpailun mahdollistamisesta 🙂

Similar Posts