|

Muista palautua! ;)

Yllä olevan lauseen olisi voinut reilu viikko sitten (siis Tahkon leirin jälkeisellä viikolla) kirjoittaa jokaiselle päivälle kalenteriin sen lisäksi, että toitotin sitä itselleni.

Palautuminen Tahkon leiristä kesti pidempään kuin ajattelin, mutta onneksi vihdoin viikonvaihteessa olo normalisoitui ja oon voinut tehdä taas parempia treenejä. Syyt siihen, miksi en reissusta meinannut palautua, ovat kyllä aika hyvin tiedossa: liian vähän unta (nukuin huonosti vieraassa paikassa, joka on kyllä mulle harvinaista), ei niin säännöllinen ruokailurytmi kuin kotona ja pitkät ajomatkat. Onneksi jouduin vähän töiden takia muokkaamaan treenirytmitystä ja viikosta leirin jälkeen oli tarkoituskin tehdä vähän kevyempi. Keskiviikon lepopäivän jälkeen loppuviikko oli muodostettu lyhyehköistä ja kohtuu kevyistä treeneistä ja tällä viikolla palailin taas takaisin normaaliin. Kylläpä nyt keskiviikkona aamulenkillä tossu nousi ja illalla uintikin kulki, kun kroppa oli taas menossa mukana! :).

allasanni

Niinkuin noista yllä luetelluista palautumattomuuden syistä voi huomata, ettei mikään niistä varsinaisesti ole pelkän treenin aiheuttamaa. Hyvä muistutus siitä, että pelkät treenit eivät tee urheilijaa rasittuneeksi, vaan moni muukin asia vaikuttaa tekemiseen ja palautumiseen. Isoimmassa roolissa kokonaisrasitusta ajatellessa on varmasti työssäkäyvällä urheilijalla luonnollisesti töiden teko.

Oon onneksi löytänyt itselleni hyvät ja toimivat systeemit, jotta palautuisin treeneistä parhaalla mahdollisella tavalla. Tässäpä niitä teillekin, jos siellä olisi jotain testaamisen ja ajattelemisen arvoista muidenkin arkeen:

– tarpeeksi unta. Jokainen tarvitsee itselleen sopivan määrän unta, eikä siihen voi oikein itse vaikuttaa vaikka kuinka haluaisi. Itse nukun noin yhdeksän tuntia yössä ja jos nukun vähemmän, nukun reilun puolentunnin päiväunet. Tärkeintä on nukkua tarpeeksi työpäiviä edeltävinä öinä, koska silloin ei pääse päikkäreille treenien välissä.

–  tarpeeksi ruokaa ja tarpeeksi usein. Mikään ei oo ärsyttävämpää kuin kamala nälkä ja kiukku sen takia. Tämän eliminoimiseksi syön vähintään viisi kertaa päivässä, yleensä kuusi tai seitsemän.

– jokaisella viikolla ei ole täydellistä treenilepopäivää, mutta jokaiselle viikolle pyrin tekemään tarpeeksi pitkän palautumisjakson (esim. treeni maanantaiaamuna ja seuraava vasta tiistai-iltana) ja/tai superkevyen päivän (esim. kevyttä uintia ja vesijuoksua) palautustreenin.

– lisäravinteet kovempien ja pidempien treenien aikana/jälkeen. Lisäravinteiden käytöstä on mielipiteitä varmasti yhtä paljon kuin käyttäjiäkin, mutta tärkeintä olisi taas löytää itselle järkevä tapa käyttää niitä. Tähän voisi todeta niinkin kliseiset sanat kuin kultainen keskitie ;). Itse käytän talvellakin jonkin verran geelejä, urheilujuomaa en ollenkaan (oon niiden suhteen aika nirso ja saan juotua niitä aika rajallisen määrän, joten säästän sen keväälle ja kesälle), palautusjuomaa tarvittaessa ja patukoita välipaloina.

– työpäivinä (seison ja kävelen töissä koko päivän) jalassa on usein kompressiosäärystimet, jotka on kokoa isommat kuin ne, joita käytän joskus treenatessa. Isommissakin on sen verran vaikutusta, että jalat ei ole ihan niin väsyneet työpäivän jälkeen kuin ilman niitä. Lisäksi hyvät työkengät on aika oleelliset.

– vapaapäivinä treenien välillä sohvan kulutusta hyvällä omalla tunnolla! :)

– lihashuolto – venyttely, foam roller, hieronta. Venyttelyä ja rullailua useimmiten kotona iltaisin, ei joka päivä, mutta useamman kerran viikossa. Hierojalla käyn noin kolmen viikon välein. Mitään kovin säännöllistä rytmiä ei ole, käyn kun siltä tuntuu ja joskus useampana viikkona peräkkäin, etenkin jos hoidetaan jotain tiettyä vammaa tms.

 

Aurinkoisia treenejä kaikille!