Marraskuun meiningit.

Posted by:

Syksyiset viikot ovat menneet omalla painollaan eteenpäin treenien osalta ja tekeminen on aikas sitä peruspuuhaa, mitä tässä vaiheessa vuotta kuuluu ollakin. Välillä saa nauttia hyvästä ja sopivan vauhdikkaasta tai tehokkaasta menosta ja välillä nautiskellaan oikein olan takaa pk-treenien parissa. Ja toki välillä tahkotaan myös huonompien päivien parissa, mutta sekin kuuluu asiaan.

Muutosta aikaisempien vuosien treeniin verrattuna on haettu tänä syksynä. Teen nyt hieman enemmän tehokkaita treenejä sekä altaassa, että pyörällä. Lisäksi uutta ärsykettä on haettu salilta etenkin rinnallevedon ja erilaisten kyykkyjen avulla. Vaatii toki päältä vähän jaksamista, kun joutuu laittamaan itseään jo nyt hieman kovemmalle kuin aiemmin tähän aikaan vuodesta, mutta voin jo melkein nyt sanoa, että toimii! Ainakin vaihtelua treeneissä on enemmän ja tuntuu, että saan tehtyä ne tärkeät treenit paremmin kuin ennen. Lisäksi kevyet päivät tekee mielellään kevyinä ja lepääminenkin onnistuu helpommin kun tietää, että kunnollisten treenien tekeminen vaatii myös sitä lepoa väliin. Tunteja kertyy kyllä edelleen ihan hyvin eikä ne ainakaan laskusuunnassa edellisvuosiin ole, mutta kuten jo todettu – tuntuu, että saan ne kaikki tunnit käytettä viisaammin kuin aiemmin.

2015-10-21 15.20.56

Mulla on ollut usein tapana kerrata viikkojen lopussa muutamat hyvät ja huonot treenit, joten palataan ainakin tällä kertaa nyt siihen samaan systeemiin. Nyt tarkastelussa ei tosin ole vain edellinen viikko, vaan koko marraskuu.

Parhaita juttuja ensin.

  • Ne hyvin vähäiset, mutta sitäkin ihanammat (vaikkakin raskaat..) juoksuaskeleet. Marraskuun alussa kävin joitakin kertoja juoksemassa AlterG-juoksumatolla ja pari viikkoa sitten juoksin ekan lenkin ulkonakin. Viime viikolla jalka ottikin vielä vähän takapakkia ja nyt on taas syynissä mihin suuntaan edetään (lääkäriin, juoksuun totuttaumiseen vai AlterG:lle vielä toviksi). Jalassa (joka on siis eri jalka kuin viime talvena kiukutellut) on siis ongelmana isovarpaan joku koukistajajänne, sillä se on jollain tapaa nyt suuttunut ;). Parantuminen on ollut vähän hidasta, kun se tuntuu rasittuvan myös mm. töissä seisomisesta. Uinti tai pyöräily ei aiheuta mitään tuntemuksia, joten treenata oon voinut niiltä osin normaalisti. Myös sauvakävely ja nyt muutaman kerran maltilliset porrastreenit ovat onnistuneet.

2015-10-21 14.16.27-1

  • Perinteinen, kevyt MTB-lenkki Pyhäjärven ympäri. Oli sen verran lämmintä ettei tarvinnut pelätä palelemista ja kuivaakin oli. Tää oli just sitä varsinaista syksyn nautiskelua!
  • Pari erityisen hyvää uintitreeniä – toinen aivan ennalta-arvaamatta työpäivän jälkeen reilu viikko sitten ja toinen eilen aamulla. Viime viikolla piti hyvä kulku käyttää hyödyksi ja uin satasia kovaa. Vauhti lyhyellä radalla tuolloin 1:18-1:20. Teki hyvää kunnon lisäksi myös mielelle! Eilen aamulla setti piti sisällään myös nopeustreeniä: 12x25m kovaa + 200m reipasta ilman apuvälineitä ja toinen pidempi pullarilla 12x25m reipasta + 300m + 200m + 2x100m kaikki reipasta. Uinti ei tuntunut mitenkään supervahvalle, mutta siitä huomatta uin nopeuksien jälkeen hyvän kaksisatasen n.1:20-vauhtia ja pullarillakin kaikki pätkät vähintään 1:25/100m vauhtia. Pullarilla uiminen ei tosiaan oo mun vahvuus, enkä ymmärrä miten jotkut voi päästä sen kanssa kovempaa kuin ilman 🙂

2015-11-18 21.24.02

  • Marraskuun ensimmäisenä päivänä tehtiin porukassa noin neljän tunnin vaellusretki sauvojen kera Kaarinan polkua pitkin. Vaikka syke oli reissussa matala, niin seuraavana päivänä tunsi kyllä väsymyksenä koko kropan lihaksissa tarponeensa vaihtelevia polkuja. Yksin moinen homma olisi melkoinen tylsää, mutta porukassa neljä tuntia meni kivasti.
  • Trainerilla ajettu tasainen tunnin vk-treeni. En ole aikaisempina vuosina pystynyt ajamaan trainerilla oikein minkäänlaisia vk-treenejä ja nyt ajoin ihan kotona olohuoneessa tunnin putkeen n.10 pykälää yli aerobisen kynnyksen! Tämän onnistumisesta voi kiittää osittain uutta traineria, jossa vastuksensäätömahdollisuus on edellistä parempi. Aiemmin tuntui, etten vaan löydä sellaisia vaihteita joilla olisi hyvä ajaa, mutta nyt se ongelma onneksi poistui uuden trainerin avulla.

Sitten ne pari huonompaa treeniä:

  • Yhtenä, tai oikeastaan parinakin, tiistai-iltana altaassa meno on ollut kaikkea muuta kuin helppoa ja kivaa. Fiilis on ollut väsynyt pitkän päivän jälkeen ja menoksi on riittänyt kevyt pk ja tekniikkahommat. Onneksi niihin iltoihin ei ole muuta ole suunniteltukaan, enkä taida suunnitella jatkossakaan. Tehokkaat uinnit on pääsääntöisesti aamuisin/aamupäivisin, jolloin yön jälkeen uinti tuntuu lähes aina helpommalta.
  • Peräkkäisinä viikkoina tehdyt salitreenit olivat etenkin kyykyn osalta aivan toistensa vastakohdat. Miten sama paino voi tuntua aivan älyttömän paljon raskaammalta toisella kerralla?! Piti jopa hieman vähentää toistoja, kun tuntui, etten pääse enää tangon kanssa ylös… Ja edellisellä viikolla sama paino tuntui niin kevyeltä, että mietin olisiko pitänyt sittenkin laittaa vähän enemmän painoja.
  • Yksi reippaaksi suunniteltu aamun uinti muuttui aika paljon maltillisemmaksi, kun en vain yksinkertaisesti päässyt läheskään niihin aikoihin, mihin olisi pitänyt. Vaikka en ollut muuten väsynyt tai uinti ei tuntunut huonolta, niin vauhtia ei vain yksinkertaisesti ollut yhtään. Silloin oli parempi vähän himmata ja yrittää paremmalla onnella uudestaan myöhemmin.

2015-11-18 21.08.27

Pääasiassa treenit rullaa siis mukavasti eteenpäin. Pientä (ja välillä vähän isompaakin) harmia on toki aiheuttanut tuo kipeä jalka, joka on parantunut turhan hitaasti. Se toive ehjästä treenikaudesta juoksun osalta on jo menetetty, joten nyt vain toivon, että tauko alkaisi olla jo isoimmilta osin takana. Toiveissa olisi myös aimo annos lunta maahan mahdollisimman pian, jotta pääsisin hiihtämään kunnolla. Tammikuun lopussa vaihtelua perusarkeen on luvassa hetkeksi, kun suuntaan leirille Kanarialle.

0

About the Author:

Add a Comment